Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Elhagyatva

A film klasszikus és hibátlan lélektani krimi: egy rejtélyes történet pereg előttünk, amelyben apránként jutunk egyre több információ birtokába a főszereplőkről, és amikor már azt hisszük, mindent tudunk, egy váratlan fordulat mindent a feje tetejére állít...

Katie nehéz, zaklatott időszakot él át. Egyetemi záróvizsgák és egy kőkemény munkahelyi felvételi procedúra előtt áll, s a legalkalmatlanabb pillanatban még egy nyomozó is beállít hozzá, hogy egykori szerelméről, a két éve nyomtalanul eltűnt Embryről faggassa, akinek emléke máig kísérti. A nyomozás különös összefüggésekre derít fényt Embry utolsó napjai és egy korábbi rejtélyes eltűnési eset között, s Katie-nek választania kell a régi szenvedélyek és az új lehetőségek között…

„Tudtam, ezt a filmet senki más nem rendezheti meg, csak Stephen Gaghan - emlékezik az első találkozásra Lynda Obst producer. - Hajszálpontosan érezte a film stílusát, és hogy nem kell mindennek vérben tocsognia ahhoz, hogy a közönség figyelmét ébren tartsuk. Világosan látta, hogy a félelemnek a szereplők pszichikumából és a köztük lévő kapcsolatokból kell sugároznia."

És mire észbe kapott, Gaghan már egy repülőgép fedélzetén ült, és Montreal felé repült, hogy a McGill Egyetemen elkezdje a film. Élete nagy pillanatai különös módon összetorlódtak: éppen előző nap vette át a Traffic forgatókönyvéért járó Oscar-díjat, a következő napon pedig megkezdte rendezői pályafutását.
 
Stephen Gaghan rendező a Traffic Oscar- és Golden Globe-díjas forgatókönyvírójaként vált ismertté.
„Izgatott az a probléma, hogy az egyetem vége felé micsoda roppant lelki és szellemi megterhelésnek vannak kitéve a jó képességű diákok. Nem csak a vizsgák és szigorlatok nehezednek rájuk nyomasztó súllyal, de a jövőjükkel kapcsolatos kérdések is. És hirtelen rádöbbennek, hogy válaszúthoz értek: ha a karrier mellett döntenek, lemondanak arról a lehetőségről, hogy teljes életet éljenek."
 

Miután körvonalazódott a történet, Gaghan nekilátott a forgatókönyv megírásához, és az eredmény olyan izgalmasra sikeredett, hogy kiváló színészek egész sora tolongott a szerepekért. Katie figuráját végül is Katie Holmes kapta.
„Azonnal beleszerettem a könyvbe - lelkesedik Holmes -, Stephen nagyszerű író, és rendezőként is sem vallott szégyent. A történet rengeteg igazságot mond el az emberi kapcsolatokról, és megsejtet valamit abból a titokból, amely minden kapcsolat mélyén ott rejtőzik. Ez a mozi sokat elmond arról az álarcról, amely mögé valódi személyiségünket rejtjük. Hiszem, hogy a nézők tanulnak belőle, és közelebb jutnak önmaguk megismeréséhez."

A detektívet megformáló Benjamin Bratt, aki a Traffic-ben egy kábítószer-kereskedőt alakított, boldogan követte Gaghant az új filmbe. „Nem pusztán a remek forgatókönyv vonzott, és nem is csak az a lehetőség, hogy újból együtt dolgozhatom egy ilyen rendkívüli tehetséggel, mint Gaghen. Izgatott maga a műfaj is, korábban ugyanis még soha sem játszottam pszichológia thrillerben. Az Elhagyatva olyan mű, amelyet az ember másodszor is meg akar nézni, hogy a befejezés ismeretében még egyszer végigélvezze a történetet, figyelje a szereplők gesztusait, és kilesse, hogy a forgatókönyvíró/rendező milyen trükkösen szövi-fonja a szálakat, míg eljut a könyörtelen végkifejletig."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőtt a háztartások megtakarítása novemberben

A háztartások operacionális nettó finanszírozási képessége, az inflációszűrt megtakarítása… Tovább olvasom