Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Elhagyták a Bazilikát a demonstráló afgánok

Sikerült megegyezni a Bazilikában demonstráló afgánokkal, így szerdán este fél 8-kor elhagyták az épületet. A 30 külföldi egy autóbusszal már elindult a debreceni befogadóállomásra.
Öt órán át voltak a Szent István Bazilikában a demonstráló afgánok. Szerdán délután fél 3-kor mentek be az épületbe, ahol leültek a földre. A rendőrséget egy afgán tolmács értesítette. A Bazilika ajtajait bezárták, majd több órás tárgyalás kezdődött. A bazilika plébánosa kérte, hogy a rendőrök az épületbe is menjenek be, biztosítsák a békés tárgyalásokat. A rendőrség az épület környékét is körbekordonozta, lezárta.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal illetékese a helyszínen elmondta, hogy a harminc külföldi között 15 a férfi, a többiek nők és gyermekek. A csoportnak három hangadója volt, a hivatal illetékese velük, illetve a nőkkel is külön tárgyalt. Kiderült, hogy elégedetlenek életkörülményeikkel, többen személyes sérelmeikről is beszámoltak. A korábban befogadási státuszt kapott afgánok ezzel a megmozdulásukkal szerették volna kikényszeríteni, hogy mihamarabb menekültstátuszt kapjanak.

Hozzátette, hogy az afgánok a külföldiekre vonatkozó szabályok szerint szabadon mozoghatnak és munkát is vállalhatnak Magyarországon, ráadásul különböző támogatásokra is jogosultak. Azt kérték tőlük, hogy a demonstráció más módját válasszák, mert ez a megoldás retorzióval nem jár ugyan, de megoldáshoz sem vezet.

A Bazilika plébánosa azt mondta: az afgánok azt gondolták, hogy mint a muzulmán országokban a mecsetekben, úgy Magyarországon a templomban menedéket szerezhetnek. A plébános hozzátette, hogy az esti szentmisét kivételesen a kápolnában kellett megtartani.

Az afgánok a több órás alkudozás után végül fél 8-kor hagyták el Szent István Bazilikát, autóbusszal a debreceni, menekülteket befogadó állomásra viszik őket. Hogy az afgánoknak pontosan mit ígértek, egyelőre nem tudni.

Tavaly júniusban egy átjátszó-toronyra mászott fel négy afgán Debrecenben, hogy menekültstátuszt kapjanak, végül meg is kapták a szükséges dokumentumokat. Néhány nappal később - ugyanezt követelve - két kurd menekült mászott fel egy magasfeszültségű oszlopra szintén Debrecenben. A két és fél órás eredménytelen tárgyalás után maguktól lemásztak, később garázdaság miatt bíróság elé állították őket.

Olvasóink írták

  • 2. TELSTAR 2009. január 14. 22:15
    „Csak szerényen megkérdezném, hogy akik elégedetlenek az életkörülményeikkel, akiket zavar a karácsonyfa, akik nem érzik biztosítottnak a napi öt imalehetőséget, stb., stb. - azok nem akarnának esetleg elhúzni a picsába Európából ??”
  • 1. KolompárRómeó 2009. január 14. 20:48
    „Örülök, hogy az országba nagy számban - és folyamatosan egyre nagyobb számban - reinkarnálódott indiaiak mellett a határon át is jönnek az ingyenélők.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 500-szor riasztották a mentőket

Szerda délután fél 5-ig több mint 500-szor riasztották a mentőszolgálatot a csúszós utak miatt… Tovább olvasom