Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Elhalasztották a döntést a Szigetről

A főváros elsősorban a parkolási és közlekedési gondok enyhítéséről szeretne megállapodni a Sziget szervezőivel és az óbudai önkormányzattal.
A főváros városfejlesztési és városképvédelmi bizottsága szerdai ülésén tudomásul vette a főpolgármester döntését, amellyel megvétózta a Sziget Fesztivál hároméves ingyenes közterület-használati engedélyét. Az augusztusi fesztivál idei megrendezését azonban nem veszélyezteti a határozat. A 2008-ra érvényes engedélyt várhatóan jövő héten adja meg a szakbizottság a rendezvény szervezőinek.

A Sziget Fesztivál a legnagyobb nemzetközi reklámja Budapestnek, így valamennyi párt egyetért az engedély megadásával - mondta a Független Hírügynökségnek a testület szerdai ülése után a szakbizottság SZDSZ-es alelnöke. Z. Halmágyi Judit szerint azonban a rendezvény már olyan méreteket öltött, hogy egy új szerződés megkötésére van szükség. A bizottság azért halasztotta el a döntést, mert Demszky Gábor csak a döntés felfüggesztését kérte, ám új javaslatot nem terjesztett elő.

A főváros elsősorban a parkolási és közlekedési gondok enyhítéséről szeretne megállapodni a Sziget szervezőivel és az óbudai önkormányzattal. Ha sikerül megegyezniük, akkor a szakbizottság 2009-től újabb három évre megadhatja az engedély a Sziget rendezvény megtartására. A Fővárosi Közgyűlés azonban akár 10 évvel is meghosszabbíthatja a Hajógyári-sziget északi részére érvényes közterület-használati engedélyt.

A városfejlesztési és városképvédelmi bizottság május 7-i ülésén hagyta jóvá a Sziget Fesztivál hároméves ingyenes közterület-használati engedélyét. Ezt a döntést vétózta meg Demszky Gábor, noha a bizottság elé kerülő javaslatot a főpolgármesteri kabinetirodához tartozó munkatársak készítették, és Hagyó Miklós, illetve Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesek írták alá.

A főpolgármester azzal indokolta a bizottsági döntés felfüggesztését, hogy az ingyenes közterület-használati engedély sérti az önkormányzat érdekeit. A szakbizottság fideszes elnöke hétfőn azt mondta: Demszky Gábor csak június 10-én vétózta meg a határozatot, de a május 7-i döntés alapján május 24-én aláírták a megállapodást a Szigettel. Ughy Attila szerint a főpolgármester a testület döntését felfüggesztheti, de a Szigettel aláírt megállapodás érvényes. Ha ezt fel akarják bontani, a Sziget akár be is perelheti a fővárost.

A főpolgármester nem az idei rendezvény közterület-használatával nem értett egyet, hanem azzal, hogy a következő két évben is változatlan feltételek mellett, ellenszolgáltatás nélkül kapják meg a területet a szervezők - reagált hétfőn a Főpolgármesteri Hivatal. A közlemény leszögezi: az idei fesztivált a döntés nem érinti. A Sziget Kft. a 2008-as rendezvényről - csak erre az évre szóló - szerződést is kötött a bizottsággal, ami érvényben van. A főváros célja, hogy a 2,6 milliárd forint értékű közterület-használatért cserébe hasonló nagyságrendű ellenszolgáltatásokat kapjon. Ide tartozik a zöldfelületek fesztivál utáni rehabilitációja, a Sziget higiénés körülményeinek fejlesztése, a parkolási körülmények javítása és az idegenforgalmi marketingben való szorosabb együttműködés. Az önkormányzat arra törekszik, hogy mint a fesztivál legnagyobb támogatója, ugyanúgy megfogalmazhassa elvárásait és feltételeit, mint a többi támogató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mérgező növények a játszótereken

Nemcsak a természetben, hanem a közparkok, játszóterek, sőt a kert vagy a lakás területén is… Tovább olvasom