Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Elhelyezte a megbékélés temetőjének alapkövét Szekeres Imre

Mintegy 20 ezer, ukrán területen elesett magyar honvéd végső nyughelyéül szolgáló sírkert alapkő-letételén vett csütörtökön részt Kárpátalján Szekeres Imre magyar honvédelmi miniszter. A Dercen község határában létesítendő honvédtemető felavatását októberre tervezik.
A két ország között még 1996-ban megkötött kormányközi egyezmény keretében egy honvédsírkert alapkőletételén vett részt csütörtökön Volodimir Gyibrova ukrán védelmi miniszterhelyettes társaságában a kárpátaljai Dercenben Szekeres Imre, a magyar Honvédelmi Minisztérium tárcavezetője. Az emlékhely átadását - amelynek hivatalos neve: A megbékélés temetője a közös Európáért - az idei októberre tervezik. A derceni kápolna-dombon a nyugat-ukrajnai régióban elesett magyar honvédek mellett a tervek szerint más országok katonai halottai is helyet kapnak majd.

"Az élet része a kegyelet és a méltóságteljes búcsú - mondta ünnepi beszédében Szekeres Imre. - Azok a magyar katonák, akik az első és második világháborúban estek el, örökké élnek szeretteik szívében. Most a két ország hadisírgondozóinak jóvoltából lehetőség nyílik majd, hogy az elesettek hozzátartozói, leszármazottai méltóképpen leróhassák kegyeletüket szeretteik előtt."

Volodimir Gyibrova, az ukrán védelmi tárca részéről kiemelte, hogy bár Ukrajna egyelőre nem tagja az Európai Uniónak, az ország igyekszik mindenben megfelelni az európai normáknak.

"Európai módon, európai tettet hajtottunk ezúttal végre - mondta az ukrán miniszterhelyettes. - Remélem, a derceni zarándokhely a két nép barátságának erősödését, és Ukrajna európai közeledésének meggyorsítását szolgálja majd."

A díszsortűz után az európai történelmi egyházak kárpátaljai vezetői megáldották az októberben felavatandó huszonöt méter magas kereszt eddig elkészült részét, majd együtt imádkoztak a két világháborúban elhunyt katonák lelki üdvéért.

Az alapkőletételt követően Szekeres Imre tárgyalásokat folytatott ukrán kollégáival, illetve az Ukrajnában élő magyarok érdekvédelmi szervezeteinek képviselőivel, majd hazautazott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó: a Fidesz úgyis megszünteti az ingatlanadót

Jó lenne, ha a kormány abbahagyná a találgatást és az ötletelést az ingatlanadóval kapcsolatban,… Tovább olvasom