Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Elhunyt a webkeresés úttörője

Elhunyt Paul Flaherty, az úttörő Altavista keresőjének ötletgazdája és egyik kifejlesztője.
Flaherty 42 évesen távozott el, halálát szívinfarktus okozta, amely belmonti (Szilícium-völgy, Kalifornia) otthonában érte utol március 16-án.
Flaherty a később a Compaq által felvásárolt Digital Equipment Corporationek (DEC) dolgozott (a Compaqot azóta elnyelte a HP), mikor az az ötlet jutott eszébe, hogy az interneten található weboldalakat indexelni kellene, azaz jegyzékbe venni, és tartalmukat kereshetővé tenni. Két másik mérnökkel 1995-ben fejlesztették ki az Altavistát kiszolgáló technológiát.

A web ekkor még gyerekcipőben járt, hiszen alig 4 éve indult világhódító útjára, miután Tim Berners-Lee, a svájci CERN egyik kutatója kifejlesztette azt, a tudósok közötti információcsere megkönnyítésére. Az Altavista 1995 decemberében vált nyilvánosan elérhető, pár hét múlva pedig már napi többmillió keresést futtatott, rátapintva a web egyik nagy problémájára, a megfelelő információ megtalálásának nehézségére. Egy év alatt a felhasználók havi száma többmilliót tett már ki. Az Altavista korai változata megtekinthető az Internet Archívumban.

A rendkívül sikeresen induló Altavistát 1999-ben, profiltisztításként leválasztotta magáról a DEC, és önálló vállalattá faragta. Flaherty ekkor a műszaki stratégiáért felelős igazgatóként működött a cégnél, mígnem 2000-ben megvált gyermekétől, és tanácsadóként folytatta karrierjét. Halálakor a kommunikációs szoftvereket fejlesztő TalkPlus alelnökeként tevékenykedett.

Forrás: HWSW

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikola István sajnálja egyes kijelentéseit

Mikola Istvánnak nem volt szándékában megsérteni senkit, de ha valakit megbántott, azt sajnálja. Tovább olvasom