Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Elhunyt az apátság főborásza

Az egész hazai szőlészeti-borászati szakma óriási veszteségnek tartja Gál Tibor tragikus halálát.

Gál Tibor
A Pannonhalmi Főapátság főborászát gyászolja, aki Dél-Afrikában – ahol szintén tanácsadóként dolgozott – autóbalesetben vesztette életét csütörtökön 46 éves korában. „Gál Tibor halálával súlyos veszteség érte a Pannonhalmi Apátsági Pincészetet.  Szaktanácsadónkat és egyben jó barátunkat gyászoljuk. 

A pincészet munkáját az általa kijelölt szakmai szempontok alapján folytatjuk, tisztelegve ezzel is az elhunyt borász emléke előtt.  Liptai Zsolt borász vezetésével, aki eddig is ügyvezetőként irányította a borászati munkát Pannonhalmán és korábban Gál Tibor mellett dolgozott Egerben" – áll az apátsági pincészet tulajdonosainak lapunkhoz eljuttatott közleményében.  A máskor készségesen nyilatkozó főapátság tömör levele megrendülést sejtet. Korábbi, lapunknak adott nyilatkozatai szerint a nemzetközi hírnevet szerzett borász már akkor érezte szájában, hogy milyen lesz a bencés borok íze, mikor 2002-ben a szőlészeti hagyományait újraélesztő Pannonhalmi Főapátság ültetvényeinek telepítésébe kezdett.

Gál Tibor saját szakmáját filozofikus pályának tekintette és azt ígérte: az apátsági boroknak nem csak a címkéjük lesz sajátos.  A minőségi bortermelés garanciájaként kérték fel a bencések szakmai tanácsadónak, ő pedig olyan ízvilágot akart „megfogalmazni" a világörökség részét képező műemlék-együttes környékén, amelyhez hasonló máshol nem kóstolható. 

A kihívás most már tanítványára vár. Igazi világpolgár voltA Pannon Bormustrának, ami a külföldi bírálók és szakírók által nemzetközi hírverést biztosított a magyar boroknak, ugyancsak Gál volt az ötletadója.  Tavaly nyáron épp a verseny borvacsoráján nyilatkozott utoljára a Kisalföldnek.  Arról, hogy megfelelő nemzeti stratégiával pár év alatt visszanyerhetné nemzetközi rangját a magyar borágazat. – Kevés borász volt olyan világlátott, mint ő. 

A Pannon Bormíves Céhnek is motorja volt.  Ingázott a világban, két végén égette a gyertyát, de ez érthető.  A nulláról kellett a saját borászatát is felépítenie – magyarázta céhbeli tagtársa és barátja, Heimann Zoltán. Gál az utazásról lapunknak korábban azt mondta: „Sok feladatom van a világban. Egy borgazdaságnál arra van szükség, hogy a vezetőjének rálátása legyen a világra.

"A magyar bor követekéntHitt abban, hogy egy régió felvirágoztatása alapozható a borra, akár Pannonhalmán is.  Dr.  Vaszari Lászlótól, a pannonhalmi borvidék hegyközségi tanácsának elnökétől megtudtuk: őt is megkereste.  Javasolta, hogy a borvidék fajtalistáját kék szőlővel bővítsék és az meg is történt.  Gál egri létére Pannonhalma környékén is maradandót alkotott.  Az apátsági pincészet hordóiban a tavaly szüretelt pinot noirból vörösbor érlelődik. 

A győri Carmen étteremnek évente elkészítette a borász a Carmen cuvée-t és borkóstolóin is visszatérő vendég volt – legutóbb decemberben. Németh Zoltán a Bortársaság győri képviseletének vezetőjeként forgalmazta borait.  Szerinte Gál Tibor, aki három nyelven beszélt, nemzetközi elismertségét arra használta, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar borokra. 

Kétszer annyit dolgozott, mint más, de ha leült beszélgetni, kitűnt szerénysége, nemessége, intellektusa. – Még ma is fülemben cseng bársonyos hangja, ahogy azt ecsetelte, hogy az enyészettől visszahódított bortermő területeken mit láthatunk harminc-negyven év múlva.  Hosszú távon gondolkodott, de folytatásra méltó tervei megvalósulását már sajnos nem élheti meg – mondta el lapunknak Németh Zoltán.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ray Charles posztumusz tarolt a Grammyn

Ray Charles ünnepelhetett volna hétfőre virradóra a 47. Grammy-gálán, helyette azonban csak Norah Jones énekesnő hullajthatott örömkönnyeket. A fiatal énekesnő jelentős mértékben hozzájárult a soul, a blues, a jazz - és persze a pop - nagy művészének hét posztumusz díjához.  A sokak által előre leírt U2 sem panaszkodhat: három jelölésüket kivétel nélkül díjra váltották. Tovább olvasom