Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Elhunyt Balkay Géza Jászai Mari-díjas színművész-rendező

Az 1952-es születésű Balkay Géza a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1978-ban a Kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött. A Nemzeti Színházban 1979-től dolgozott, a Katona József Színház tagja volt 1982-től 1993-ig. Később szabadúszó lett, 2001 óta az RS9 Stúdiószínház művésze volt.
Főleg összetett, negatív figurákat keltett életre. Főbb szerepei között volt Teddy (Pinter: Hazatérés), a főgondnok (Gogol: A revizor), továbbá Oronte (Moliére: A mizantróp), Szoljonij (Csehov: Három nővér) és George (Steinbeck: Egerek és emberek).

Filmes szerepei közül kiemelkedik Bereményi Géza Eldorádó (1988) valamint Monory Mész András Meteo (1989) című filmjében nyújtott alakítása. Legutóbb Nemes Gyula Egyetleneim valamint Pálfi György Taxidermia című filmjében volt látható a filmvásznon. Emelett szerepelt még a Kinek a törvénye? (1978), a Boldogtalan kalap (1980), A tanítványok (1985), a Hol volt, hol nem volt (1986), A távollét hercege (1990), A nyaraló (1991), A szivárvány harcosa (2000), valamint A Rózsa énekei (2003) című filmben.

Szerencsés adottságai voltak: vonzó külső, szép orgánum, plasztikus mozgáskészség, intelligencia és színészi érzékenység - írta Molnár Gál Péter a magyar színházi portálon, a szinhaz.hu internetes oldalon. A neves kritikus méltatása szerint Balkay Géza majd minden nagy szerepet eljátszott és minden szerepét jól játszotta el; antik és modern, magyar, orosz, német, angol és francia klasszikus világirodalmi remekeknek és újsütetű színműveknek adott testet, hangot, elidegeníthetetlen arcot.

Balkay Géza nem csak színész volt, az RS9 pinceszínházban több rendezése is műsoron van, közöttük Molnár Ferenctől a Liliom, Vörösmarty Mihálytól a Csongor és Tünde, valamint Szép Ernő és Samuel Beckett darabja; ezenkívül versmondást tanított.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz százalékkal nőttek a nettó bérek

Tovább csökkent a megyei élelmiszeripar teljesítménye, folytatódott az ipar létszámvesztése. A… Tovább olvasom