Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Elhunyt Bartos István éremművész

Hatvanhárom éves korában elhunyt Bartos István éremművész, az 1993-ban megjelent forintérmék egyik tervezője - tudatta a család nevében Fehér Dániel szerdán.
Bartos Istvánt kedden érte a halál a Mozgássérültek Állami Intézetében, ahol 1976 óta élt és dolgozott kerekesszékben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) méltatásában felidézi, hogy a forint érmék tervezőit annak idején pályázat útján választották ki. Míg az érmesor előlapja Kósa István munkája lett, Bartos István tervezte az érmék névértékes hátlapját. Az ő nevéhez kötődik a ma is használatos 5, 10, 20 és 50 forintos érme "írás oldala".

A művész egy pár négyzetméteres intézeti szobában, a világtól elzárkózva tervezte a szebbnél szebb emlékérméket, mint például a régi balatoni hajókról készített érmesorozat darabjait vagy az Esztergomi Bazilika elnevezésű, 5000 forint értékű, hullámos peremű ezüst érmét, amely az egyházi építészet remekeit bemutató éremsorozat első darabja volt, s amelyet a bazilika felszentelésének 150. évfordulójára bocsátotta ki az MNB.

Az 1956-os forradalom 50. évfordulójára kibocsátott 50 forintos érméje az amerikai World Coin News magazin által indított internetes közönségszavazáson 2008-ban Az év érméje lett.

Bartos István 1947-ben született Mátészalkán. A gimnáziumban ismerkedett meg a műszaki rajzolással, marós inas lett, majd a Képző- és Iparművészeti Szakiskolát járta ki, és kirakatrendező, reklámgrafikus lett. 1974-ben már tervezett érmeket is. Emellett festményeket és grafikákat is készített.

1976-ban egy rosszul sikerült ugrás után kényszerült kerekesszékbe, később beköltözött a mozgássérültek intézetébe, s mivel a kezét is érintette a bénulás, hosszú erőfeszítések után újra megtanult rajzolni, tervezni, mintázni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönbe küldené a graffitiseket egy fideszes

Egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné a graffitik elhelyezését a Fidesz I. kerületi… Tovább olvasom