Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Elhunyt Dargay Attila, a Vuk és a Lúdas Matyi rendezője

Életének 83. évében elhunyt Dargay Attila animációs filmrendező. A hírt a Magyar Filmművészek Szövetsége tudatta csütörtökön.
A Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művészt, a Vuk, a Pom Pom meséi, a Lúdas Matyi alkotóját kedden érte a halál.

Dargay Attilát a Magyar Filmművészek Szövetsége saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Jankovics Marcell: egyedülálló volt a műfajban

"Egyedülálló volt ebben a műfajban, nem volt sem őt jól utánzó követője, sem párja" - emlékezett a kedden, életének 83. évében elhunyt Dargay Attila animációs filmrendezőre alkotótársa és barátja, Jankovics Marcell az MTI-nek.

A Pannónia Rajzfilmstúdióban évtizedekig Dargay Attilával együtt dolgozó rajzfilmrendező csütörtökön elmondta: a Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művészt nemrég terjesztették fel a jövő évi Kossuth-díjra.

"Rettenetesen sok kedvesség van abban, ahogy ő megrajzolta szereplőit, ezeket egyszerűen nem lehetett nem szeretni. Olyasfajta érzelmeket szabadított fel, amely áttört minden korlátot, nem csak a gyerekeknél: kiült az emberek arcára a mosoly, ha nézték a filmjeit. A legsikeresebbek közé tartozott közülünk, a Lúdas Matyi és a Vuk is 2-2,5 milliós nézőtábort vonzott" - emlékezett barátjára Jankovics Marcell.

Gyászlobogó a Városházán

Az elhunyt animációs filmrendező, Dargay Attila emlékére Demszky Gábor főpolgármester elrendelte a Városháza gyászlobogózását - tájékoztatott a Főpolgármesteri Hivatal Sajtóirodája csütörtökön. A közlemény emlékeztetett arra, hogy a magyar rajzfilm megteremtésében betöltött kiemelkedő szerepe, valamint a felnőtteket és gyermekeket egyaránt magával ragadó, humorral átszőtt alkotásai elismeréseként a Fővárosi Közgyűlés 2007-ben díszpolgári címet adományozott Dargay Attilának. Budapest elhunyt díszpolgárait díszsírhely illeti meg; a Fővárosi Önkormányzat felajánlja a segítséget a családnak a temetés körülményeinek rendezésében - szögezte le közleményében a Főpolgármesteri Hivatal Sajtóirodája.

Mint hozzátette, ő maga is ezt a két alkotást tartja Dargay Attila legsikerültebb munkáinak, de a rendező rövidfilmjei között is voltak figyelemre méltók, például a Variációk egy sárkányra.

Az egykori alkotótárs felidézte, hogy legnagyobb közös munkájuk Dargay Attilával a Gusztáv-sorozat volt.

"A hatvanas évek elején az volt az +ideológiai irányadó+, hogy mindannyian emberek vagyunk, a hibáinkkal együtt. Matolcsy György, a rajzfilmstúdió igazgatója megkérte Nepp Józsefet, hogy ennek jegyében találjon ki egy sorozatot. Ő kidolgozta a koncepciót, és ehhez kiírtak egy zártkörű pályázatot a stúdión belül a figurára. Ezt az én változatom nyerte meg, amely később aztán valamennyit alakult" - tekintett vissza Jankovics Marcell a Dargay Attilával és Nepp Józseffel közösen jegyzett Gusztáv-sorozat születésére.

A figurát eredetileg Princnek hívták; "a végleges név úgy keletkezett, hogy Dargay addig böködött a telefonkönyvben, amíg olyan nevet nem találtunk, ami mindenkinek tetszett. Ez volt 1964-ben".

Az alkotótárs elmondása szerint a sorozatból végül 120 epizód készült, először 68 a mozik számára, majd a Magyar Televízió megrendelésére további 52 rész.

Mint megjegyezte, a Gusztáv után kevés közös munkája volt Dargay Attilával, ezek közé tartozott a neves animációs rendező Lúdas Matyi című mozifilmje.

Jankovics Marcell azonban Dargay Attila tréfájának köszönhetően felbukkan a Vukban is.

"A kakast, amelyet Vuk megeszik, Marcinak hívják, ez egy kicsit rajtam való élcelődés volt" - árulta el.

Beszélt arról is, hogy Dargay Attila társasági ember volt, de az utolsó éveiben nem nagyon tartotta a kapcsolatot az egykori kollégákkal. Jankovics Marcell elmondta, hogy három évvel ezelőtt, a filmszemlén találkoztak utoljára, ekkor Dargay Attila már tolókocsiban volt.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. pocokkaa 2009. október 22. 23:04
  „Köszönjük azt a sok jó mesét, ami miatt öröm volt gyermeknek lenni. Nyugodjon békében!”
 • 20. szegedifiú 2009. október 22. 22:54
  „Már a Blikk-nél is kiakadtam, mert összemosták a Pom-pom-mal. Egy rajzfilmnél nem a rendező a lényeg, hanem aki megrajzolja a figurákat! VUK-ot ő rajzolta meg. De Pom-pom (papíron) Sajdik Ferenc munkája.
  Jó 20 évvel ezelőtt egy párszor személyesen is találkoztam vele. Tényleg nagy "rajzoló" volt, kár érte!”
 • 19. gedeon 2009. október 22. 22:51
  „Ezeken a rajzfilmeken nőttem fel. Pótolhatatlan embert veszítettünk el! Senki nem tudja pótolni a munkásságát! Nyugodjék békében!”
 • 18. Rosmary53 2009. október 22. 21:56
  „Felejthetetlen személye, alkotásai. Meséiben örökké él. Béke poraira.”
 • 17. Mizujs 2009. október 22. 21:52
  „Nyugodjon békében! Felejthetetlen rajzfilmek köthetők a nevéhez.”
 • 16. banew 2009. október 22. 21:40
  „Az unokám is imádja a filmjeit, a Vukot folyton nézi. Nagyon sajnálom, olyan ügyes, tehetséges ember volt, és Ő még tudott remekelni vérontás és undorítóskodás nélkül.
  Nyugodjon békében!”
 • 15. sörpocak 2009. október 22. 21:10
  „Mikor meghallottam a hírt, nem akartam elhinni.A Magyar rajzfilmipar egyik kiemelkedő alakja volt. Kedvenceim a Vuk, a Szaffi és sorolhatnám. Van belőlük néhány tucat. Kár, hogy ezeket a kiemelkedő rajfilmeket nem lehet látni sehol. Mindenütt a bunkó japán rajz-animációkat adják, a gyerekek rossz fejlődésére!Agresszív, semmitmondó rajzfilmnek sem nevezhető bunkóságok!
  Ha megint jó Magyar rajzfilmet akarunk nézni, akkor vagy illegálisan letöltjük, vagy remélem néhány kiemelkedő rajzfilmet lead az MTV, vagy a kereskedelmiek. De utóbbiban nem bízom.
  Isten nyugosztalja!”
 • 14. Di 2009. október 22. 20:18
  „Én is szívből sajnálom, nyugodjék békében!”
 • 13. CID 2009. október 22. 20:15
  „Yossi, milyen igazad van. Ha elkezdem nézni a Vuk-ot, Ludas Matyit mindig elönt a nyugalom, a gondtalan gyermekkor emlékei..... Korombeliek sokat köszönhetnek neki, de mivel alkotott, s maradandót, nem élt hiába.”
 • 12. N.P. 2009. október 22. 20:06
  „demeterkornel 2009.10.22. 16:05
  De gazdagabb lett a Menyország!!!”
 • 11. Raktáros 2009. október 22. 19:55
  „Nyugodjon békében!
  A lelkemből szakadt ki egy darab...
  Tiszteltem, szerettem, a munkáit nézve!”
 • 10. KolompárRómeó 2009. október 22. 18:42
  „7. hozzászólás TrombiFrédi 2009.10.22. 16:49

  Szó szerint :((((((((”
 • 9. Yossarian 2009. október 22. 17:41
  „szomorú hír.
  a filmjei itt lesznek örökké. és ha látom valamelyiket, akkor egy kicsit újra gyrek lehetek. ez a legnagyobb dolog a világon. köszönet érte.”
 • 8. guszi75 2009. október 22. 17:37
  „Milyen igazad van 7! Mi is inkább a régi mi általunk is kedvelt meséket szeretjük a két éves kislányunknak megmutatni, ,köztük a Vukot, Luda Matyit és még sorolhatnám.
  Nyugodjék békében!”
 • 7. TrombiFrédi 2009. október 22. 16:49
  „Nyugodjék békében, azok rajzfilmek igazi rajzfilmek voltak tele tartalommal, karakterisztikával, míg a maiak...(???)”
 • 6. demeterkornel 2009. október 22. 16:05
  „Az ember tudja, sejti, hogy egyszer ezek a hatalmas emberek is eltávoznak közülünk, és majd szegényebb lesz a világ. Mégis megrendülök minden alkalommal. Az egyik bálványom halt meg, aki a magyar rajzfilmezést olyan magasságokba emelte, amilyenben talán soha többé nem lesz.

  Nyugodjon békében!”
 • 5. Conquer 2009. október 22. 15:02
  „Isten nyugtassa. Be is tolom a Vuk-ot rögötn a DVD-be :(((

  Egy hatalmas figura távozott közülnk....”
 • 4. IVY 2009. október 22. 14:44
  „én is ezt mondtam, amikor Bujtor István elment.”
 • 3. Otaku 2009. október 22. 14:37
  „ha lehetett volna kérni én inkább valamelyik bulvárcelebre szavaztam volna helyette...”
 • 2. Zs 2009. október 22. 14:31
  „RIP
  Én inkább Pom-pom-ot néznék 2 órán keresztül
  felhhh-lehhh
  vagy egy Döbrögi fenekelést”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pécsett csökken a lakossági vízdíj novembertől

Csökken 3,2 százalékkal a lakossági vízdíj november elsején Pécsett, miután a város közgyűlése… Tovább olvasom