Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Elhunyt Gregor József operaénekes

A Szegedi Nemzeti Színház közölte a hírt: elhunyt Gregor József operaénekes. A Kossuth- és Liszt-díjas kiváló művészt 66 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség következtében pénteken érte a halál.
Gregor Józsefet a Szegedi Nemzeti Színház, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
A világhírű magyar basszista 1940-ben, Rákosligeten született. Nem készült énekesnek, hegedülni tanult. Énekére a rákosligeti katolikus templomban figyelt fel egy zenetanár, aki rávette: menjen felvételizni a konzervatóriumba.
Gregor József 1957-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola növendéke volt, de tanulmányait három év után félbehagyta. Ezután felvételét kérte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola ének tanszakára. A vizsga sikerült ugyan, de a zeneakadémiát sem fejezte be. Énekesi pályája tulajdonképpen a Magyar Néphadsereg Művészegyütte-

sének férfikórusában kezdődött, amelynek 1958 óta tagja volt. 1964-ben innen ment szegedi próbaéneklésre, ahol azután tizennégy esztendeig dolgozott a legendás karmester, Vaszy Viktor irányítása alatt. Gregor József 1987-ig dolgozott a Szegedi Nemzeti Színház magánénekeseként, 1976-tól a budapesti Operaház állandó vendégművésze, 1987–89-ben a győri Kisfaludy Színház tagja, ezután a szegedi operatársulat igazgatója volt. Az operarepertoár minden nagy basszus szerepét elénekelte. Érdekesség, hogy Verdi Falstaffja ugyan nem basszusszólam, Gregor szegedi fellépéseinek mégis egyik legnagyobb sikerét aratta ebben a szerepben.
Énekelt a milanói Scalában, a New York-i Metropolitanben, visszatérő vendége volt a houstoni operának, fellépett Európa szinte minden operaházában. Legemlékezetesebb szerepei: Figaro (Mozart: Figaro házassága), Leporello (Mozart: Don Giovanni), Szókratész (Telemann: A türelmes Szókratész), Mefisztó (Gounod: Faust). Az operákat eredeti nyelven, olaszul, németül, oroszul, csehül, az oratóriumokat latinul énekelte.
Száznál több lemezt készített, több ezer opera-előadásban és hangversenyen működött közre, számos rádió- és tévéfelvétele van. Gregor József 2003-ban 1 forint jelképes gázsiért állította színpadra Verdi Don Carlos című operáját a Szegedi Nemzeti Színházban. A budapesti Broadwayn, a Nagymező utca aszfaltján ő is elhelyezte lábnyomát, ezzel a magyar előadó-művészet halhatatlanjai társulatának tagja lett.
Művészetét rangos kitüntetésekkel ismerték el: 1974-ben Liszt-díjat kapott, 1979-ben érdemes művész, 1983-ban kiváló művész lett. A Kossuth-díjat 1999-ben vehette át, a Székely Mihály-emlékplakettet pedig 2002-ben. Kiemelkedő művészi tevékenysége elismeréséül ez év október 22-én a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetés (polgári tagozat) kitüntetésben részesült. A díjat betegsége miatt felesége vette át.
Gregor József ez év szeptemberében jelentette be, hogy befejezi 48 évvel ezelőtt megkezdett énekesi pályafutását, és nem vállal több fellépést sem színházban, sem koncertpódiumon. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máris 8-ra váltana az Internet Explorer?

A Microsoft képviselői máris az Internet Explorer böngésző következő verzióját tervezik. Tovább olvasom