Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Elhunyt Janikovszky Éva

A Kossuth-díjas írónőt 78 éves korában érte a halál - tájékoztatott a Móra Kiadó.
A gyermek- és ifjúsági irodalom alkotója hosszan tartó betegség után halt meg tegnap este. A Móra Kiadó, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Magyar Írószövetség saját halottjának tekinti Janikovszky Évát. Az írónőt július 30-án, szerdán kísérik utolsó útjára a Farkasréti temetőben.

 Levélben fejezte ki részvétét Medgyessy Péter miniszterelnök Janikovszky Jánosnak édesanyja, Janikovszky Éva halála miatt.

„Tisztelt Janikovszky úr!

Mély megrendüléssel értesültem édesanyja, Janikovszky Éva haláláról.

Janikovszky Éva halálával pótolhatatlan veszteség érte a magyar kultúra köztársaságát.

Személyisége és egész életműve a köztársaság igaz eszméjének megerősítése volt. Cáfolata annak a makacs és rosszkedvű vélekedésnek, hogy felnőtt fejjel nem lehet megőrizni a gyermeki lélek kétségbevonhatatlan jóságát, tisztaságát – az őszinte gyermeki kíváncsiságot. Janikovszky Éva több generációnak – köztük olyanoknak is, akik mára maguk is szülők lettek – tanította, vagy inkább mutatta meg, hogy nemcsak lehet, de érdemes, sőt, kell is gyermekszemmel vizsgálni az életet.

Több emberöltő legifjabb magyar olvasóinak kedvenc írónője tudta és örökül hagyta ránk, hogy ebben a zajos, felgyorsult világban kizárólag a gyerekek képesek megmutatni nekünk, felnőtteknek – olvasóknak, szülőknek, polgároknak és politikusoknak – a helyes irányt.

Hiányát talán csak a gyerekek nem érzik majd, a ma és holnap legkisebb olvasói. Janikovszky Éva eddigi kötetei ugyanis – népszerűségüknek köszönhetően – újra meg újra napvilágot látnak. Így maguk töltik be azt az űrt, amely nekünk, megőszült olvasóinak – akik személyesen ismerhettük – már örökre megmarad.

Kérem, fogadja őszinte részvétemet! Dr. Medgyessy Péter, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromnegyedénél tart az aratás

Fizethet az eddig learatott hektáronkénti 3,3 tonnánál többet, de akár kevesebbet is a búza. A… Tovább olvasom