Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Elhunyt József Attila ifjúkori múzsája

A költő egykori makói szerelmétől hétfőn vesznek végső búcsút Budapesten, a Farkasréti temetőben.
A 97 évet élt Koncsek Lászlóné Gebe Márta haláláról és temetésének időpontjáról a tavaly alakult József Attila Társaság értesítette az MTI-t.

József Attila 1920. október 1-jétől 1923 nyaráig tanult a makói gimnáziumban – tájékoztatta Valachi Anna irodalomtörténész, a József Attila Társaság alapító tagja az MTI-t.

Az önképzőkörben verseivel sikereket arató gimnazista 1922 tavaszán szeretett bele a DEMKE internátus igazgatója, Gebe Mihály két lánya közül Mártába, és – a lányok körül buzgón és lezseren legyeskedő diáktársaival ellentétben – magányosan, szomorúan, esengve, versekkel udvarolt neki.

Tizenhetedik születésnapját a lánynak írt költeménnyel ünnepelte: a Távol, zongora mellett című szonettet Vers Mártuskának ajánlással adta át a címzettnek.

József Attila a Márta-verseket – köztük a Tavaszi ének és a Csókkérés tavasszal címűt – egymás után csempészte be Gebéék lakásába, s a papírlapokat, amelyekre a költeményeket írta, Vers Mártuskának felírással látta el.

A szerelmes versek sora nyárig tartott; a lány ideális képét megrajzoló Névnapi dicséret Márta-napra, július 29-re készült.

József Attila akkorra már látta, hogy szerelme reménytelen, ennek ellenére még ősszel is írt "Mártuskának" verseket, amelyek Valachi Anna szerint költői játékok, ujjgyakorlatok voltak.

Mint az irodalomtörténész elmondta, Gebe Márta megelégedett a versekkel, a költő személye, szerelme nem kellett neki; a jómódú, csinos tanárlány szívesebben udvaroltatott magának az internátusi és osztálytárs-vetélytársakkal, a jobb megjelenésű, fesztelenebb, nagyvilági fiúk inkább tetszettek neki.

Koncsek Lászlóné Gebe Márta 1985-ben – a Kritika című folyóiratnak adott interjújában – a József Attila-kutatás akkori feltételezését cáfolva azt mondta, hogy elzárkózása az ifjú költő közeledése elől nem valamiféle lenéző, számító gőgből adódott.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főszerkesztő-váltás a Figyelőnél

Martin József Péter lesz a Figyelő című gazdasági és üzleti hetilap főszerkesztője – értesült… Tovább olvasom