Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Elhunyt Körmendi János színművész

Életének 81. esztendejében elhunyt Körmendi János színművész, író - tudatta a család közlése alapján az Oktatási és Kulturális Minisztérium. A Szegeden született Kossuth-díjas színművészt vasárnap érte a halál. Temetéséről később intézkednek.
Körmendi János Szegeden született 1927-ben, a Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1946. és 1951. között végezte. A háború utáni első nagy színésznemzedék tagja, népi kollégista volt, főiskolai osztálytársa Sinkovits Imrének, Márkus Lászlónak, Gyurkovics Zsuzsának. 1951-ben, friss diplomával a zsebében lett a Madách Színház tagja, a körúti társulathoz harmincöt éven keresztül hűséges volt. 1987-ben a Mikroszkóp Színpad társulatához szerződött, ezenkívül fellépett a Thália Színházban, a Radnóti Színpadon, az Operettszínházban, sőt az Operaházban is.

Kiváló komikus volt, művésze a rögtönzéseknek, tehetsége főleg epizódszerepek megformálásában érvényesült. Játszotta Próbakőt (Shakespeare: Ahogy tetszik), Holofernest (Shakespeare: Lóvá tett lovagok), Miskát (Kálmán Imre: A csárdáskirálynő), Sylvestert (Moliére: Scapin furfangjai) Novotnyt (Shubert: Három a kislány). Filmekben is láthatta a közönség (Patyolat-akció, Krebsz, az Isten, Te rongyos élet!). Levelek az urológiáról című kötete 1974-ben, az Életrajz két felvonásban 1987-ben, a Nyakig a színházban 1990-ben jelent meg.

A Szegeden született Kossuth-díjas színművészt vasárnap érte a halál.
Fotó: szinhaz.hu

Több kabarétréfát és tv-bohózatot is írt, a legnevezetesebb közülük Csehov Három nővérének paródiája, amelyet Márkus Lászlóval és Haumann Péterrel adtak elő a Magyar Televízió egyik szilveszteri műsorában. A fergeteges sikerű átirat ma is gyakran szerepel a tévénézők által szerkesztett műsorokban. A legenda szerint a paródia bemutatása után le kellett venni a Csehov-drámát a Madách Színház műsoráról, mert nem akarták, hogy nevetésbe fulladjon az előadás.

Imádta a sikert és a tapsot, és rendre meg is dolgozott érte. Képes volt a produkción belül kidolgozni a saját magánszámait, amit a közönség mindig hálásan fogadott. Több évtizedes pályája során elsősorban epizódszerepeket kapott, s gyakran néhány mondatban kellett felhívnia magára a figyelmet, ami minden alkalommal sikerült is neki: gond nélkül lejátszotta a színpadról még a főszereplőt is. Ha épp nem volt szövege, addig fészkelődött és grimaszolt, amíg sikerült nevetést kiváltania a publikumból. Gyakran mondták róla, hogy a lelkét is eladná egy poénért.

A népszerű színész, aki élete nyolcvan évéből hatvanat a színpadon töltött, egy éve nagyon súlyos beteg volt, már a lakást sem hagyhatta el. Egyéni drámáját azonban derűvel viselte, s azt állította, a humor minden megpróbáltatáson átsegíti.

Művészi munkáját 1963-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1978-ban lett érdemes művész, 1989-ben kiváló művész. 2002-ben megkapta a Köztársasági Elnök Érdemérme kitüntetést. Közel hat évtizedes sokoldalú, művészi munkásságáért, szókimondó és pózmentes alakításaiért 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

Olvasóink írták

 • 7. P. Gergő 2008. január 09. 20:52
  „Isten nyugosztalja a művész urat! Az egyik kedvencem, és az is fog maradni sokáig!”
 • 6. wuki 2008. január 09. 15:33
  „Nagyon sajnálom! Roppant jó színész volt! Az "optikusnál" bohózat tényleg óriási, ha nem a legnagyobb! Azt hiszem Gálvölgyivel együtt vakoskodott a jelenetben, én pedig könnyesre röhögtem magam. Mindig szomorú vagyok, mikor ilyen nagy alakok távoznak közülünk.”
 • 5. gabrielt 2008. január 09. 15:21
  „Nyugodjon békében! Az "optikusnál" bohózat nagyon nagy!”
 • 4. nana 2008. január 09. 13:50
  „szerencsémre én láttam színházi darabban játszani. tetszett!
  Isten nyugosztalja.”
 • 3. colomano 2008. január 09. 12:46
  „A cikkből idézve: "pózmentes alakításaiért" szerettük, s szeretjük továbbra is. Sok-sok felvétel megőrzí őt nekünk. Köszönjük Jani ´bá!”
 • 2. nyugdíjas 2008. január 09. 12:22
  „Azokat a darabokat, előadásokat, filmeket, kabaré jelenetek szivesen néztem családommal együtt, amelyben Körmendi János szerepelt. Kedveltük humorát, stílusát, előadásmódját. Olyan színész volt, akit lehetett ´szeretni, kedvelni´...Isten nyugosztalja s talán büszkék lehetünk arra, hogy szegedi születésű volt.”
 • 1. csekkk 2008. január 09. 12:11
  „Ó, de sajnálom!
  Épp tegnap láttam egy nagyszerű jelenetét a youtube-on. (http://youtube.com/watch?v=pUWacwZbIxw)
  Én így szeretnék emlékezni rá. Isten nyugosztolja!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az életmentő tanárnőt ütötte el végül a busz

Egy úttesten elesett gyereket megmentő tanárnőt gázolt el a busz szerda reggel Tiszakécskén. Tovább olvasom