Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Elhunyt Mádl Ferenc - Politikusok, közszereplők és pártok részvétnyilvánításai

A 81. életévében vasárnap elhunyt Mádl Ferenc akadémikus 2000 és 2005 között volt Magyarország köztársasági elnöke.
Orbán: megrendülten állunk a hír hallatán

"Megrendülten állunk a hír hallatán. Nyugodjék békében!" - írta Mádl Ferenc volt köztársasági elnök halálának hírére Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap.

A kormányfő a Facebookon tett közzé bejegyzést egy órával az után, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal közölte az MTI-vel: elhunyt a volt államfő.

A Jobbik részvétét fejezte ki

Részvétét fejezte ki a Jobbik Mádl Ferenc halála miatt az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt írta: a Jobbik Magyarországért Mozgalom őszinte részvétét fejezi ki Mádl Ferenc volt köztársasági elnök halála miatt.

Az ellenzéki párt a gyászoló családot, barátait, tisztelőit együttérzéséről biztosította.

MSZP: emlékét egy nemzet őrzi méltán a szívében

Az MSZP őszinte részvétét és mély fájdalmát fejezte ki Mádl Ferenc volt köztársasági elnök halálhíre hallatán vasárnap. Emlékét egy nemzet őrzi méltán a szívében - írta közleményében Mesterházy Attila.

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető közleménye szerint Mádl Ferenc személyében olyan köztársasági elnököt tisztelhettünk, aki mindig az egész magyar nemzet érdekeit szem előtt tartva képviselte Magyarországot, de nemcsak külföldön, hanem az itthoni politikai életben is.

Hozzátette: a legfőbb emberi értékek, mint a szabadság tisztelete, a szolidaritás, szeretet, egyetértés és harmónia mentén képviselte azt a politikát, amely méltóságot adott egy egész nemzetnek. Azt hirdette: a legkülönfélébb politikáknak és kultúráknak közeledniük kell egymáshoz az összefogás jegyében - olvasható a szocialista politikus közleményében.

Mesterházy Attila véleménye szerint Mádl Ferenc elnöksége idején Magyarország nemzetközi tekintélyt vívott ki magának, amellyel az európai közösségek megbecsült tagjává válhatott az ország. Emlékét egy nemzet őrzi méltán a szívében - fogalmazott.

Mint írta, a Magyar Szocialista Párt nevében őszinte együttérzését és háláját szeretné kifejezni a volt államfő családjának. "Osztozunk a hozzátartozók és barátai mély fájdalmában" - áll a közleményben.

Semjén: az egész nemzet tisztelte a volt államfőt

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) együttérzéssel osztozik Mádl Ferenc családjával és mindazokkal, akiket fájdalommal tölt el a korábbi államfő elvesztése.

Semjén Zsolt vasárnap az MTI-nek azt mondta, hogy Mádl Ferenc szerény, szeretetre méltó személyiségét az egész nemzet tisztelte.

"Tiszteletre méltó életmű volt az övé, keresztény emberként a jog tudományában való kiemelkedő jártasságával szolgálta hazáját" - fogalmazott a KDNP elnöke.

Semjén Zsolt felidézte, hogy Mádl Ferenc akkor kezdte meg államfői megbízatását, amikor Magyarország Szent István nagy művének, a keresztény magyar államiságnak a millenniumára emlékezett.

"Emléke segít bennünket abban, hogy hazánkat mindenekfelett, minden magyar ember érdekében szolgáljuk" - emelte ki a KDNP elnöke.

Gyurcsány: távozása súlyos veszteség a magyar demokráciának

Gyurcsány Ferenc volt kormányfő szerint Mádl Ferenc tudós emberként, miniszterként és köztársasági elnökként is hazáját szolgálta, távozása súlyos veszteség a magyar demokrácia számára.

A szocialista politikus vasárnapi közleményében azt írta: szomorúan értesült Mádl Ferenc haláláról. "Emlékét megőrzöm" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Fidesz: a volt államfő élete példa mindannyiunknak

Mádl Ferenc élete és munkája példa volt mindannyiunk számára - közölte a Fidesz a volt köztársasági elnök halálának hírére.

A kormánypárt az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta: mély megrendüléssel értesültek Mádl Ferenc haláláról. A Fidesz a korábbi államfő családjának és hozzátartozóinak őszinte részvétét fejezi ki.

"Fájdalmukban és gyászukban osztozunk, hiszen Mádl Ferenc élete és munkája, a nemzetért és az országért tett szolgálata példa volt mindannyiunk számára. Nyugodjék békében" - zárul a kommüniké.

Tarlós István részvétnyilvánítása

Tarlós István főpolgármester megdöbbenéssel értesült arról, hogy meghalt Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, aki a múlt héten lett Budapest díszpolgára - írta a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója vasárnap.

Szűcs Somlyó Mária közölte: a főpolgármester őszinte részvétet nyilvánítja a családnak.

LMP: a volt államfő elévülhetetlen érdemeket szerzett

Mádl Ferenc államfőként következetesen érvényesítette az alkotmányos szempontokat, kormánytagként és jogászként pedig elévülhetetlen érdemeket szerzett Magyarország európai integrációjában - közölte az LMP a volt köztársasági elnök halálának hírére.

Az ellenzéki parlamenti párt az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta: Mádl Ferenc a nemzetközi magánjog professzoraként, majd az első szabadon választott kormány tagjaként elévülhetetlen érdemeket szerzett Magyarország európai integrációjában, az Antall-, majd a Boross-kormány kultuszminisztereként pedig a kultúrharcos hangulat enyhítésére törekedett.

A Lehet Más a Politika részvétnyilvánító közleményében úgy fogalmazott: a volt köztársasági elnök saját meggyőződéséből fakadóan következetesen érvényesítette az alkotmányos szempontokat az őt elnöki székbe segítő parlamenti többséggel szemben is.

Az LMP részvétét fejezte ki Mádl Ferenc családjának, valamint a Magyar Polgári Együttműködés Egyesületnek, amelynek a korábbi államfő alapító elnöke volt.

Schmitt Pál csendes tiszteletadása

Schmitt Pál államfő csendes tiszteletadást tart vasárnap este hat órakor Mádl Ferencnek a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) előtt elhelyezett fényképénél - közölte a KEH társadalmi kapcsolatokért felelős hivatalvezetője az MTI-vel.

Schmitt Pál mély fájdalommal értesült a volt államfő haláláról, és még a mai napon személyesen részvét nyilvánítja a családnak - közölte Kiss Norbert.

A hivatalvezető tájékoztatása szerint a helyszínen Schmitt Pál ír be elsőként a volt államfő részvétnyilvánító könyvébe.

Csendes megemlékezésre vasárnap este kilenc óráig és hétfőn reggel nyolctól ugyancsak este kilenc óráig van lehetőség a Köztársasági Elnöki Hivatal előtt.

SZDSZ: a volt államfő nemzetközi tekintélyt szerzett

Mádl Ferenc kimagasló műveltségű és a demokratikus alkotmányt tisztelő konzervatív államelnökként tekintélyt szerzett Magyarországnak mind az Európai Unióban, mind a kelet-közép-európai partnerországok közösségében, és ezzel mintát adott utódainak - közölte az SZDSZ a volt köztársasági elnök halálának hírére.

A párt az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta: különösen nagyra becsülik a polgári gazdaság kialakításáért, a nemzeti vagyon jelentős hányadának privatizálásáért, a kapitalista gazdasági rend létrejöttéért kifejtett tevékenységét.

A Szabad Demokraták Szövetsége jelentős közéleti személyiséget, tudóst és politikust gyászol Mádl Ferenc akadémikus, egykori miniszter és köztársasági elnök személyében, és együttérzéséről biztosítja Mádl Ferenc hozzátartozóit és a gyászoló magyar politikai közösséget.

Jólét és Szabadság: a volt államfő hitt a rendszerváltásban

Mádl Ferenc távozásával egy olyan személyiséggel lettünk szegényebbek, aki Antall Józseffel együtt tevékenyen részt vett a rendszerváltásban, hitt annak eszményeiben, és haláláig hű volt azokhoz - közölte a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ), az MDF jogutód szervezete a volt köztársasági elnök halálának hírére.

Horváth István Attila, a JESZ elnökhelyettese az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta: a Magyar Demokrata Fórum jogutódjaként külön is fejet hajtanak a rendszerváltó kormány volt minisztere előtt, aki jogászként rendkívül sokat tett az európai jogállam kialakításáért, majd védelméért.

Kommünikéjében felidézte: Mádl Ferenc köztársasági elnökként többször fordult sikerrel az Alkotmánybírósághoz, hogy megvédje a polgárokat a kormány jogi túlkapásaitól.

"Emberi nagyságáról tanúskodik, hogy képes volt önként visszavonulni a közélettől, amikor úgy érezte, nem tudja már teljes erővel szolgálni Magyarországot" - írta, osztozva a volt köztársasági elnök hozzátartozóinak, barátainak és a politikus tisztelőinek gyászában.

Göncz Árpád mélyen megrendült

Göncz Árpád volt köztársasági elnök mélyen megrendült Mádl Ferenc korábbi államfő váratlan halála miatt - közölte a titkárságvezetője vasárnap az MTI-vel.

Gulyás András úgy fogalmazott: Göncz Árpád nagyra értékelte Mádl Ferenc elnöki tevékenységét, tudományos munkásságát, megnyerő, közvetlen személyiségét.

Mádl Ferenc sokat tett azért, hogy a Magyar Köztársaságnak barátai legyenek az egész világon - tolmácsolta Göncz Árpád szavait a titkárságvezető.

Erdő Péter: a volt államfő népünk méltó jelképe volt

Mádl Ferenc hosszú éveken át népünk méltó jelképe volt, személyében tudóst és igaz embert tisztelünk - írta Erdő Péter bíboros, prímás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke Schmitt Pál államfőnek címzett és az MTI-nek is eljuttatott gyásztáviratában.

Az esztergom-budapesti főegyházmegye érseke, megrendülten fogadva a volt köztársasági elnök halálának hírét, azt írta: különös hálával tartozik Mádl Ferenc volt köztársasági elnöknek atyai barátságának számos jeléért.

"Püspöki karunk és egyházunk nevében szívből osztozom az egész ország gyászában. Elnök úr személyét imáimba és szentmisémbe foglalom, kedves emlékét szívemben őrzöm" - írta a Erdő Péter bíboros, a magyar katolikus egyház vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ÁNTSZ: Magyarországon mostanáig nem jelent meg a hasmenéses járvány

Az Országos Epidemiológiai Központban mostanáig öt mintát vizsgáltak a németországi hasmenéses járványt okozó kólibaktériumra vonatkozóan. Tovább olvasom