Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Elhunyt Remsey Flóra textilművész

Hatvannégy éves korában, súlyos betegség után vasárnap elhunyt Remsey Flóra Ferenczy Noémi-díjas kárpitművész - tájékoztatta az MTI-t Kerényi B. Eszter, a Gödöllői Városi Múzeum igazgatója.
Remsey Flóra a Magyar Iparművészeti Főiskola szőnyegtervező és gobelin szakán végzett 1975-ben, mestere volt mások mellett Plesznivy Károly és Bakay Erzsébet. Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt, köztük az 1985-ös műcsarnokbeli Magyar Gobelin 1945-1985 című tárlaton vagy legutóbb az I. világháború kitörésére emlékező Mű - Történetek - Az emlékezés éve 1914 - 2014 című kiállításon Gödöllőn.

Kiemelkedő iparművészeti tevékenységéért 2009-ben Ferenczy Noémi-díjat kapott.

Tagja volt többek között a Magyar Kárpitművészek Egyesületének és a Gödöllői Iparművészeti Műhelynek, melynek elnökeként is tevékenykedett.

Művészetére nagy hatással volt a huszadik század fordulóján működő Gödöllői Művésztelep és annak kézműves tradíciója, szecessziós világa. "Klasszikus gobelintechnikával készített kárpitjain természeti motívumok, növények, állatok jelennek meg a szecesszió formavilágát idézőn, s művei határai gyakran alkalmazkodnak a megidézett motívumok körvonalaihoz, elhagyva a klasszikus négyzet vagy téglalap alakzatot" - közölte a múzeum.

Faliképein a hagyományos textúrák és technikák mellett új anyagok is megjelennek: az 1990-es évektől rendszeresen alkalmaz ezüstpapírt, fémszálakat, de szerepet kapnak fémek, szögek és fa is.

Remsey Flóra sokoldalú tehetségét jelzi, hogy egyebek mellett függöny-, tapéta- és bútorszövet-rekonstrukciókat is készített a Gödöllői Királyi Kastély és a budapesti Károlyi-palota számára, emellett gyermekkönyvet is illusztrált.

Remsey Flórát Gödöllő saját halottjának tekinti, temetéséről a családdal való egyeztetés után később gondoskodnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállnak a biciklist gázoló BKV-buszsofőr mellett

Közleményben védte meg az egyik szakszervezet azt a buszvezetőt, aki még június végén gázolt el egy… Tovább olvasom