Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Elhunyt Rubin Szilárd író

Életének 83. évében, hosszas betegség után elhunyt Rubin Szilárd író - tájékoztatta a Magvető Kiadó csütörtökön.
A kiadó közlése szerint az írót tapolcai otthonában érte a halál szerdán.

Rubin Szilárd 1927. szeptember 6-án Budapesten született, 1945-től két évet hallgatott a Pázmány Péter Tudományegyetem bölcsészkarának angol-magyar szakán. Irodalmi pályáját költőként kezdte, az Újhold köréhez tartozott, majd az ötvenes évektől regényeket publikált a Szépirodalmi Kiadónál (Földobott kő, 1952; Partizánok a szigeten, 1953; Szélvert porták, 1956), és később a Magvetőnél (Csirkejáték, 1963; Mulatság a farkasveremben, 1973; Római Egyes, 1985).

Pályafutása során dolgozott korrektorként, kiadói lektorként. A Családi Lap munkatársa, a Központi Sajtószolgálat rovatvezetője, az Interpress Könyvkiadó olvasószerkesztője volt.

Rubin Szilárd
Rubin Szilárd

Rubin Szilárdot számos kortársa, köztük Pilinszky János és Szentkuthy Miklós ígéretes tehetségnek tartotta, és Esterházy Péter is többször felhívta rá a figyelmet. A Csirkejáték 2004-es harmadik kiadását követően a regényt németül 2009-ben jelentette meg a Rowohlt Kiadó; a könyv Németországban az év egyik irodalmi sikere volt, a kritika Alain-Fournier és F. Scott Fitzgerald műveinek jelentőségéhez hasonlította.

Mint a Magvető közölte, idén adták ki újra Rubin Szilárd Római Egyes című regényét, melyet az író még kézbe vehetett, de a mű szeptemberre tervezett német kiadását már nem érhette meg.

Rubin Szilárdot a Magvető Kiadó saját halottjának tekinti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvodát, iskolát és kórházat fosztogatott a tolvaj

Gyorsított eljárással nyolc hónap börtönbüntetést szabtak ki arra a hajléktalan férfira, aki… Tovább olvasom