Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Elhunyt Varga Mátyás

Elhunyt Varga Mátyás díszlettervező; a Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művészt életének 92. évében, hétfőn érte a halál.
Varga Mátyás
halálhíréről Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Szegedi Nemzeti Színház és Szabadtéri Játékok, valamint a Pesti Magyar Színház kedden értesítette az MTI-t.

Varga Mátyást Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Varga Mátyás nevéhez számos színpadi siker fűződik, többek között Madách Imre Az ember tragédiájának, Herczeg Ferenc Bizáncának, Kacsoh Pongrác János vitézének látványtervei.

Hosszú és termékeny életpályája során mintegy ezer kőszínházi, szabadtéri, film és tv-díszletet tervezett.

Tanulmányait az Iparművészeti Főiskolán és a Képzőművészeti Főiskolán végezte. 1929-31-ben a szegedi színházban díszletfestő és tervező volt, ezt követően több vidéki és fővárosi magánszínháznál dolgozott.

1935-től a Nemzeti Színház tervezője lett, majd a Filmgyárban, ezt követően 1941-től 1944-ig Kolozsvárott, s 1955-1980 között ismét a Nemzeti Színházban színdarabok és filmek sorában alkotta a díszleteket.

1936-39-ben és 1959-től ismét készített díszletet a Szegedi Szabadtéri Játékoknak, amelynek kezdettől fogva legnagyobb szcenikai szakértője is volt.

1952-56 között az Iparművészeti Főiskola díszlettervező tanszékének tanszékvezető tanára volt, tervezőgenerációkat nevelt a színpadépítkezés tudományára.

Számos grafikai, kerámiai kiállításon is bemutatkozott. 1937-ben a párizsi világkiállításon ezüstérmet kapott, 1970-ben a Magyar Nemzeti Galériában életmű kiállítást rendeztek műveiből.

Szegeden 1987 óta állandó kiállítása van az általa létrehozott Színháztörténeti Kiállítóházban.

A Kossuth-díjat 1956-ban kapta meg, 1990-ben Szeged város díszpolgárává fogadta.

1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével ismerték el, valamint elnyerte a Szegedért Alapítvány fődíját.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetés külföldön

A forint konvertibilissé válása nem sok változást hozott a magyar turisták számára. A forintot kevés… Tovább olvasom