Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Elhurcolt soproni zsidókra emlékeztek

„ Azon kell fáradozni a felnövekvő nemzedékeknek, hogy soha ne ismétlődhessen meg a zsidók elleni második világháborús gaztett, a népirtás – mondta Deutsch Róbert főrabbi Sopronban a holokauszt-emlékünnepségen.
Túlélte a holokauszt megpróbáltatásának iszonyatát a soproni Léderer Gertrúd, akit 11 évesen deportáltak sokadmagával Budapestre, az SS-internálótáborba. – Az akkor 18 éven aluli soproni internáltak közül az egyetlen vagyok, akinek sikerült hazajutni. Hála Istennek, a Bergen-Belsenbe hurcolt szüleim is túlélték a borzalmakat – mondta a nyugdíjas népművelő, aki később Budapesten a néphadsereg művelődési háza osztályvezetőjeként dolgozott sok évtizeden át. – A nyugdíjazásom utáni napon végleg hazatértem szülővárosomba. A soproni mártír-istentiszteleten kegyelettel adózom az ártatlanul szenvedett és megölt zsidók emléke előtt.
– A gyermekeinknek szánom ezt az emlékünnepséget, megtört szívvel gondolva mindazon zsidó kisfiúra és kislányra, akik a náci népirtás miatt soha nem válhattak családapákká, családanyákká. Sopronból 1944 júliusában 1900 zsidót hurcoltak el, felnőttet és gyereket egyaránt, közülük 1700-an szenvedtek el mártírhalált – fogalmazott Szabados Ottó, a soproni zsidó hitközség elnöke tegnap a holokauszt 62. évfordulója alkalmából rendezett istentiszteleten. Az ünnepségen a magyar zsidóság országos és helyi képviselői, valamint társadalmi szervezetek vettek részt. A jelenlévőket Sopron polgármestere nevében Kóczán Zoltán köszöntötte.
A történelmi visszatekintés Deutsch Róbert, a Magyarországi Rabbitestület elnöke beszédével folytatódott. „Nap mint nap emlékezünk drága halottainkra, az értelmetlenül elpusztított százezrekre és milliókra. Hisszük, a felnövekvő nemzedékek átérzik a népirtás szörnyű gaztettének súlyosságát, s azon fáradoznak majd, hogy soha ne ismétlődhessenek meg a zsidók elleni második világháborús bűnök – hangsúlyozta Deutsch Róbert.
A mártír-istentisztelet a zsidó temetőben lévő munkaszolgálatosok emlékművénél fejeződött be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Horváth Balázs egykori belügyminiszter

Elhunyt Horváth Balázs, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség képviselője - közölte a politikus… Tovább olvasom