Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

Elhúzódik a kifizetés

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak sok munkát ad az agrár-környezetgazdálkodási támogatásra benyújtott mintegy 24 ezer kifizetési kérelem feldolgozása. Július végétől ezért egyelőre csak azok a gazdálkodók kaphatják meg a pénzüket, akiknél a hivatal mind formai, mind tartalmi szempontból rendben találta az igénylőlapokat, illetve akiknél nem lesz helyszíni ellenőrzés – adta hírül lapunknak Soproni Horváth Lajos, a hivatal sajtófőnöke.

A helyszíni ellenőrzések száma az összes kérelmező 5 százalékánál nem lehet kevesebb. Így ők az elsők között nem kapják meg a pénzüket, ezért esetükben jó megoldás lehet, ha a hitelező bankoknál kezdeményezik az előfinanszírozási szerződés meghosszabbítását.
A kérelmek bizonyos hányadánál a kifizetések elhúzódásának több oka is van. Sok például a kötelezettségátruházással érintett kérelem, ami a gazdaságok átalakulása, megszűnése, vagy a gazdálkodó halála után előállt új helyzetet tükrözi. Rengeteg terület-visszavonásra vonatkozó kérés is érkezett a hivatalhoz. Ezeknek az igényeknek az uniós jogszabályok szerint (a jogosulatlan kifizetések és szükségtelen visszaigénylések elkerülésére) még a kifizetési kérelmek elbírálása előtt eleget kell tenni, s ez a vártnál több munkát jelent a hivatalnak. Az ügyintézést a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer (Mepar) tovább nem halogatható frissítése is hátráltatta, hiszen a birtokviszonyok utóbbi időben bekövetkezett számottevő változása miatt a fizikai blokkok határai sokat módosultak.   

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ADSL2 az Inviteltől is

Az ADSL2 bevezetésével az Invitel és T-Com szolgáltatási területén lehetőség nyílik az akár 20… Tovább olvasom