Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Elindulnak az egyéni nyugdíjszámlák

Elindulnak az egyéni számlák az állami nyugdíjrendszerben. A parlamentben hétfőn elfogadott törvény szerint a számlákra az ez év eleje után befizetett nyugdíjjárulék összege kerül. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azonban újságíróknak azt mondta: még idén jóváírják a korábbi magánnyugdíj-pénztári befizetéseket is.
Az elfogadott törvénymódosítás szerint az egyéni számla a személyi adatok mellett az idei év eleje után bevallott nyugdíjjárulék összegére vonatozó, az adóhatóságtól átvett adatokat tartalmazza.

A parlament változtatott a magánnyugdíjtörvényen is. A jogszabály jelenleg azt mondja ki, hogy a magánnyugdíjpénztárakból visszalépők jogosultak tagi kifizetésük jóváírására az állami nyugdíjrendszerben létrehozott egyéni számlájukon. A módosítással az Országgyűlés a jóváírás kifejezést nyilvántartásra változtatta.

Rogán Antal a zárószavazás előtt sajtótájékoztatót tartott, közölve: a mostani döntés csak az első lépése az egyéniszámla-vezetés elindításának. Jelezte ugyanis, hogy az év végéig jóváírják a 2013 előtti összegeket, beleértve a korábbi magán-nyugdíjpénztári rendszerben teljesített és az állami rendszerbe átkerülő befizetéseket is.

A kormánypárti politikus mindezt azután mondta, hogy az ellenzék tiltakozott a törvényjavaslat miatt, amiért annak értelmében az állami nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlákra nem vezetik át a korábban felhalmozott megtakarításokat.

Az MSZP értékelése szerint a kormány becsapta és meglopta a korábbi magánnyugdíjpénztár-tagokat azzal, hogy "nullaforintos" egyéni nyugdíjszámlák jönnek létre. Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője szerint a kormány elvette és felélte hárommillió ember nyugdíjpénztári megtakarításait, és ezt most letagadja. A Párbeszéd Magyarországért is úgy vélekedett, hogy a kabinet végleg rátette a kezét a magánnyugdíj-pénztári megtakarításokra.

A Jobbik viszont úgy foglalt állást, hogy az egyéni nyugdíjszámláknak a jelenleg tervezett formában történő bevezetésének nincs jelentősége, hiszen azok nem lesznek képesek fedezni a nyugdíjakat.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap arról beszélt: még nem dőlt el, hogyan indulnak az egyéni nyugdíjszámlák, szerinte azonban nem indokolt a korábbi magánnyugdíj-pénztári rendszerben szerzett jogosultságok átvezetése. Rogán Antal viszont hétfői bejelentése előtt - mint tudatta - egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel és Varga Mihállyal is.

A hétfői parlamenti szavazásról az MSZP-frakció tagjai tiltakozásul kivonultak, és a választási eljárási törvényjavaslatról szóló határozathozatalra sem mentek vissza.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. macs 2013. április 10. 14:01
  „20. lukrecia,
  mibül?”
 • 21. Őszödi 2013. április 10. 12:25
  „A törvények által megállapított nyugdíjak Rákosi elvtársra emlékeztető visszamenőleges elvételéről se feledkezzünk meg.”
 • 20. lukrecia 2013. április 10. 11:39
  „Az mszp -vel valo kitolas legfinomabb formaja lenne, ha az elvett magannyugdijpenzeket egy honappal a valasztasok elott retennek az egyeni szamlakra. Na egyetek amit foztetek.”
 • 19. macs 2013. április 09. 17:52
  „18. szi201247,
  szerintem van rá lehetőség, úgy tudom az Ügyfélkapun keresztül, hogy ellenőrizd be vagy-e jelentve. Lehet, hogy a mai világban érdemes az óvatos gyanakvás. :-)
  17. Pengemester,
  azért ez így jó üzlet, kölcsönkérek valakitől, majd megszerzem az elismervényt, és innentől kezdve bizonyítsa rám, hogy tartozok neki. :-D”
 • 18. szi201247 2013. április 09. 16:35
  „Pedig nem ártana ha nyilvántartanák, és a leendő nyugdíjassal is közölnék évente, hogy mennyi befizetést tartanak nyilván a számláján. Több ismerősöm is járt már úgy, hogy mikor nyugdíjba ment csak akkor tudta meg, hogy nem volt mindig bejelentve, ill. félműszakra volt bejelentve. Hosszú évek múlva problémás az ilyennek utána járni és jóvátételt kiharcolni. Annyi idő alatt a cég akár meg is szűnhet.”
 • 17. Pengemester 2013. április 09. 16:16
  „"A szakértők szerint az államhoz átkerült állampapírokat megsemmisítették, ezzel csökkentve az állam kötelezettségét"

  Ezzel csak annyi gond, hogy a manyup vagyon jó részét virtualizálták, holott valós befizetés volt az állampapírok mögött.
  Törvényileg kötelezték a pénztárakat, hogy államkötvényeket vásároljanak. Azért valljuk be, nem piti összeg volt az a több, mint ezerötszáz milliárd, és ugye a pénztárak kiesésével nagyon sok vásárló eltűnt a piacról.
  Valójában az igazi lopás itt történt, hiszen annak az összegnek a fedezetét munkával megtermelte a tagság, ám az állampapírokra azt mondták, hogy "ez itt nincs tovább" - mocskos trükk volt, az egyszer biztos.”
 • 16. macs 2013. április 09. 13:30
  „Engem megdöbbent néhány hozzászóló - bocsánat a kifejezésért - kvázi tudatlansága. :-( Az a pénz, amit a költségvetésbe utalnak, a felosztó-kirovó rendszer miatt azonnal kifizetésre kerül a nyugdíjasoknak. A Nyugdíjfolyósítónál azt tartják nyilván, hogy mekkora jövedelmünk van, illetve mi mennyi járulékot fizettünk + mennyit fizetett be utánunk a munkáltatónk.
  Tudja valaki, hogy a munkáltató által fizetett 27%-os szociális hozzájárulási adó révén keletkezik az államnak valamilyen kötelezettsége, mert most adót fizetnek, nem járulékot?
  Akinek volt MNyP-i számlája azon volt pénz valamilyen befektetés - állampapír, részvény stb. - formájában. Itt nem csak gyűlt a megtakarítás, hanem a befektetések miatt még fialt is. Persze a válság mélypontján ezek a papírok sokat vesztettek az értékükből, de mostanság már jelentősen javult a helyzet. :-)
  1. queenmargareth1,
  nos jó kérdés, hol van ez a pénz. A szakértők szerint az államhoz átkerült állampapírokat megsemmisítették, ezzel csökkentve az állam kötelezettségét, a részvények egy részét eladták, egy része révén pedig a cégekben állami tulajdon képződött. Lásd. Telekom, Mol, Rába stb.”
 • 15. Esovaro 2013. április 09. 12:57
  „"Milyen erdekes az Mszp, es alterego partjai minden csip csup ugyben sztrajkokat´ felvonulasokat, szerveztek"

  Milyen sztrajkokat? Azutolso sztrajk a szocik alatt volt a Gasko fele gordulo sztrajk.

  Arra azeret kivancsi leszek,ha betertjak aztamit rogan mondott, hogy jovairjak a manyup penzeket,honnan akasztjak le azt a penzt.IMF hitelbol?”
 • 14. _csutak_ 2013. április 09. 12:47
  „"Elindulnak az egyéni nyugdíjszámlák"
  A munkásosztály a paradicsomba megy :)
  (La classe operaia va in paradiso)”
 • 13. lukrecia 2013. április 09. 12:36
  „Milyen erdekes az Mszp, es alterego partjai minden csip csup ugyben sztrajkokat , felvonulasokat, szerveztek----most meg igazandibol lapitanak.
  Nagykoalicio uraim. :))”
 • 12. JungHeinrich 2013. április 09. 12:33
  „eeemuuutnyocev”
 • 11. spiler 2013. április 09. 10:53
  „EZEK CSAK LÓZUNGOK
  <moderálva> a pénzt...számoljanak el vele
  SZÁMONKÉRÉS...ELŐ <moderálva>-------
  nem lehet hinni ennek a bagázsnak...okosan,hogy a köznép neértse,okosan,hogy ne tudjanak ellene tenni,okosan hogy, nelegyen idő ellene tennni,,,,,IGEN JOGÁSZOK ŐK...
  miért nem lehet örökölni ezeket a számlákat,hisz család barátok nem????”
 • 10. pala1964 2013. április 09. 10:06
  „a 9. hsz-omban kimoderált rész a 3. hsz-ban a magyar népre adott jelző ismétlése, és b betűvel kezdődik - még mielőtt az óvatos cenzornak köszönhetően bárki is valami hajdekomoly dologra asszociálna:)

  amúgy nincs gond, annyi bizonyos, hogy már arra sem ügyelnek, hogy kommunikációból felkészüljenek - pedig ugye a magyar sem lehet annyira szegény, hogy legalább ígérjen - de nem, már erre is lusták... hiszen a juhász sem tájékoztatja a juhnyájat”
 • 9. pala1964 2013. április 09. 09:56
  „7 zest, na EZ az, ami tőrőlmetszett dilettantizmus vagy pedig cinizmus: a svéd adórendszert vetíted az albán bérrendszerre... köszi...

  azt gondolom, senki nem a pártelitünk prominenseiért aggódik, még ha nyilvűn nekik sem lesz majd nyugdíjuk... és nem azért nem aggódik értük senki, mert ők (vagy ők is) vastagon benne lesznek személyesen is, hogy ilyen rosszul fognak majd alakulni a dolgok nyugdíjügyben, hanem azért, mert aktív éveik alatt összeharácsolnak maguknak annyit, hogy arra nem is lesz szükségük soha, sem nekik, sem szaporulatuknak...

  egyedül Kína az, ami bizonyos szempontból reálisan felhozható - csak tudod, a szükségletek lefelé merevek, és nehogy már pl. a ´30-as évek eleji világválság szintjéhez kelljen mérni az aktuális helyzetet - merthogy ahhoz is egész jól állunk... na meg "a fiúk" nem is ezt ígérték (ami még hagyján, mert az választási szöveg, arra való, hogy a sötét gyalogok be<moderálva>ják, na de hogy homlokegyenest ellenkezőjét tegyék....??)

  amúgy igaz, a magyar nem <moderálva> (nyilván van itt is ebből a fajtából, mint mindenütt), hanem birka”
 • 8. Együgyű 2013. április 09. 09:21
  „,,Elindulnak az egyéni nyugdíjszámlák"
  Ahány kormánypárti nyilatkozik annyiféleképpen? Ahogyan a pillanatnyi érdekeik kívánják? Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azonban szokásához híven ígéretet tett felelősség nélkül akár csak Selmeczi Gabriella a nyugdíjak megvédésekor? Még a pontos dátumát sem adta meg a befizetett magán nyugdíjjárulékok összegének az állami nyugdíjjárulékok számlákra történő átvezetésének. (Ködösített?) Talán nem is így fogalmazott? ,,Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azonban újságíróknak azt mondta: még idén jóváírják a korábbi magánnyugdíj-pénztári befizetéseket is." Kétséges az is, hogy a fülkeforradalmi harc miatt rekvirált összegek kerülnek e jóváírásra. Azonban ha ez megtörténik, akkor még kérdéses a kisajátított pénzösszegek (fizikai) átkerülése az állami nyugdíjkasszába? És miből? Talán a szent és sérthetetlen Fidesz-KDNP pártszövetség rendszerváltás óta felhalmozott magánvagyonából az egységes nemzeti áldozatvállalás jegyében? (Általában a rendszerváltás óta a keresztyénnyi párt tagjai a széljárásnak megfelelően, érdekeik szerinti pártocskában üldögéltek!) Kérdésem még az is lenne, hogy milyen feltételekkel? Az sem mindegy? (Ezt is talán megteheti a nemzeti pártszövetség?) A kifizetéskor meg majd a jövőbeli pártnak/pártoknak fájjon a feje? Mintha az elrabolt összegnek nagy része már elköltésre került volna? Talán a pénztartalékainkat megint megkurtítják a nemzeti szent cél érdekében? Teljesen felesleges lenne ebbe a témába is belekeverni a politikát!”
 • 7. zest 2013. április 09. 06:25
  „Válasszátok ki magatoknak a világ 5 leggazdagabb országa közül melyikben lennétek legszívesebben nyugdíjasok....

  Katar ( arab országok)
  http://www.asz.hu/penzugyi-szemle-cikkek/2011/az-arab-orszagok-nyugdijrendszerei-a-tarsadalmigazdasagi-kockazatok-tukreben/karpati-jozsef-177-190.pdf

  Luxemburg
  http://193.225.140.3/eu25/lux/nyugdij.html

  Norvégia
  http://www.ksh.hu/statszemle_archive/2001/2001_06/2001_06_542.pdf

  Singapure
  http://kiszamolo.hu/nyugdijrendszer-van-megoldas/

  ...vagy menjetek Kínába
  http://tozsdeforum.hu/gazdasag/surgos-reformra-var-a-kinai-nyugdijrendszer/”
 • 6. süntojás 2013. április 09. 06:22
  „Több mint 30 éve vonják tőlem a nyugdíjjárulékot!
  HOL A PÉNZ! Magánnyugdíj megtakarításomat is beállamosították!
  Miért nem vezetik rá az államit is az új számlára? Minden egyes forintot!!!!!!!!!!!
  Úgy érzem ezzel teljesen KIRABOLTAK!
  Csak igazuk volt a feketén dolgozóknak, akik most a markukban röhögnek, éntőlem levonták, nekik megmaradt!
  Most gondolkodok el, lehet hogy nekem is feketézni kellett volna?”
 • 5. tom_peris 2013. április 08. 22:46
  „1. queenmargareth1 2013.04.08. 19:27

  jó és, hol van az országosba befizetett pénz?

  az kérem eltapsolódott a jólétre amit bölcs vezetőink teremtettek nekünk :)

  3. pakk 2013.04.08. 21:31

  Mi ez ha nem lopás, Varga megmondta, hogy nem szükséges az átvezetés. Bunkó egy népség a magyar, ha ezt engedi.
  l

  nem bunkó... birka... konkrétan...

  a cikkből:
  "a mostani döntés csak az első lépése az egyéniszámla-vezetés elindításának"
  Ez úgy konkrétan tárgyi tévedés mert az első lépés a a pénz elkommunizálása volt. A második meg az elherdálása... Szóval ha már így ragaszkodunk a lépésekhez... akkor ez a harmadik... amit majd még ezer pici lépés követ de az első lépés sose lesz kártalanítva... :)

  imádom ezt az országot olyan mókás hogy csak na :D”
 • 4. roxper 2013. április 08. 22:05
  „3.
  Ja misike ezt mondta, toncsika meg merőben mást, bolondok ezek, össze-vissza hazudnak!”
 • 3. pakk 2013. április 08. 21:31
  „Mi ez ha nem lopás, Varga megmondta, hogy nem szükséges az átvezetés. Bunkó egy népség a magyar, ha ezt engedi.
  l”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kizárható a közfoglalkoztatásból, akinek lóg a gyermeke

Három hónapra kizárják a közfoglalkoztatásból azokat, akiknek a gyermeke nem tesz eleget a tankötelezettségének. Tovább olvasom