Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Elindult a jelzőrendszeres felügyelet

A Sopron–Fertőd statisztikai kistérséghez tartozó 39 településen mostantól a jogosultak igényelhetik az úgynevezett jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. A szolgáltatás ingyenes.
Jelenleg az igényeket írják össze, és várhatóan jövő hét elejétől már élesben is megkezdi működését az úgynevezett jelzőrendszeres házi segítségnyújtási rendszer. A kérvényezők egy karra erősíthető szerkezetet kapnak, amellyel szükség esetén segítség hívható. A bajba jutott egész nap magán hordhatja a készüléket, így bármikor kapcsolatba kerülhet a gondozóhálózat diszpécserével. Mindehhez csupán egy analóg telefonvonal szükséges.
– A szolgáltatás ingyenes, nincs belépési és havidíj sem, csupán a telefonálás költségét kell megfizetni – tájékoztatta lapunkat Szalai-Soós Beáta, a kistérségi iroda közoktatási, szociálpolitikai és közszolgáltatási munkatársa. – Első körben, idén december végéig ötszáz készülék kerül kihelyezésre. Terveink szerint a mintegy 95 ezer lakosra körülbelül 2500 darab segélyhívó készülékre lesz szükség. A bajba jutotthoz minden esetben szakképzett gondozó érkezik majd ki. A kistérségen belül négy autóval és 125 gondozóval látják el a felügyeletet. Az igényeket minden esetben az adott település szociális szakemberei bírálják el.
Elsősorban az egyedül élő idősek, valamilyen fogyatékkal élők, vagy önmagát csak korlátozottan ellátni képesek vehetik igénybe a rendszert. A későbbiekben, akár már jövő évtől bővülhet az ellátottak köre.
Szalai-Soós Beáta hozzátette, a rendszer nem helyettesíti a már működő házi betegápolást. A két szolgáltatás jól kiegészíti egymást.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmegy az Árkád megnyitására?

Tovább olvasom