Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Elindult a NeoFM és a Class FM

Pár másodperccel éjfél után elindult a két új országos kereskedelmi rádió: a Sláger helyén jelentkező NeoFM és a Danubiust váltó Class FM.
Szerda éjfél után szignállal, majd egy 1930-as slágerrel jelentkezett a Class FM. A csatorna hajnali egykor már híreket fog sugározni, csütörtökön hat órakor pedig a korábban a Danubius rádiónál dolgozó Szani Roland és Argyelán Krisztina vezetésével megkezdi reggeli műsorát.

Az új csatornának otthont adó Üllői úti épület földszinti folyosóját még belengi a festékszag és egy létra is a fal mellett árválkodik: a stúdiók már készen vannak, de szerdára az irodák többségét még nem fejezték be. A stúdió környékén nyoma sincs a várható sürgés-forgásnak, amit Pakots Zsolt az Advenio Zrt. vezérigazgatója azzal indokol, hogy „a lehető legprofibb csapattal" dolgoznak és tökéletesen felkészültek az indulásra.

Hozzáteszi, hogy el is fáradtak közben, hiszen rendkívül rövid idő állt a rendelkezésükre. Mint mondja, ő például az irodája kanapéján alszik az éjjel. A vezérigazgató éjszaka nem lesz egyedül a stúdióban, mert a technika ördögétől tartva az indulás utáni első estét többen is bent töltik. Csütörtök estétől viszont a számítógépekre bízzák az éjszakai műszakot.

A nagyjából ötvenfős stábból csak alig több mint tucatnyian voltak ott az induláskor. A kezdést várva a stúdió előtt beszélgetők között ott áll Csiszár Jenő is, aki egyelőre tanácsadóként dolgozik a csatornánál. Pakots Zsolt az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a Csiszár a mikrofon mögé is be fog-e ülni annyit mond, hogy ez egyelőre maradjon titok. Azt viszont nem tartja valószínűnek, hogy elindítanák az Apukám világa című műsort.

Mint ahogy az sem tudható, hogy kik lesznek majd a Class FM reggeli műsorának állandó műsorvezetői. A vezérigazgató sejtelmesen annyit mond, hogy nem akarják lelőni a várható meglepetéseket, szépen lassan akarják megszerettetni magukat a hallgatókkal. Annyit azért elárul, hogy a reggel a hat órától tízig tartó reggeli műsort egyelőre Szani Roland és Argyelán Krisztina vezeti, akik eddig annál a Danubiusnál dolgoztak, amelynek frekvenciáján a Class FM sugározni fog.

Apropó, Danubius. Az indulás előtt húsz perccel a Class FM szerkesztőségének egyik szobájából egy női hang szűrődik ki, aki híreket olvas fel, miközben az előtérben folyamatosan szól egy készülék, amelyen a megszűnő csatorna műsorvezetői búcsúznak hallgatóiktól. Tíz perccel éjfél előtt többen is köré gyűlnek és hallgatják annak a rádiónak az utolsó adásperceit, amelynek frekvenciáját elnyerték.

"Mintha szilveszter lenne, úgy várjuk az éjfélt"- jegyzi meg valaki öt perccel az indulás előtt. Ekkor már érezhető némi feszültség, a stúdióból például kiparancsolják azokat, akiknek nincs ott dolguk, köztük az indulás perceit rögzítő forgatócsoportot is.

Pakots Zsolt és Csiszár Jenő ekkor már a kinti rádiókészülék mellett állnak, és az órájukat nézik. Az adásnak éjfél után tíz másodperccel kellene indulnia, de egy keveset csúsznak. Végül mégis felhangzik a szignál, amit Szedő Miklós 1930-as slágere, a „Halló, halló itt rádió" követett. Amikor pedig elindul a Tankcsapda „Mennyország tourist" című száma már mindenki tapsol, nevet és ölelgeti egymást. A szilveszteri megjegyzésnek megfelelően a jelenlévők jelképesen koccintanak is, de az indulást „Kint vagyunk az éterben" kijelentéssel nyugtázó vezérigazgató szerint az igazi ünneplésre később kerül majd sor.

Himnusszal, köszöntővel indult a NeoFM

A Himnusszal és köszöntővel kezdte meg adását a NeoFM kevéssel éjfél után; az első felhangzó zene a Neked írom a dalt volt a Locomotiv GT-től, majd Robbie Williams Let me entertain you, azután pedig a Black Eyes Peas Let's get started című dala szólt.

Az előre felvett köszöntő szövegben Nagy Sándor - aki az azonos tulajdonosi kör kezében lévő radiocafé "hangja" - azt mondta: "e perctől egy új rádió szól ezen a frekvencián. (...) Szólni fogunk 10 millió ember életében, jó és rossz napokon, nehéz és boldog pillanatokban." A köszöntőt követően az ideiglenes stúdióban összegyűlt mintegy húsz főnyi stáb tapssal és pezsgővel ünnepelte a NeoFM adásának első perceit.

Hegyi György, a NeoFM főszerkesztője az MTI-nek az átállást követően elmondta, hogy a rádió a kezdetekben 8500 darabos zenei adatbázisból válogat, amit később 10 ezerre fognak növelni. Folyamatosan mérik majd a játszott zenék ismertségét, népszerűségét, ennek alapján igazítják majd a kínálatot.

"Nem csak kiszolgálni, formálni is szeretnénk a közízlést. Erre egy országos frekvencia képes, ez felelősség és lehetőség is, élni szeretnénk ezzel" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy kik a vetélytársaik, úgy válaszolt: annyiban hasonlítani fog a Petőfi rádió zenei kínálatára a NeoFM-é, hogy "friss szemléletet" képviselnek majd.

A volt Sláger rádiós műsorszámokkal kapcsolatban a főszerkesztő közölte: a Bumeráng elhódítása mindenkinek "ésszerű piaci célja, aki fix és lelkes hallgatottságot szeretne, tárgyaltak is a rádióval a műsor átvételéről, de ennek még személyi és jogi akadályai is vannak.

István Dániel továbbra is mikrofonközelben lesz, hétvégente a kívánságműsort fogja vezetni - mondta Hegyi György. Műsort kap majd a NeoFM-en Winkler Róbert és Bazsó Gábor is, akik az Ezeröcsi című műsorral a délutáni műsorsáv húzó műsorát vezetik majd. Az esti műsorsávban egy véleményütköztető műsor lesz Álláspont néven, amelyben a főszerkesztő elmondása szerint megtanulhatnak kulturáltan megbeszélni bizonyos témákat.

Ezzel kapcsolatban a főszerkesztő hangsúlyozta, nem csak reggel, hanem délután is lesz "show" a Neo FM-en, a zene aránya pedig 90 százalék fölött lesz.

A műsorstruktúra és a zenei lista megalkotásánál támaszkodtak a radiocafé-ra, amelyben az FM1 konzorciumnak szintén van érdekeltsége. "Nekünk a radiocafé az anyánk" - hangsúlyozta hozzátéve: a radiocafé minőségi szemléletét szeretnék a Neo FM-en is "sugározni". Műsort kap a Café két korábbi műsorvezetője, Tóth Betti és Rutai Gábor is - tette hozzá.

Az ORTT október 28-i döntése alapján a jelenleg a Sláger által használt frekvencián a NeoFM, a Danubius eddigi hullámsávján a Class FM szól csütörtöktől, hét éven át.

Olvasóink írták

 • 16. flexsnake 2009. november 21. 10:27
  „milyen demokrácia? :D a kereskedelmi rádiókban megmondják mit hallgathatsz lédi giga naponta 20szor pokerarcot vág, az nem demokrácia hanem idióta műsorrend. A class legalább tzartja magát az elképzeléshez, változatos, ugyanúgy elfér a műsorban egy prodigy mint egy mátépeti. Na ettől lett hihetetlenül népszerű. Már most eszméletlen adatokat mutat a hallgatottsági mutatója. A pirítós stábja is hamarossan ott fog műsort adni. Szerintem ez pozitív változás már ha egész nap hallgatható adót akar az ember és nem napi 40szer a gruvháuztól a hajnalt....”
 • 15. bo 2009. november 20. 09:31
  „Én hülye belehallgattam a Sláger utódjába... kritikán aluli silány valami, mert műsornak nem nevezhető. Bármelyik román, vagy szerb adó megeszi kilóra.:-(((”
 • 14. pocokkaa 2009. november 19. 23:56
  „8. bruhahaha 2009.11.19. 10:47

  Valóban nem nézek zenetévét. Zenész vagyok. Lemezeket hallgatok, sokfélét, a klasszikustól a death metalig.
  az, hogy feltételezel, az csak az általánosításodat mutatja és rólad mond el dolgokat. És nem, a zenetévék nem játszanak John Mayer számokat (és a sok "tudós" nagy része valószínűleg azt sem tudja, eszik-e vagy isszák a zenéjét - miközben a világon mindenhol nagy betűs Sztár.) - bár igaz, ez is csak feltételezés. Ezt nem halhatod a Viván meg a hasonló adókon, te is max. lemezről hallhattad.”
 • 13. meinl 2009. november 19. 14:09
  „Reggel nemakartam hinni a fülemnek.Nem ajnározom sem a slágert sem a danubiust,de mérföldekkel jobbak voltak.És senki ne jöjjön avval hogy majd belejönnek, minden kezdet nehéz.Ez a rádióra nem érvényes.Ott nincs pardon.Vagy jó vagy sz...Hát a sláger rádió helyén ma csak szánalmas erőlködést hallgattam nemegészen 10 percig.A reggel 6 órai hírek,egyenesen röhejes volt.”
 • 12. klj_54 2009. november 19. 12:52
  „10. hozzászólás comet 2009.11.19. 11:12

  Elnézve az esti vitát az MTV1 -es csatornán, bizony még a politikusainknak is van mint tanulniuk, vitakultúra (nem ismerik szegényt) terén!”
 • 11. sauron2 2009. november 19. 11:41
  „10. hozzászólás comet 2009.11.19. 11:12

  vagy politikai nevelés célzattal!”
 • 10. comet 2009. november 19. 11:12
  „csak ritkán hallgatok rádiót, de ez langyos indulásnak tűnik. Amolyan iskola rádiónak.
  "Az esti műsorsávban egy véleményütköztető műsor lesz Álláspont néven, amelyben a főszerkesztő elmondása szerint megtanulhatnak kulturáltan megbeszélni bizonyos témákat."
  -ez nagyon gyászos kedvcsinálás. Má megint a népnevelés, vagy inkább népbutítás.
  Bukta!”
 • 9. meggymag 2009. november 19. 11:03
  „Az a baj, hogy a "nagy demokráciában", és a fene nagy szólásszabadsággal sajnos az intelligens ember is a szintje alá süllyed.

  Tisztelet a kivételnek!

  Egyébként még egyik rádió (Neo, Class) sem élvezhető. Egyenlőre még indulópályán vannak, de majd kialakul.”
 • 8. bruhahaha 2009. november 19. 10:47
  „Pocokkaa!

  Azért nem hallottad még máshol, mert nem nézel zenetévét és csak korlátozottan hallgatsz zenecatornákat... :) A tudatlanságos nem feltétlenül azt jelenti, hogy frankó, mert még TE nem hallottad! Mi már unjuk... Amúgy demokrácia és szólásszabadság van... Nem tetszik ne olvasd.... :)”
 • 7. pocokkaa 2009. november 19. 10:21
  „Nem tudom, miért kellene bármibe bárkinek belebuknia.... Ez a tipikus magyar mentalitás. Rosszul vagyok tőle
  Máshova tekersz és kész - mint ahogy teszed is. Az, hogy neked nem teszik valami, még nem biztos hogy rossz.

  Én Bartókot hallgatok szívesen, de nem tartom szemét embernek azt, aki ezt nem szereti.

  A legjobb az lenne, a mindegyik adó egyszerre elérhető lenne. - mert akkor több a választás lehetősége.

  Mindkettőbe belehallgattam egyébként, a Neo reggeli műsora tényleg elég gyér, a Class meg egyenlőre elég jellegtelen, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy mindkettőben már most hallottam olyan zenét, ami igényes, jó és más rádióban nem hallottam még.

  Remélem a Sláger is visszajön és akkor színesebb lesz a Rádiós paletta. Mert ez most hirtelen azért elég furcsává vált...”
 • 6. tótkomlósi 2009. november 19. 10:05
  „<moderálva durva> az ortt az új rádióit a szimpatizánsaival együtt

  Remélem, hamarosan belebuknak

  Én addig, ha csak tehetem, neten hallgatom a SLÁGERRÁDIÓT!!!!!!!!!!”
 • 5. papsajt 2009. november 19. 08:46
  „Nem sajnáltam a régieket, mert a fejlődés csak változással jöhet, de a NEO nagyon gyér.”
 • 4. lalurobo 2009. november 19. 08:32
  „Biztos a Shalom israelt várta vagy az erdő szélén sátoroznak kezdetűt. Vagy esetleg az internacionálét az elvtársakkal!:)”
 • 3. favágó 2009. november 19. 08:30
  „Ma reggel bekapcsoltam a rádiót és ismerős hangot hallok! Gangszta. Ez az ember nem egészen kettő hete a Bumerángban nyilvánosan közölte a véleményét az új rádiókról, valamint az ORTT-ről. És hogy-hogynem ma reggel rá ébredtem! Na ennyit erről, meg Zolika gerincéről! Ja! Kb. 10 percig hallgattam. Elég is volt!”
 • 2. miracle. 2009. november 19. 07:31
  „Mi az flexi, csak nem azért nem nyerő a NEO, mert a Himnusszal kezdték a műsort.”
 • 1. flexsnake 2009. november 19. 06:08
  „A ClassFM már nem csinál nagy titkot belőle, jáksó,garami, vágó piros, árgyelán, abaházi már aláírta a szerződést :D Bazsi képe meg kint van a főoldalon :D A reggeli műsor éppen a szemem előtt alakul, szinte percről-percre változott a mai műsor :D Úgy néz ki a mai napra már végleges hogy mi lesz. Éppen összeomlott a weblapjuk. http://www.classfm.hu/
  A NeoFM sajnos az első perc után nálam már nem nyerő, de a Class elég jól indult, jó zenékkel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többmilliós külsős szerződések

A megszorítások ellenére több millió forintos külsős szerződéseket kötött októberben a Magyar Televízió. Tovább olvasom