Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Elindult űrutazására az 58 éves Simonyi Károly

A világ ötödik űrturistájaként, és a második magyarként, sikeresen útnak indult a világűrbe Simonyi Károly, az Amerikában élő magyar szoftverfejlesztő milliárdos. Simonyi Károly utazását a www.charlesinspace.com honlapon figyelemmel lehet kísérni.
Az Amerikában élő milliárdos űrturista szemmel láthatóan jól viselte az első 526 másodperc nagy megterhelését. Aztán pedig már a súlytalanság következett. Simonyi két profi orosz társával előírásszerűen elvégezte a hermetikus záródás ellenőrzését, majd utána lazíthattak szerelésükön, vagyis levehették először a kesztyűt, aztán az űrruhát is, és ha akarnak, átmehetnek a leszálló egységből a szalonba, az űrhajó némileg kellemesebb másik helyiségébe.

A fellövés tehát tökéletesen sikerült, csak a Moszkva melletti karaljovi irányítóközpontban durrant ki egy villanykörte és hullott majdnem az újságírók fejére. De ez állítólag jó jelnek számít. Az 58 éves Simonyi, aki a Microsoftnál kereste millióit, már az ötödik űrturista. Tizenkét napot tölt az űrben, illetve a nemzetközi űrállomáson, ahonnan a leváltott legénységgel tér vissza a Földre.

Simonyi négy kísérletben is részt vesz a Nemzetközi Űrállomáson: sugárzást mér, baktériumokat gyűjt és azt is vizsgálja, mi okozza az űrhajósok jellemző hátfájását és vérszegénységét. A sugárzás méréséhez többek között a magyar Pille sugárzásmérő készüléket is felhasználják. Egy kutatási program keretében a magyar űrturista és az orosz űrhajósok azt is vizsgálják majd, hogy a súlytalanság hatására az izmokban milyen elváltozások történnek. A két orosz 189 napot marad, júliusig hölgytársaságban, az amerikai Sunita Villiamsot ugyanis majd csak akkor veszi fel fedélzetére az egyik arra járó NASA űrsikló.

Vasárnap délelőtt is minden rendben zajlik, és az űrhajó a tervezett Föld körüli pályán halad. Az első keringés során kinyitják a napelemtáblát, az antennákat és a későbbi dokkoláshoz szükséges felszerelést. A második keringés a rendszerek ellenőrzésével telik, majd a harmadik és negyedik kör során végeznek kisebb pályamódosítást. Az aznapi feladatok végeztével a legénység nyugovóra tér. Ha minden a tervek szerint halad, a Szojuz-TMA-10 hétfő este, hazai idő szerint 21:15 körül kapcsolódik a Földtől 400 kilométerre keringő Nemzetközi Űrállomás orosz Zarja moduljához.

Simonyi Károly útjáról a www.charlesinspace.com honlapon blog is olvasható angol nyelven. A tervek szerint űrrepülése közben kapcsolatot létesítenek vele a Puskás Tivadar Távközlési Technikum volt és jelenlegi diákjai április 13-án.

A leszállásra a tervek alapján április 20-án, magyar idő szerint 15:36 körül kerül sor Oroszország területén. Ez lesz a nyolcadik alkalom, hogy amerikai asztronauta orosz űrhajóval tér vissza a Földre. A leszállást követően Simonyi néhány napos rehabilitáció és orvosi vizsgálat erejéig Csillagvárosban marad.

(Krónika hírszolgálat, Charlesinspace.com)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak 2030-ban lesz hazánkban euró?

Tovább olvasom