Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Elismerésekről döntöttek

Ülésezett a megyei emlékbizottság. Tegnap döntöttek az 1956-os emlékplakettek adományozásáról. A beérkezett 190 javaslatból 7-et

– megfelelő dokumentumok és tanúk hiányában – nem fogadtak el.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójáról méltóképpen, ünnepi rendezvénysorozattal szeretne megemlékezni a megyei önkormányzat. A programok koordinálására, megyei emlékplakett adományozására elismert és köztiszteletben álló személyekből emlékbizottságot hoztak létre. A jeles grémium tegnap tekintette át, tárgyalta meg az 1956-os megyei elismerésre felterjesztett személyek listáját, és döntést hozott arról, hogy a beérkezett 190 egykori érintett kitüntetését – megfelelő dokumentumok, a tevékenységet igazoló tanúk hiányában 7 kivételével – javasolja.
Szakács Imre, az 1956-os emlékbizottság elnöke elmondta: az a céljuk, hogy a fél évszázaddal ezelőtti sorsfordító eseményeknek, hősöknek – lehetőségeik keretén belül – méltó emléket állítsanak. Hangsúlyozta, hogy a mostani önkormányzat által előkészített októberi megemlékezéseket a választások után megalakuló új megyei közgyűlés bonyolítja le. Az elnök megemlítette azt is, hogy az általuk meghirdetett helytörténeti pályázatra beérkezett 21 munkát most bírálja a neves levéltáros, helytörténész, könyvtáros szakemberekből álló bizottság.
A központi megyei ünnepséget október 22-én Győrben, a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban tartják. Itt és – mivel idős emberekről van szó, az érintettek, illetve a posztumusz elismerésnél – a hozzátartozók lakóhelyéhez legközelebb eső megyei városban adják át az 1956-os emlékplaketteket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Demszky: A főváros kára 50, az államé 100 milliós

Az éjszakai demonstrációk nyomán a főváros kárelhárítási költségei 50 millió forintra rúgnak –… Tovább olvasom