Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Elismert „Zöld óvodák” a megyében

Megyénkben négy intézmény munkáját ismerte el „Zöld óvoda” címmel az oktatási és a környezetvédelmi minisztérium. Mind a négy oviban évek óta középpontban áll a környezeti nevelés.
Közös pályázatot írt ki tavasszal az oktatási és a környezetvédelmi tárca a „Zöld óvoda” címre. Azok az oktatási intézmények próbálkozhattak eséllyel, amelyekben évek óta következetes és hatékony természeti-környezeti nevelés folyik. A minap 109 intézményt, köztük a megyéből a gyirmóti, a mosonmagyaróvári Vackor, a sokorópátkai és a szilsárkányi óvodát ismerték el kitüntető oklevéllel.

Évi három megmozdulás

A gyirmóti óvoda oktató-nevelő munkájában hét éve kiemelt helyet kap a zöldprogram. Eklics Istvánné érdeklődésünkre elmondta: a mindennapi környezet- és természetvédelmi teendőik mellett évente három alkalommal olyan megmozdulást – madárgyűrűzés, madarak és fák napja, környezetvédelmi világnap – szerveznek, amelyen a helyi apróságokon kívül a megyéből több mint ezer óvodás vesz részt.

Gyümölcsnap, flakongyűjtés

A mosonmagyaróvári Vackor Óvoda vezetője, Hári Józsefné elmondta, hogy városközponti óvodaként sajátos program szerint szolgálják a „zöldnevelést”. Sajátos munkájuk például az, hogy egész évben folyamatosan gyűjtik, majd saját gépeiken lepréselik, utána zsákokban gyűjtőhelyre küldik a műanyag flakonokat. Emellett rendszeresen tartanak gyümölcsnapot, szelektív papírgyűjtést, illetve gondozzák az óvodakertet.

Túrák a környéken

A sokorópátkai óvodások a falu természeti adottságai miatt szerencsés helyzetben vannak. Horváthné Fekete Edit óvodavezető beszámolt arról, hogy ezt ki is használják: gyakran túráznak a környéken, növény- és állatmegfigyeléseket végeznek, terméseket gyűjtenek, amit később a foglalkozásokon kreatívan feldolgoznak.

Kert és arborétum

Szilsárkányban két éve madárbarát óvoda várja a gyerekeket, akik a szülőkkel közösen gyakran ülnek buszra, hogy megismerjék a megye természetvédelmi értékeit, a térség arborétumait. A közna-

pokon pedig – többek között – az óvoda kertjét gondozzák, vagy a rendelkezésükre álló nagyítókkal, mikroszkóppal vizsgálják a növények, rovarok életét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokan, de nem elegen

A megyei szabadidősport-szövetség 12. alkalommal rendezte meg az elmúlt hétvégén a tényői Sokorói… Tovább olvasom