Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Elismert életmq: Sportlegendákat, sorsfordító történelmi pillanatokat örökített meg évtizedeken át 80 éves Petrovits László fotóriporter

Budapest MTI Egyik legismertebb képén homlokába lógó fekete tincsekkel, két ökölvívókesztyq mögül tekint szembe ellenfelével az eltökélt tekintetq, bajszos, kemény férfi, szinte érezni, hogy még egy pillanat és robban az ellenütés: Papp Lászlót örökítette meg így 1963-ban az utókor számára Petrovits László fotóriporter, aki szerdán ünnepelte 80. születésnapját.
Pályafutását 1951-ben kezdte az MTI Fotó jogelődjénél, a Magyar Fotó Vállalatnál. Négy évtizeden át fáradhatatlanul követte kamerájával a magyar sportélet eseményeit, a magyar és nemzetközi sportélet kiválóságait: több tízezer felvétellel gazdagította az MTI képarchívumát. A magyar sporttörténet jelentős részét össze lehet állítani fotóiból.
Ki ne emlékezne Földi Imrére a müncheni olimpia aranyérmével, és persze sokak megőrizték azt a kockát is, amelyen az újdonsült bajnok a dobogón előrehajolva készségesen autogramokat osztogat. S aki Földi Imre erőt sugárzó, csíkos sportgatyás, Herkulest idéző képét őrzi memóriájában, annak tudnia kell: ezt is Petrovits László kattintotta.
A fotóriporteri munka nem egyszerqen megélhetés, hanem hivatás a szemében: éveken át minden labdarúgó-mérkőzésen ott lehetett látni, amint a gólokra vadászva állt készenlétben a kapunál.
Képei nemcsak a sporteseményt mutatják be, hanem mindig az embert is, akinek számára az élet próbája, öröme, drámája – vagy emléke – a verseny. Így mutatja a kalapácsvető olimpiai bajnok Zsivótzky Gyulát, az 1936-os magasugró olimpiai bajnoki címére ölében fiatalkori fotójával emlékező Csák Ibolyát 1968-ban otthonában, vagy a fiatal Mészöly Kálmánt, amint éppen reggelizik egy dél-amerikai turnéról hazatérve.
A válogatás csak esetleges lehet, de „trófeái” között ott van számos külföldi világhíresség is, Maradonától Hernandezig, megannyi híres labdarúgó-jelenet. Papp Laciról sem csak a kesztyqs kép beszél: Ádler Zsigával, legendás edzőjével is sokszor megörökítette. A sportolók nemcsak riporttémák voltak számára: barátok is.
Mint igazi hírügynökségi újságíró, nem zárkózott be a sport világába: történelmi dokumentum az a sorozat, amelyet 1956 októberében Nagy Imréről, a forradalom miniszterelnökéről, vagy akár az utca drámáiról készített, és Kodály Zoltán 82. születésnapján is ott volt kamerájával a teremben.
Képei számos sporttörténeti és dokumentum-összeállítást, könyvet gazdagítanak, nem egy pályázaton nyertek rangos díjakat. Petrovits Lászlót 1995-ben a magyar sajtó napján Aranytollal tüntették ki. Az MTI köszönti a magyar sportfotózás 80 éves mesterét, aki évtizedeken át öregbítette a hírügynökség fotós szerkesztőségének hírét.
Papp Laci: Világklasszis bokszolónk legismertebb képe 1963 januárjában készült.
Fotó: MTI/Petrovits László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kémiával, földrajzzal, ének-zenével folytatódik az érettségi

A kémia írásbelivel folytatódik reggel nyolc órától az érettségi időszak. Idén 3244 diák maturál… Tovább olvasom