Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Elismerte Kadhafi fia, hogy kínozták a bolgár ápolónőket

A legfőbb líbiai vezető fia elismerte, hogy megkínozták Líbiában a több száz líbiai gyerek szándékos megfertőzésével vádolt bolgár ápolónőket és palesztin orvost, s a kínzással csikarták ki belőlük a "beismerő" vallomást.
"Elektrosokkal kínozták és azzal fenyegették őket, hogy családjuknak is baja esik", ha nem tesznek beismerő vallomást - mondta Szeif al-Iszlám Kadhafi, Moammer Kadhafi első számú líbiai vezető fia a katari székhelyű al-Dzsazíra televíziónak adott nyilatkozatában. A hírtelevízió csütörtökön sugározta az interjút.

Az öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos nyolc évet töltött líbiai börtönben, miután vádat emeltek ellenük a HIV-fertőzések szándékos előidézése címén. A vád szerint több mint 400 gyereket fertőztek meg a halálos AIDS-betegség kórokozójával a bengázi kórházban.

Két perben is halálra ítélték őket, noha nemzetközi szakértők váltig állították, hogy a bengázi kórházban uralkodó siralmas higiéniai viszonyokra vezethető vissza a tragikus fertőzéssorozat, és már azelőtt megtörtént, hogy a bolgár ápolónők és a palesztin orvos megkezdte tevékenységét a szóban forgó gyermekklinikán.

Később életfogytiglani szabadságvesztésre változtatták át büntetésüket, majd július 24-én - az Európai Unió és Líbia megállapodása jegyében - távozhattak Líbiából.

Az ifjabb Kadhafi azt is elismerte nyilatkozatában, hogy a szóban forgó gyerekek némelyike már a bolgár ápolónők és a palesztin orvos Líbiába érkezése előtt megfertőződött a HIV-vírussal, egy gyerek pedig az után lett fertőzött, hogy a vádlottakat letartóztatták. "Katasztrofális, tragikus hanyagság volt, de szándékosság nem" - mondta.

A perek során sokszor felmerült, hogy kínzással csikarták ki a hat külföldi vádlottból a beismerő vallomást, de a líbiai igazságszolgáltatás úgy foglalt állást, hogy nem kínozták meg a vádlottakat. Az öt bolgár ápolónő és a palesztin orvos ártatlanságát hangoztatta és hangoztatja. Bulgária és az Európai Unió szerint is ártatlanok a Líbiában meghurcolt egészségügyi dolgozók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul receptbeküldő játékunk!

Ismét útjára indítjuk receptbeküldő versenyünket, melyet karácsonykor a Délmagyarország és a… Tovább olvasom