Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Elítélték a saját zsebre dolgozó közúti ellenőröket

Elítélte a Nemzeti Közlekedési Hatóság két volt közúti ellenőrét szerdán másodfokon a Győri Ítélőtábla; a vádlottak 2007 decembere és 2008 szeptembere között saját zsebre dolgoztak, folytatólagosan követtek el bűncselekményeket. Az ítélet jogerős.
Az elsőrendű vádlott, Tompos Attila négy év tíz hónap börtönbüntetést kapott, a másodrendű vádlottra, Leipold László Józsefre négy év börtönbüntetést szabtak ki. Mindkettőjüket hivatalos személy által kötelességszegéssel, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság.

Döntésével a Győri Ítélőtábla másodfokú tanácsa helybenhagyta az első fokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság ítéletét, és sem a kiszabott büntetések súlyosbítására irányuló ügyészi, sem pedig az enyhítést célzó védői fellebbezéseket nem tartotta alaposnak.

A vádlottak közalkalmazotti jogviszonyukkal visszaélve kértek pénzt a tehergépjárművek közúti ellenőrzésekor a jogszabály szerinti bírságolás mellőzése érdekében. Volt olyan fuvarozó vállalkozás, amelytől nem eseti, hanem éves díjazást kértek a kedvező ellenőrzésért. A meghatározott pénzösszeg fejében hivatali kötelességüket megszegve eltekintettek a bírságolási eljárás megindításától, s titoktartási kötelezettségüket is megszegték azzal, hogy a fuvarozókat tájékoztatták az ellenőrzések időpontjáról és helyszínéről. A megszerzett pénzt egymás között elosztották.

Az elsőrendű vádlott esetében csaknem 3,5 millió forintos vagyonelkobzást rendelt el a bíróság.

A másodfokú határozat indoklásakor elhangzott: az enyhítés ellen szólt egyebek között az is, hogy az ilyen jellegű cselekmények társadalomra való veszélyessége jelentős.

Olvasóink írták

  • 2. Jozsoci 2011. június 17. 00:25
    „Három év múlva már ítéletet is hirdettek. Gratuláció. Nyáron három hónapra bezárnak a bíróságok, elmennek szabadságra. Gratuláció.”
  • 1. ráérő 2011. június 15. 22:48
    „.."kértek pénzt a tehergépjárművek közúti ellenőrzésekor a jogszabály szerinti bírságolás mellőzése ....."
    Egyszerü mint a pofon:Egy tgk-ban nem nehéz rájönni hogy ki ül és miböl él..
    .Egy X-6 vagy Q 8-as már vihet bárkit”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leégett egy társasház tetőszerkezete Nyíregyházán

Kigyulladt, majd teljesen leégett egy tizenkilenc lakásos társasház tetőszerkezete szerdán… Tovább olvasom