Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Elítélték az ORTT döntéseit

Az amerikai törvényhozás alsóháza, a képviselőház kedden nem kötelező érvényű határozatban ítélte el a magyar Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) legutóbbi rádiós műsorszolgáltatási döntéseit, egyben a jogállamiság tiszteletben tartására ösztönzi Magyarországot.
A Magyarország ösztönzése a jogállamiság tiszteletben tartására, a külföldi befektetők tisztességes kezelésére és a szabad, független sajtó előmozdítására című határozatot a képviselőház 333 igen szavazattal 74 ellenében fogadta el.

A Joe Donnelly képviselő által jegyzett és hét további indianai képviselő támogatásával beterjesztett határozat első pontja szerint a képviselőház elítéli az ORTT-nek a frekvenciapályázatokról hozott közelmúltbeli döntéseit. A második pont azt tartalmazza, hogy a képviselőház a jogállamiság tiszteletben tartására és a külföldi befektetőkkel való tisztességes bánásmódra ösztönzi a Magyar Köztársaságot. A harmadik, utolsó pont szerint a képviselőház arra ösztönzi Magyarországot, hogy tartsa fenn a szabad és független sajtó iránti elkötelezettségét.

A határozat preambulumában egyebek mellett az szerepel, hogy az Egyesült Államok több mint 9 milliárd dollárt fektetett be Magyarországon 1989 óta; az Egyesült Államok a negyedik legnagyobb és a legnagyobb nem európai külföldi befektető.

A szöveg hivatkozik a Financial Times üzleti lap 2009. november 6-i cikkére, amely szerint a rádiós frekvenciapályázatokról szóló döntés előtt magukat az MSZP és a Fidesz képviselőinek nevező személyek keresték meg a szóban forgó két rádióállomást, amelyeknek alkut ajánlottak: akkor hosszabbítják meg számukra a működési engedélyeket, ha a pártok a cégek vagyonából 50 százalékot kapnak. A rádiók visszautasították a zsarolási kísérletet, amelyet követően az MSZP-s és a fideszes ORTT-tagok a működési engedélyeket két másik, politikai kötődésű pályázónak szavazták meg.

A határozattervezet szerint a külföldi vállalatokkal szembeni tisztességtelen eljárás elijeszti a befektetőket és akadályozza Magyarország gazdasági növekedését, ezzel szemben a jogállamiság, továbbá a szabad és független sajtó tiszteletben tartása fokozza a befektetői bizalmat Magyarország iránt.

Dennis Kucinich demokrata párti ohiói képviselő, a kongresszus magyar baráti csoportjának elnöke - aki nemmel szavazott - felhívta a figyelmet: Magyarországon vizsgálat kezdődött a rádiópályázatok odaítélése ügyében és ügyészi eljárás várható. A politikai élet tagjai minden oldalról aggodalmukat fejezték ki a rádióengedélyek kiadásának módját illetően, és egy amerikai központú médiavállalat pert indított egy magyar bíróságnál. "Akkor miért kérjük Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben a jogállamiságot és bánjon tisztességesen a külföldi befektetőkkel, amikor éppen ezt teszi?" - kérdezte a politikus, aki a határozat képtelenségéről igyekezett meggyőzni képviselőtársait.

Kucinich kifejezte meggyőződését: nem szabadott volna beterjeszteni a képviselőházban ezt a határozatot, amely elítéli Magyarországot, az Egyesült Államok egyik legerősebb, a demokrácia mellett kiálló szövetségesét. A politikus leszögezte: a képviselőház nem engedheti meg, hogy egy szervezet vitatott döntése nyomán bármilyen módon vagy formában elutasítsa az Egyesült Államok és Magyarország közötti történelmi kapcsolatokat és barátságot. Érvei azonban nem győzték meg a képviselők nagy többségét.

A washingtoni magyar nagykövetség a határozat kapcsán kibocsátott állásfoglalásában rámutatott: az ORTT független testület, a magyar kormánynak nincs beleszólása a rádiós engedélyek odaítélésébe, nem tudja befolyásolni a testület döntéseit. Magyarország kiemelt figyelmet fordít a külföldi befektetőkkel - köztük több mint 600 amerikai vállalattal - való tisztességes bánásmódra és az üzletbarát jogi környezet biztosítására - tartalmazza az állásfoglalás.

Olvasóink írták

 • 4. Léni 2009. december 09. 13:59
  „Amerika messze van!”
 • 3. achilleus 2009. december 09. 13:35
  „Ki kell nekik adni a két "sztárt", aztán mehetnek Afganisztánba vagy Irakba, másra OTT úgysem jók.”
 • 2. Walaky 2009. december 09. 09:26
  „Én elítélem amerikát, aki a világ csendőreként rákényszeríteni igyekszik akaratát az egész világra!
  Lebombázták a vétlen északszerb vidéket, hogy szabaduljonak öreg bombáiktól és folytathatnám afganisztánig...”
 • 1. kispacni 2009. december 09. 08:23
  „Itéljük el mi is az utolsó nyolc évben történt az amerikai kormány által nép embereiesség elleni cselekedeteit, külön kiemelve, hogy esztelen küzdelembe sodorta be más országok kormányait és népeit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőautót lopott volna - nem látta a hátul ülő zsarukat

Megpróbált ellopni egy rendőrautót egy fiatalember a VIII. kerületi Népszínház utcában, de nem… Tovább olvasom