Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Elítéltek gyermekeinek gyűjt ajándékokat a Magyar Testvéri Börtöntársaság

A rács mögött büntetésüket töltő szülök és a gyermekeik közötti családi kötelékek erősítésére az idén 22. alkalommal indított el Angyalfa-program néven karácsonyi karitatív ajándékozási akciót a Magyar Testvéri Börtöntársaság.
Ezekben a napokban a börtönlelkészek kérdőívekkel járják a cellákat, hogy összeírják az elítéltek gyermekeinek nevét címét, aminek alapján a jótékonysági akciót lebonyolíthatják - mondta el az MTI-nek Roszik Gábor, a civil szervezet vezetője.

Eközben az ország több iskolájában cipősdobozgyűjtést tartanak, ennek keretében a tanulók játékokat, könyveket, édességet ajánlanak fel, amelyekből aztán a csomagok összeállíthatók. Többi között a soproni, az aszódi, a nyíregyházi egyházi iskolákban különösen aktívak a gyerekek, hogy valahol egy ismeretlen, hátrányos helyzetű kis társuknak ily módon örömet szerezzenek. A dobozokba elhelyezett ajándékok egy része a börtönben lévő szülők - többnyire apák - nevében a helyi papok, lelkipásztorok bevonásával, hívő civil aktivisták közvetítésével jutnak el a címzettekhez.

A karácsonyi ajándékok egy része a börtönben, az ünnepi beszélőn cserél gazdát, amikor az elítélt személyesen adhatja át gyermekének a nevére előre összeállított csomagot. Ennek a gesztusnak - utalt rá Roszik Gábor - sok esetben különös jelentősége lehet, mert van, hogy a kisgyerek most kap életében először ajándékot a szülőjétől.

Az Agyalfa-program által hozzávetően ezer nehéz sorsú gyerek részesülhet az ajándékozás örömében. Az érzelmi megerősödés révén szilárdabbá válhat a szülő-gyermek közötti kapcsolat, így a kényszerű távollét ellenére nagyobb az esély, hogy a család együtt marad - állítja a börtöntársaság vezetője.

Ennek társadalmilag is nagy a jelentősége, a tapasztalat szerint ugyanis azok a börtönviseltek, akiket szabadulás után is vár a családi tűzhely melege, jóval kisebb valószínűséggel válnak visszaesővé, mint azok, akiket nem várnak otthon. "Vagyis a szeretet megnyilvánulása a karácsonyi ajándékozás ezen formájában némi áttétellel kihat a közbiztonság alakulására" - hívta fel a figyelmet Roszik Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiatanács: öt új kisközösségi rádió indul

A pályázati felhívást áprilisban tették közzé, azzal a céllal, hogy vidéken, elsősorban olyan… Tovább olvasom