Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Eljárás indult a holokauszttagadó felvonulás miatt

Közösség elleni izgatás miatt indított büntetőeljárást a rendőrség a szombati holokauszttagadó felvonulás miatt. A két gyanúsított - a Független Hírügynökség információi szerint - a Magyar Gárda két tagja, akik felszólaltak a rendezvényen.
Szombaton délután egy magánszemély jelentett be demonstrációt a rendőrségen: a Clark Ádám térről vonultak a tüntetők a Budai Várba. A rendezvényt a rendőrség tudomásul vette, miután nem állt fenn egyetlen ok sem, ami miatt megtilthatta volna. A gyülekezésről szóló törvény szerint ugyanis akkor lehet megtiltani, hogyha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható vagy ha a rendezvény népképviseleti szerv működését akadályozza.

A demonstrációra körülbelül két-háromszázan mentek el, többségében kopaszra nyírt, katonai egyenruhát viselő fiatalok és gárdisták vonultak rendőri kísérettel. A menet elején egy transzparenst vittek, amelyre magyarul és németül azt írták: "az igazság szabaddá tesz", feltehetően utalva az auschwitzi koncentrációs tábor kapuján olvasható "Die Arbeit macht frei", (A munka szabaddá tesz) feliratra. A demonstráción az is elhangzott: semmi nem igaz a holokausztból.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfő délelőtti közleménye szerint a rendezvényen nem történt olyan esemény, amely miatt a helyszínen be kellett volna avatkozniuk. Az elhangzott beszédek tartalma alapján ugyanakkor a BRFK büntetőeljárást indított közösség elleni izgatás miatt két ember ellen. A közleményből az nem derül ki, hogy pontosan mi merítette ki a közösség elleni izgatás fogalmát. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a két gyanúsított a Magyar Gárda tagja.

A rendőrség közleményében azt is leszögezi, hogy a rendezvény biztosítása közben a hatályos jogszabályok szerint jártak el, a feladatukat törvényesen és szakszerűen látták el.

Hiller: Legyen törvény a holokauszt tagadása ellen

Ötpárti konszenzussal iktatná a törvénybe Hiller István oktatási miniszter, hogy Európa számos országához hasonlóan Magyarországon is legyen bűncselekmény a holokauszt tagadása. Korábban az MSZP elnöke azt mondta, hogy el kell vágni a kapcsot a Jobbik és a parlament között. Lendvai Ildikó szerint a szombaton elhangzott várbéli felszólalások után "fontos politikai szereplőtől, fontos mondatokat" vártak az ügyben, ám a politikus nem nevezett meg senkit.

Szombaton nem szélsőjobboldaliak, hanem nácik tüntettek a Várban - mondta hétfői napirend előtti felszólalásában az MSZP elnöke. Lendvai Ildikó szerint a hétvégén a náci Harmadik Birodalom újjáépítését hirdették meg Budapesten, márpedig ezt Európa egyetlen országában sem tehetnék büntetlenül. A kormánypárt elnöke azoktól a polgármesterektől, önkormányzati képviselőktől is megszólalást várt, akik együttműködnek a Jobbikkal, vagy a Jobbik jelöltjének visszalépésével jutottak parlamenti mandátumhoz. Lendvai Ildikó hangsúlyozta, hogy eddig a szélsőjobb sem tagadta a holokausztot, ám most már látszik, hogy van szervezeti átfedés a Jobbik és a Magyar Gárda között.

Vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi a Fidesz

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi annak tisztázására, hogyan fordulhatott elő, hogy a rendőrség feloszlatás helyett tudomásul vette és biztosította neonáci szervezetek demonstrációját az elmúlt hétvégén Budapesten. A vizsgálatnak ki kell terjednie a rendészeti miniszter felelősségének tisztázására is - olvasható Répássy Róbert fideszes országgyűlési képviselő hétfői közleményében.

A közlemény szerint az MSZP és az SZDSZ a hétfői parlamenti ülésen próbálta leplezni, hogy a kormány rendészeti minisztere és az általa felügyelt rendőrség nem tett eleget a gyülekezési törvényben rögzített kötelezettségének, és nem oszlatta fel a neonáci szervezetek demonstrációját.

Gusztos: A Jobbik magánhadserege átlépett egy újabb határt

A Jobbik a szombati tüntetés után neonáci pártnak tekinthető - mondta hétfői napirend előtti felszólalásában Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese. A politikus szerint a legnagyobb ellenzéki párt ahelyett, hogy szembefordulna a szélsőjobboldali párttal, annak szavazóiért versenyez. Az igazságügyi miniszter szerint az alkotmány kiegészítésével kell megvédeni a többség szabadságjogait.

Gusztos Péter emlékeztetett rá, hogy a Fidesz korábban ugyanazzal az "igazság szabaddá tesz" jelszóval kampányolt, amelyet a hétvégén a Magyar Gárda felvonuláson is olvasni lehetett.

Draskovics egységes fellépést sürget

Az igazságügyi és rendészeti miniszter reagálásban a politikai elit egységes fellépését és az alkotmány kiegészítését sürgette, amellyel megvédhetik a többség szabadságjogait. Draskovics Tibor szerint a szélsőséges gondolat, szélsőséges szavakhoz, majd könnyen szélsőséges, terrorista megnyilvánulásokhoz vezet. Másokat kirekeszteni, megbélyegezni demokratikus jogállamban semmilyen véleménynyilvánítással nem lehet - tette hozzá. Draskovics Tibor szerint a szélsőséges vélemények elleni legjobb válasz az, hogy a Magyar Gárda felvonulásán csak néhány százan, míg a holokauszt áldozataira emlékező Élet Menetén több ezren vettek részt.

Olvasóink írták

96 hozzászólás
 • 96. flexsnake 2009. április 22. 23:46
  „95. semmit nem számít milyen lightos. Két eset van, vagy a magyar bíróság ítéli el őket, vagy a nemzetközi bíróság az utóbbi durvább. NEm csak itthon csapták ki a biztosítékot.”
 • 95. GondaIstván 2009. április 20. 23:26
  „Jól sejtettem. Nagy valószínűséggel nem történt itt bűncselekmény:
  http://index.hu/belfold/2009/04/20/magyarorszagon_nem_buntetheto_a_holokauszttagadas/
  "A gyűlöletbeszéd büntethetőségét a magyar bírósági gyakorlat sem segíti: a hagyományos ítélkezési mérce szerint akkor van helye a büntetőjogi beavatkozásnak, ha az izgatás eredményeképpen uralhatatlan indulatok szabadulnak el, ami közvetlen erőszakkal fenyeget.
  Ennek fényében a szombati rendezvény két vizsgálatba vont szereplőjének, D. Istvánnak és D. Endre Jánosnak csak akkor lenne büntetőjogi szempontból félnivalója, ha a rendezvényen például arra szólították volna fel a közönséget, hogy induljanak zsidókat verni. Ilyesmi azonban nem hangzott el; a történelmi tények kétségbe vonása a hatályos törvények szerint nem minősül izgatásnak."”
 • 94. GondaIstván 2009. április 20. 22:38
  „Megnéztem a két beszéd videóját (Dósa István és Domokos Endre János). Kíváncsi vagyok hogyan tudnak majd belekötni a bíróságon. Eléggé light-os fogalmazások. Ti itt a fórumon sokkal vadabbakat vágtok egymás fejéhez.
  http://www.magyargardamozgalom.hu/node/263”
 • 93. comet 2009. április 20. 21:32
  „88 dodó- itt már nem vitáról van szó hanem csoportos provokációról, fenyegetésről.
  Vonulgatni és bármely magyar etnikai csoportot támadó kegyeletsértő hülyeségekkel zaklatni lényegesen túlmutat az általad idézett cikkelyen.
  Rudolf Hess Auschvitz-Birkenau parancsnoka maga becsülte az irányítása alatt megöltek számát minimum 3 millióra. Neki ell lehet hinni, precíz és egyszerű nyilvántartásuk volt. És Ausschwitzen kívül volt még 11 táboruk.

  Aki számolgatni akar vagy kíváncsi a részletekre:
  http://www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/holocaust/holocaust.html”
 • 92. flexsnake 2009. április 20. 21:16
  „70/G. § (1) A Magyar Köztársaság tiszteletben tartja és támogatja a tudományos és művészeti élet szabadságát, a tanszabadságot és a tanítás szabadságát.

  (2) Tudományos igazságok kérdésében dönteni, kutatások tudományos értékét megállapítani kizárólag a tudomány művelői jogosultak.

  E tudományokat ugyebár még egy parasztruhás sem gyakorolja. A tudományos tényeket az MTA mondja ki, azok a mindenkor elfogadottak. Ha már tudományos dolognak akarsz történelmi eseményt beállítani. A kettő nem ugyanaz. A művészettörténet nem ugyanaz mint a művészet. Ez csak egy példa volt, gondold tovább..”
 • 91. flexsnake 2009. április 20. 21:10
  „88.

  68. § (1) A Magyar Köztársaságban élő nemzeti és etnikai kisebbségek részesei a nép hatalmának: államalkotó tényezők.

  (2) A Magyar Köztársaság védelemben részesíti a nemzeti és etnikai kisebbségeket. Biztosítja kollektív részvételüket a közéletben, saját kultúrájuk ápolását, anyanyelvük használatát, az anyanyelvű oktatást, a saját nyelven való névhasználat jogát.

  (3) A Magyar Köztársaság törvényei az ország területén élő nemzeti és etnikai kisebbségek képviseletét biztosítják.

  (4) A nemzeti és etnikai kisebbségek helyi és országos önkormányzatokat hozhatnak létre.

  (5) A nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

  Nesze neked egy alkotmányi rész. Csak hogy tudd a holokauszttagadással a létező összes érintett csoportot sérted értve a lengyelektől kezdve a magyarokon át a németekig. Azokat nemre, etnikai hovatartozásra vagy vallási meggyőződésüktől függetlenül.”
 • 90. flexsnake 2009. április 20. 21:04
  „86. késő bánat, a gárda és a jobbik is jelen volt. Nem volt olyan ember akit ne lehetett volna beazonosítani e két csoporthoz. Mosdatás, ugyanmár.... :D”
 • 89. flexsnake 2009. április 20. 21:01
  „78. nem vagyok balos. Azért nem oszlatott mert akkor most szétvert arccal ápolgatnának az én TB-mből.
  Abdul Kamaz meg neked üzent, azt mondja hülye vagy, majd összehozlak vele.
  A témához szólj hozzá. Ilyen echohiratv nem érdekel :)
  Látom már azt sem tudjátok mit írjatok. Lebukott a gárda, mi? :D”
 • 88. dodó 2009. április 20. 20:26
  „A Magyar Köztársaság Alkotmánya:

  70/G. § (1) A Magyar Köztársaság tiszteletben tartja és támogatja a tudományos és művészeti élet szabadságát, a tanszabadságot és a tanítás szabadságát.
  (2) Tudományos igazságok kérdésében dönteni, kutatások tudományos értékét megállapítani kizárólag a tudomány művelői jogosultak.
  Ennek értelmében:
  A holokauszt témája a történelemtudományok közé sorolódik, ezért annak társadalmi vitájába döntési- és értékelési céllal (pláne nem megtorlási céllal) a kormányzati szervek nem avatkozhatnak be. Minden ilyen beavatkozási kísérlet súlyosan alkotmánysértő!
  A kormányzatnak tiszteletben kell(ene) tartania holokausztban kételkedők véleményének szabadságát még abban az esetben is, ha az nem egyezik meg a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének véleményével.”
 • 87. jobbikosember 2009. április 20. 19:45
  „bizony bizony”
 • 86. m.á. 2009. április 20. 19:33
  „fleksz, te fékezett habzású, ajánlom figyelmedbe:
  -Dósa István apja volt a Munkásőrség utolsó vezetője
  -Dósa István minisztériumi alkalmazotttal sz*patta a fszát a Gárdában
  ezekután Dósa Istvánt a Jobbik ahogy kell eltávolította a Gárda éléről.
  azóta tartó ámokfutása is bizonyítja hogy ez bezony egy ejtőernyős komenista. épeszű ember nem tagad holokausztot fekete egyenruhában. nem is teheti, hisz nem úszhatná meg szabadlábon.
  a Ti emberetek pajtás. szégyenkezzetek miatta, nekem, radikálisnak semmi közöm hozzá.”
 • 85. Gingko 2009. április 20. 19:28
  „Nem kell minden szadomaszop kijelentést készpénznek venni!
  http://www.hirextra.hu/2009/04/20/magyar-garda-kontra-zsidok-kontra-media/
  "
  Melyik a Gárda?
  Magyar Gárda kontra zsidók, kontra média - Tisztába tesszük!
  [Magyar Gárda kontra zsidók, kontra média – Tisztába tesszük! ]
  A Magyar Gárda szombaton, a várban letagadta a holokausztot - kürtöli szét az MTI, s ekképp a magyar sajtó nagy része is. Csakhogy ez így nem igaz. Eközben a pártok kikelnek ellene, csakhogy ők is a téves állítás után mennek.

  *
  * o Az SZDSZ közleménye a holokausztról
  * o Eljárási indul a holokauszttagadók ellen
  * o Neonácik bíróság előtt

  2009. április 20. hétfő 13:55 - Pásztor Balázs"”
 • 84. GondaIstván 2009. április 20. 19:20
  „Itt végre felkerültek dokumentumok is az eseményről. Lehet tanulmányozni őket és megvitatni (ha lehet, kulturáltan).
  http://www.magyargardamozgalom.hu/node/263”
 • 83. rozator 2009. április 20. 19:17
  „Rendes országban ezek a parasztok most szabadulnának!”
 • 82. garbon 2009. április 20. 19:09
  „Lendvai az MSZP lipántos kacsája csak libeg jobra libeg balra előbb vagy utóbb kilibben a parlamentből.”
 • 81. garbon 2009. április 20. 19:05
  „Draskovicsnak nincs elfeledve piszkos olaj ügye előbb vagy utóbb felszinre kerül minden.”
 • 80. jobbikosember 2009. április 20. 18:17
  „flex remélem nézted a zsido-magyar Vamos György müsorát az Echo tvn ,üzent neked is. Majd a lényeget felrakom egy tárhelyre,okes?”
 • 79. jobbikosember 2009. április 20. 18:15
  „78. hozzászólás jobbikosember 2009.04.20. 18:14

  informalodtam kicsit az ügyben:D szoval: flexen kivül kérdezem a balosoktól: A RENDÖRSÉG MIÉRT NEM OSZLATOTT ?? ?? ??”
 • 78. jobbikosember 2009. április 20. 18:14
  „informalodtam kicsit az ügyben:D szoval: flexen kivül kérdezem a balosoktól: A RENDÖRSÉG MIÉRT NEM OSZLATOTT ?? ?? ??”
 • 77. kamera 2009. április 20. 18:14
  „Tisztelt Draskovics elvtárs

  " Másokat kirekeszteni, megbélyegezni demokratikus jogállamban semmilyen véleménynyilvánítással nem lehet "
  Szép gondolat egyet értek , szólás és gyülekezési szabadság , ha jobb , ha ball ha közép , nem kirekesztősdi ! , akkor most mi is van egyenlőek törvény előtt ! , ki kivel egyenlő a törvényelőtt ? , te kis mentelmi jog mögé bújt vöröscsillagot puszilgató, népnyúzó , feketén költségtéritést felvevő , tetteitek , intézkedéseitek nyomán tönkrement ország áll arc-harcosa .
  Egy mondaton belül állitasz és tagadsz ! A holokausztra emlékező Élet Menetén felvonuláson résztvevők nem a többség , annak tagadásának felvonulása sem a többség !!!!!!!, a többség dolgozott, gyereket nevelt, tette a dolgát !
  A többség majd egy év múlva a választások idején , na ott majd látod ! remélem a mszp is eléri a szdsz létszámát , és remélem a rendszerváltás utáni bűnökért nem csak a pokolba , de a MAGYAR nemzeti biróság előtt is felelni fogsz !”
96 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszámjegyű visszaeséssel számol a turizmus

A gazdasági válság gyors ütemben hat a magyar turizmusra: jelentősen visszaesett a belföldi és a… Tovább olvasom