Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Eljött a cselekvés ideje a MÁV-nál és a BKV-nál

Eljött a cselekvés ideje a MÁV-nál és a BKV-nál, a takarékosság igényével újjászervezési terveket kell készíteni - mondta Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője az MTI-nek pénteken.
Az államnak nem szabad közpénzt adni a költségvetésből sem a MÁV-nak, sem a BKV-nak addig, amíg "villámgyorsan neki nem állnak a saját maguk korszerűsítésének, racionalizálásának, aminek az első számú igénye a pontosság és a takarékosság" - hangoztatta.

Ezt arra reagálva mondta, hogy Molnár Béla, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője pénteken az MTI-vel közölte: azonnali vizsgálatot követel a párt a MÁV-nál az elmúlt napokban nyilvánosságra került végkielégítések miatt.

Szanyi Tibor meglátása szerint a takarékoskodásnak voltak a közelmúltban "vadhajtásai", amikor a BKV és a MÁV vezetőit elbocsátották úgy, hogy tetemes végkielégítéseket fizettek ki. Ezek a kifizetések ugyanakkor valós szerződéseken és jogszabályokon alapultak, még akkor is, ha a válság miatt az emberek "szemét csípik" ezek az összegek - vélekedett.

A szocialista parlamenti képviselő rámutatott: igaz viszont, hogy ha néhány vezető esetében várnak még egy-két évet az elbocsátásokkal, nyugdíjba lehetett volna őket küldeni, végkielégítés nélkül.

Hangsúlyozta: a bankok középtávú üzleti fejlesztési terv nélkül nem állnak szóba sem a MÁV-val, sem a BKV-val, még akkor sem, ha azok állami cégek, ezért ezeket a terveket mihamarabb át kell dolgozni. A tervek összeállításához szükséges szakmai anyagok rendelkezésre állnak - közölte.

Mint Szanyi Tibor mondta, a vasúti járműbeszállítók készen állnak, a megrendelésekhez csak az kell, hogy a MÁV le tudja hívni azt a mintegy ezer milliárd forintnyi európai uniós forrást, amelyhez szükség van az üzleti tervekre.

A képviselő kiemelte, a szakmai tervek egyik alappillére kell legyen, hogy a jövőben ne Budapest központtal, hanem régiónként dolgozzák ki az aktuális menetrendet. A régiókban ugyanis el tudják dönteni a szakemberek, hogy mely városoknak, településeknek milyen vasúti közlekedésre van szükségük.

Hozzátette: "A Fidesz pedig jobb, ha lejjebb veszi a hangerőt, amikor pénzszivattyúkat meg egyebeket emleget, mert az újkori történelmünk legnagyobb pénzszivattyúja mégiscsak az volt, amikor több száz fő- és köztisztviselőt több éven át betonba vasalt szerződéssel rendelkezési állományban kellett tartani", s munkavégzés nélkül milliós havi fizetéseket vettek fel.

Olvasóink írták

 • 3. dodó 2009. október 03. 17:51
  „Szerintem a letartóztatások és a vagyonelkobzások ideje jött el. Szanyinak és bűntársainak is!”
 • 2. KolompárRómeó 2009. október 02. 20:16
  „Aszittem, azt mondja az elFtárs, hogy most akkor itt az ideje visszaadni az ellopott pénzeket. Hát nem. Nem csalódtam bennük.”
 • 1. Power 2009. október 02. 19:18
  „Szanyi és az MSZP felébredtek! :)
  Szanyi mindenes ember.
  Államtitkárként a magyar libamáj sorsát is "elrendezte" az EU-csatlakozáskor.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cozma-ügy: előzetes letartóztatásban egy gyanúsított

Előzetes letartóztatásba helyezett a Cozma-üggyel kapcsolatosan a Veszprém Megyei Bíróság egy… Tovább olvasom