Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Elképesztőnek nevezte Magyaroszágot az EP

A magyarországi helyzetet vitatta meg csütörtökön az Európai Parlament állampolgári jogokkal foglalkozó szakbizottsága. Az Európai Bizottság illetékes főigazgatója beszámolt az aggodalmairól, és gondos vizsgálatot sürgetett, EP-képviselők pedig kritikák özönét zúdították a magyar törvényekre. A fidesz EP-képviselője a szocialistákra mutogatva védte a kormányt, és azt mondta, az EU nem érti a háttérben lévő az összefüggéseket - írja összefoglalójában az Origo.
Több szocialista, liberális és zöld EP-képviselőtől is komoly kritikát kapott a magyar kormány az Európai Parlament állampolgári jogokkal foglalkozó szakbizottságának csütörtöki ülésén. A bizottság többek között azt vitatta meg, hogy nem sértik-e az uniós jogszabályokat a jegybank függetlenségét, a bírók idő előtti nyugdíjazását és az adatvédelmi hivatal függetlenségét érintő új magyar törvények - olvasható az origo.hu összefoglalójában.

Bár a bizottságnak csak erre a három témára terjedt ki a hatásköre, a felszólaló EP-képviselők a melegek házasságának tiltását és az új egyházügyi törvényt is felemlegették. "Nem szabad hagyni, hogy egy ország visszacsússzon a diktatúrába" - mondta egy portugál zöld képviselő, egy liberális belga politikus pedig azt mondta, "ami most Magyarországon történik, elképesztő". Egy luxemburgi néppárti EP-képviselő viszont azzal vette a magyar kormányt, hogy szerinte a magyar hatóságok komolyan veszik az Európai Bizottság ajánlásait, és felesleges a hisztéria az EP-ben.

Szájer József, a Fidesz EP-képviselője azzal védekezett, hogy a Fidesz egy "romokban heverő" országot örökölt a szocialistáktól, amit új törvények tömkelegével kellett talpra állítani. Felemlegette, hogy miközben a magyar kormányt a túl gyors törvényalkotás miatt kritizálják, az EP-n néha ennél is gyorsabban mennek át jogszabályok. A magyar képviselő nem vitatta, hogy az EP vizsgálhatja a törvényeket, de szerinte a külföldi képviselők nem fogják átlátni a magyar jogszabályok mögötti összefüggéseket.

Françoise Le Bail, az Európai Bizottság jogérvényesülési főigazgatója közölte, hogy az Európai Bizottság (EB) minden jogával élni fog a vizsgálat során, és jövő héten dönt Magyarország sorsáról. Ha úgy ítélik meg, kötelezettségszegési eljárást is indíthatnak az ország ellen.

Olvasóink írták

 • 5. airwaves 2012. január 13. 16:29
  „"amit új törvények tömkelegével kellett talpra állítani."
  Szájer ezt nevezi talpra állításnak?
  Gratulálok...”
 • 4. mivaan? 2012. január 13. 08:42
  „3. Igazad van. de sztem állunk meg a saját lábunkon, nem most kellene kilépni.. Munkalyekre lenne szükség és a (mező-)gazdaság fejlesztésére. Az pl. jó irány, ha előnyben részesítjük az itthon gyártott és nem csak átcsomagolt termékeket, ami soxor drágább, mint a behozott.. mert pl. Ny-Eu.ban a gazdák hatalmas állami támogatást kapnak, így (tudnak korszerűsíteni) és persze, h olcsóbb a termékük, mint a hazai.”
 • 3. rettegettivan 2012. január 13. 07:08
  „Azon kevesek közé tartozok, akik NEM-el szavaztak az Eu-ra, remélhetőleg egyre többekben kirajzolódik, miről is szól a modernkori gyarmatosítás mibenléte. Az egy kicsit sem zavarja az állampolgári jogokkal foglalkozó szakbizottságot, hogy magyaroktól veszik el az állampolgárságot, csak mert magyarnak merik vallani magukat? De hát mit is várnánk, hiszen épp ezek kényszerítették egy idegen országba őket. A legproblémásabb ebben az egész Eu-ban, hogy hogy befizetünk X pénzt, visszakapjuk 80%-át, amiből megmondják, hogy parkot kell építeni, a gazdasági fejlesztés tiltott. És 20 év alatt ennek ez lett az eredménye, ami ma van. Ki kell lépni, amíg nem késő. (Amit persze nagyon nehéz lesz keresztülvinni, az oroszlán nem nagyon engedi el a koncot...)”
 • 2. Olympus 2012. január 12. 23:39
  „Vette ? Vitte ? Mit csinált ? Talán védte ?
  "Egy luxemburgi néppárti EP-képviselő viszont azzal vette a magyar kormányt, hogy szerinte a magyar hatóságok komolyan veszik az Európai Bizottság ajánlásait, és felesleges a hisztéria az EP-ben."”
 • 1. bubuk 2012. január 12. 20:08
  „Persze, a szlovák kisebbség üldözésektől nem szoktak ezek elképedni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-bizottság: rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a Jobbik

- A Jobbik rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez azért, hogy az Országgyűlés megvitathassa az… Tovább olvasom