Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Elkészült a felújítási javaslat

Osztrák kerékpáros-szervezetek az utóbbi időben óva intik a külföldi biciklis turistákat attól, hogy a Fertő-part magyar oldalán kerekezzenek, mert az balesetveszélyes. Úgy tűnik, hogy a települések most összefognak, és részben állami segítséggel rendbe teszik a leromlott állapotú szakaszokat.

Több baleset is történt

– Elkészült a Fertő-parti kerékpárút magyarországi szakaszának felújítási javaslata – mondta el a Kisalföldnek Kalinics István, a megye közlekedési szaktanácsadója. – A javaslat szerint csak a halaszthatatlan fejlesztés, azaz hogy biztonságos állapotba hozzuk az utat, mintegy 250 millió forintot igényelne. A teljes rendbetétel és a hiányzó szakaszok megépítése ennél sokkal többe. A települések között futó szakaszokon a rossz alapozás miatt a fák gyökerei feltörték az aszfaltot, és az így keletkezett buckák miatt már több baleset is történt. A megyei önkormányzat nemrég elvégzett egy felmérést, amely során megvizsgáltuk az utak állapotát. Készült egy megoldási javaslat is, amit eljuttattunk a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumba, valamint egy együttműködési javaslatot is tető alá hoztunk az érintett önkormányzatokkal.

Újra pályáznak

A legkritikusabb rész a Balf és Fertőrákos közötti szakasz, ahol nem is épült eddig kerékpárút. Itt a bringások a keskeny, kátyúkkal tarkított országutat használják. A két települést összekötő út felújítására 2000-ben nem sikerült pályázati pénzt nyerni. A tervek szerint Sopron 2007-ben újra pályázna a kerékpárút megépítésére, valamint a jelenlegi országút korszerűsítésére. Emellett Fertőrákos belterületén is hiányzik egy két kilométeres szakasz. A tavat körülölelő kerékpárútnak egy további, hét kilométeres szakasza is hiányzik, Balf és Fertőrákos között. Úgy tűnik, 2007-ben lesz rá forrás, és rendbetételével párhuzamosan a kerékpárutat is ki fogjuk építeni.
– A belterületi kerékpárút megépítésére 2004-ben nyújtottunk be uniós pályázatot – mondta el Palkovits János fertőrákosi polgármester. – Az 570 millió forint összegű projektet tavaly ugyan elfogadták, de forráshiány miatt tartalékba helyezték. Jelenleg az autók mellett közlekednek a kerékpárosok, és ez balesetveszélyes.
Mint arról már korábban beszámoltunk, az érintett önkormányzatok Kóka János gazdasági és közlekedési miniszterhez fordultak, hogy a helyreállításhoz és a további fejlesztésekhez szükséges anyagi források biztosításában segítsen (Kisalföld, 2006. február 20., A miniszterhez fordultak segítségért).

Akár mintaprogram is lehet

Úgy tűnik, a tárca kész segíteni, legalábbis a legutóbbi megbeszélésen ezt mondta Bodor Ádám kerékpáros ügyekért felelős miniszteri biztos. A minisztérium elképzelései szerint a turizmusfejlesztésre és közlekedésszervezésre is kitérő projekt akár mintaprogramként is elképzelhető, ha megvalósítása érdekében a tó menti önkormányzatok szövetséget hoznak létre. Ha az ötlet beválik, akkor a tárca az ország más részein is hasonló érdekszövetségeket hozna létre.
A Fertő tó magyar oldalán a nyári főszezonban napi három-négyezer biciklis is megfordul, bár idén kevesebben jönnek, mert az osztrák kerékpáros-szervezetek felhívták a bringások figyelmét, hogy a magyar oldal nagyon balesetveszélyes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Horváth Balázs egykori belügyminiszter

Elhunyt Horváth Balázs, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség képviselője - közölte a politikus… Tovább olvasom