Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Elkészült a Fidesz-KDNP alkotmánytervezete

Elkészült a Fidesz-KDNP alkotmánytervezete - jelentette be Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, aki a húsvéti alkotmány tervezetének nevezte a sajtótájékoztatón nyilvánosságra hozott szöveget.
Az alkotmánytervezet négy részből áll. Az első fejezet címe még kérdéses: vagy a Nemzeti hitvallás, vagy a Nemzeti nyilatkozat címet viseli majd. Ezt követi az Alapvetés című rész, amely egyebek mellett rögzíti, hogy hazánk neve Magyarország; majd a Szabadság és felelősség címet viselő fejezet következik az alapjogok és kötelezettségek felsorolásával; a negyedik rész Az állam, amely az államszervezetről szól. Az még nem dőlt el, hogy a jogszabály a "Magyarország alkotmánya" vagy a "Magyarország alaptörvénye" címet viseli majd - tette hozzá.

Mint fogalmazott, a Fidesz-KDNP Szájer József vezette alkotmányszövegező bizottsága Európa "legjövőorientáltabb" alkotmányszöveg-tervezetét terjesztette elő; "ezt az alkotmányt az Országgyűlés nemcsak a mának, hanem döntő mértékben a jövőnek, gyermekeinknek és unokáinknak is fogja megalkotni."

A frakcióvezető kiemelte: ennek az alkotmánynak a legfontosabb szellemi küldetése az 1956-os forradalom és szabadságharc alapértékeinek a vállalása. Fontosnak tartják, hogy az alkotmány világosan foglaljon állás a múlt lezárását illetően: a jövő Magyarországa semmilyen közösséget nem fog vállalni - a tervek szerint - a diktatúra rendszerével, "1990 májusával kezdődik az új demokratikus Magyarország." Végérvényes szakítást jelent az új alkotmány szövegtervezete az 1990 előtti korszakkal közjogi értelemben is - mondta, hozzátéve: "egyértelműen letesszük a voksot a nyugati civilizációban elfoglalt helyünk mellett és jövőnk mellett."

Lázár János szólt arról is, a tervezetük arra tesz javaslatot, hogy az önkormányzati képviselők és a polgármesterek megválasztása után a mandátumuk öt évre szóljon.

Rámutatott: a szövegezőbizottság figyelembe vette a köztársasági elnök három felhívását is, így a magyar nyelv védelmét, a mozgás fontosságát, és kerülik a tervezetben az idegen szavakat.

Lázár János hangsúlyozta: a kiosztott szöveg, amelyről csütörtökön dönt a Fidesz-KDNP-frakciószövetség, nem tekinthető az utolsó verziónak, hiszen az mind a frakcióülésen, mind a várhatóan március 21-én kezdődő parlamenti vitában, mind pedig a nemzeti konzultáció válaszlevelei alapján módosulhat még. Utóbbival kapcsolatban tájékoztatott: eddig mintegy 500 ezer visszajelzés érkezett. A nemzeti konzultációs testület folyamatosan dolgozza fel a visszaérkezett leveleket - jegyezte meg.

A tervezetet Harrach Péterrel, a KDNP frakcióvezetőjével nyújtja majd be az Országgyűlésnek a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője hétfőn, majd azt követően Schmitt Pál államfőnek is átnyújtják azt.

Az Országgyűlés április 18-án dönthet az új alkotmányról, Schmitt Pál pedig április 25-én írhatja alá.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. queenmargareth 2011. március 12. 11:33
  „itt is dicsértem a fideszt, mi nem tetszett?”
 • 47. Király75 2011. március 10. 21:22
  „Tévedsz Deszkás, mindig itt éltem, és nem is szeretnék innen elmenni. Agymosás nélkül úgy lehet élni szerintem, hogy egyrészt otthonról hoz az ember alapértékeket, minimum 1-2 jó tanár, és a híreket, információkat meg kell próbálni józanésszel értelmezni, indulatok nélkül. Persze ettől függetlenül tévedhet az egyén, be lehet csapni. Például soha nem szerettem Gyurcsányt, nem szavaztam rá, de elhittem hogy jót akar, szereti a hazáját. Tévedtem.
  Lehet itt sok eltérő vélemény, de csak olyan emberekkel szeretek vitázni, akik szeretik a Hazájukat, és ha kell tennének is érte. Ez alap dolog.”
 • 46. deszkás 2011. március 10. 20:38
  „KIRÁLY75! Te nem agymosott nem nem ez csak cocikok lehetnek. Jó neked hogy kiálltad a történelmi viharokat agy mosás nélkül esetleg Floridában mert hogy nem itthon voltál az tuti.”
 • 45. rozator 2011. március 10. 20:34
  „A preambulum reményét fejezi ki, hogy az új alkotmányt megszavazó képviselők leszármazottai ismét naggyá teszik Magyarországot, a pátosz azonban elfedi, hogy az összes többiek esetleg egyszerűen csak élni szeretnének.”
 • 44. Király75 2011. március 10. 20:31
  „Hát sok konkrétumot nem írtak a szegedi szocik a tervezet kapcsán -e rendkívül színvonalas, teljesen elfogulatlan, újság fórum oldalára.
  Én bízom a hatalmon lévőkjószándékában, az alkotmánnyal kapcsolatban, de ha most is átvernek......
  Alkotmányjogilag egyszerűbb lenne szerintem visszatérni mindenesetre az 1949 előtti történeti alkotmányhoz, és azt aktualizálni a XXI századnak megfelelően. De erre ez a mostani agymosott társadalom éretlen.”
 • 43. novaklaszlo56 2011. március 10. 18:21
  „Aszondja: "...Európa "legjövőorientáltabb" alkotmányszöveg-tervezetét terjesztette elő", meg hogy: "...nemcsak a mának, hanem döntő mértékben a jövőnek, gyermekeinknek és unokáinknak is fogja megalkotni." Meg még ezt is: "...egyértelműen letesszük a voksot a nyugati civilizációban elfoglalt helyünk mellett és jövőnk mellett."
  Amennyire ismerem a tervezetet - azt hiszem, annyira, amennyire egyáltalán az lehetséges -, nekem nem így tűnik. Nem magyarázom, miért. Akinek magyaráznom kéne, annak felesleges, mert nem vitázni, hanem harcolni fog velem, akinek meg nem, annak csak ennyit: ;>) Na, jó, még ezt is: :)
  God save the Queen, sorry: the King! And let me ask Him not to forget about that prayer-in-verse of us: God save us all! ;)
  ...from devil and evil... :) Guess who I mean! ;) You´ll never succed, I´m afraid! :D Or will you...? Come ye o faithful... xD”
 • 42. keiner 2011. március 10. 17:17
  „Kinos:
  http://nol.hu/kulfold/mediatorveny__az_ep_elitelte_magyarorszagot”
 • 41. Örvájn 2011. március 10. 17:08
  „Valóban 1995 májusában a kormánypártok az ellenzékkel megállapodtak, hogy az alkotmány-előkészítő bizottság csak az öt parlamenti párt együttes támogatását bíró javaslatot emelhet be a születendő alkotmányba. Valamint a kétharmados többség helyett a képviselők 80 százalékának szavazata szükséges. Hozzáteszem ez elől az ellenzékben lévő jobboldal nem is tért ki, élt vele a Fidesz végig támogatta és igennel szavazott (eredménytelenül). Lás csodát 1996 nyarán megtartott szavazás öt voks híján a két harmad sem volt meg, így az új alkotmány nem jöhetett létre. Kónya Imre MDNP elnök véleménye szerint: "meghatározó szocialista személyiségek nem akarják végigvinni az alkotmányozást, de az MSZP többsége mégiscsak akarja, és szerintem ez a döntő". No ezért gondolom, hogy kétharmados felhatalmazás ellenére sem volt meg az igazi akarat az alkotmányozásra. A kormányzat részéről tanúsított önmérséklet dicséretes, de így utólag (nem akarom lebecsülni a munkáját senkinek) olybá tűnik csak színdarab kellékeként szolgált.”
 • 40. strangerrr 2011. március 10. 16:25
  „"Ez az alkotmánytervezet ugyanis túl sok mindennel foglalkozik, túl sok mindent próbál meg szabályozni, és túlságosan is a 2010-es évek elejének gondolkodását akarja konzerválni. Ez pedig szükségszerűen korlátozni fogja az élettartamát. Pár év múlva ugyanis nemcsak a Fidesz 2010-es győzelmének retorikai maradványai lehetnek majd teljesen idejétmúltak, hanem mondjuk azok az alkotmányba bebetonozott gazdaságpolitikai irányelvek is (pl. a nyugdíjrendszer felépítése), melyek 2010-ben kényszerből és különféle eseti alkuk eredményeképpen alakultak ki. Az ilyen pontok miatt ez a tervezet zavaróan saját korának terméke, így viszont igen hamar aktualitását veszítheti és anakronisztikussá válhat."”
 • 39. strangerrr 2011. március 10. 16:24
  „36. Mert alkotmányt nem 4-8 évente szoktak újra csinálni az éppen kormányzó párt érdekei szerint. A nemzet egységét hivatott kifejezni, vallásostul, ateistástul, buzistul stb.

  "De még így is messze a preambulum tűnik az egész készülő alkotmány leggyengébb részének. Egyrészt nem lehet nem észrevenni benne a Fidesz politikai nyilatkozataként és hitvallásaként elfogadott Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatában (NENYI) is felbukkanó több elemet (ld. Mi, Magyarország polgárai készen állunk arra, hogy országunk rendjét a nemzet együttműködésére alapítsuk). Kifejezetten ízléstelen lehet sokak számára, hogy ,,Nemzeti Hitvallás/ Nemzeti Nyilatkozat" (ez majd még eldől) néven az egész ország alkotmányában egy politikai párt kommunikációs paneljei köszönnek vissza. Ez ugyanis átlátszó és olcsó kísérlet a Fidesz tavalyi, egyértelműen sikertelennek tűnő ,,rendszeralapító" retorikájának feltámasztására és bebetonozására. Persze az sem kizárt, hogy a kommunikációs csapat egyszerűen csak a saját maga igazolására (és dicsőségére) akarta mindezt a szövegbe becsempészni."”
 • 38. babeli 2011. március 10. 16:14
  „Van egy kis csalafintaság. A FIDESZ csak egy trójai faló. Már régen nem Orbán diktál, hanem az a KDNP, amelyik önálló pártként be sem jutna a parlamentbe. Persze nem minden rossz, amit akarnak, de a középkort ne akarják már visszahozni, pl. a vármegyével, még ha az ma csak szimbolikus is. A keresztény-kurzus két vesztes világháborúját, miért nem említi az alkotmány, milliók pusztulását, ország széthullását. A vármegye=feudalizmus. I. István óta egyfolytában testvér harc van. 1 944-90-ig ebben az országban nem volt semmi, csak pusztulás? Ez is egy történelem hamisítás! ´44 után újjá épült az ország, romjaiból. Utak, hidak, lakások, vízművek, vasutak, kórházak, lakóházak, gyárak, atomerőmű, vízerőmű, iskolák, mezőgazdasági feldolgozóipar stb. Semmibe vesszük a zemberek ebben az időszakban végzett munkáját?....csak azért mert nem keresztény alkotmány volt?”
 • 37. rókus1 2011. március 10. 15:54
  „Nahát! Most akartam visszaküldeni a kérdésekre adott válaszom! Hát az én véleménem már nem fog belekerülni sajnos!”
 • 36. Király75 2011. március 10. 15:53
  „Nem értem mi a probléma még mindig az új alkotmánnyal. a mostaniban is benne van ahogy az előttem szóló Örvájn is írja hogy ideiglenes. 2/3 -al el lehet fogadni az újat. Akkor mi a probléma?”
 • 35. strangerrr 2011. március 10. 15:15
  „"A Horn kormánynak is megvolt a "kétharmados felhatalmazása", de önkorlátozó módon nem élt vele, hanem négyötödhöz kötötte az alkotmányozást. Érdekes módon, ezzel egyetértettek az akkori ellenzéki pártok, például a Fidesz és a KDNP. Orbán Viktor sem tiltakozott, hogy kedves Horn Gyula, kétharmados felhatalmazásod van, kutya kötelességed alkotmányt elfogadni, akkor is, ha mi nem értünk vele egyet. Na ezt a korlátot törölték el, hogy lényegében egyetlen politikai erő, minden kompromisszum és egyeztetés nélkül, egymaga dönthessen.

  Arra sem árt újfent emlékeztetni, hogy bár ezt folyamatosan ködösítik, a kétharmad az csak a parlamenti mandátumok kétharmada, ami jórészt a torzító választási rendszernek köszönhető. 52,7 % szavazott a Fideszre. Ez pedig alig több mint egyharmada a szavazásra jogosultaknak. "”
 • 34. Örvájn 2011. március 10. 15:04
  „Régi tartozását oldja meg a magyar törvényhozás az új alaptörvénnyel. A húsz éve hatályban lévő (alkotói szerint is) ideiglenes alkotmány megéret a cserére. Nem igazán mondható jó üzenetnek, hogy a fordulat éve után a koncepciós perek (Mindszenti, Rajk) évében elfogadott alkotmány igaz módosítva de még mindig hatályban van. Értem én, hogy nem volt meg az akarat, hiszen 1994-1998 között a mostani ellenzék is rendelkezett elegendő társadalmi felhatalmazással. Nem tették! Rendben. A 2002 évben megrendezett választások után nem rendelkeztek -kormányzati pozícióban sem- akkora felhatalmazással, hogy a szándék (ha volt ilyen) végrehajtható legyen. Bár idejük lett volna hozzá, hisz a hazudozáson, pénzügyi manipulációkon kívül nem csináltak semmit (by Gy. Ferenc). De ne legyünk ennyire szigorúak. Mert hiszen nem voltak tétlenek! Lázasan cserélgették viszkis, mobiltelefonos, meg ki tudja milyen dobozokat. Mégsem mondom azt, hogy idáig nem éltünk demokratikus viszonyok között. Ékes példa erre az elmúlt év választási eredménye, igen is nem következmények nélküli országban élünk. Mindenestre az elmúlt nyolc év megmutatta, hogyan nem szabad kormányozni (ezt sem foghatjuk fel erénynek óriási ára miatt). Azokra a fikciókra, hogy egyes közjogi méltóságok bebetonozása történne akkor beszélhetünk (akkor kell is) ha megtörténik. Ha emlékeim nem csalnak (és nem csalnak) Bod Péter Ákos jegybank elnöknek 1994 végén a Horn Gyula kormányfő kifejezzett nyomására kellet lemondania hivataláról. A mélymagyar jelképrendszer mint kifejezés a hozzászólót minősíti.”
 • 33. deszkás 2011. március 10. 14:18
  „KIRÁLY75! (28hsz) 81 %a jobbikkal együtt? Hello ők állitólag ellenzékben vannak HA. Akkor a komcsikokok nem véletlen veszik egy kalap alá a Jobbikot a Fidesszel? Aszta.”
 • 32. Király75 2011. március 10. 14:13
  „Ezért mondom, olyan nincs hogy mindenkinek jólegyen. Én ennél az alkotmánynál továbbmennék, tehát nekem sem a legjobb megoldás. De el tudom fogadni.”
 • 31. pajesz 2011. március 10. 13:51
  „30. Király75
  Rossz helyet rosszat, még ha nem is rosszabb az előzőnél? Ez is lehet cél?
  Bocsásson meg nekem azért, hogy én nem szeretnék egy autokratikus berendezkedésű államban, diktátum szerűen ránk kényszerített, áldemokratikusan összehányt alkotmány szerint balneológusok irányítása alatt élni. Ez az én egyéni perverzióm, na!!
  De azért nehogy azt tessen már ebbe belemagyarázni, hogy én tulajdonképpen ezzel a véleményemmel az előző rendszer kiszolgálója, szerelmese, haszonélvezője, vazalluasa (etc. mert az urak szinonima készlete dicséretes) volnék! Mert tévedne, uram!”
 • 30. Király75 2011. március 10. 13:07
  „Pajesz
  És ebből mi következik? Hogy inkább maradtak volna a szocik a régi alkotmánnyal, és akkor most mennyivel jobb lenne?
  Sajnos olyan hogy mindenkinek megfeleljen nincs. De a legrosszabbnál van kicsit jobb. És most úgylátom ez van.”
 • 29. pajesz 2011. március 10. 13:04
  „27. strangerrr
  Dehát a fityesz nem is beszél már demokráciáról!

  28. Király75
  Kedvesem! Olyan felhatalmazás, hogy bianco, nincs! Mert azoknak a hiszékenyeknek (akik, ne ferdítsünk, csak a szavazási logika szerint vannak 2/3-nyian, egyébként az ország nem sokkal több mint felét teszik csak ki) semmit sem árultak ám el szándékaikról a választási kampány során!

  Sokan csak mostanában fogják fel, hogy a választási kampány alatt a fityesz egyik mondatának csak a felét hallották meg: "Szeretlek!"
  Pedig az így hangzott teljesen: "Szeretlek átverni."”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élőlánccal tiltakoztak az iskola bezárása ellen

Élőláncot alkotva tiltakozott mintegy háromszáz diák, pedagógus és szülő szerdán késő délután… Tovább olvasom