Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Elkészült a költségvetés

A kormány szerdán „valamennyi fő paraméter tekintetében” elfogadta a 2007-es büdzsé tervezetét, amit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a felelősség költségvetésének nevezett. A Fidesz szerint a jövő évi költségvetés a megszorítások, az adóemelések és a megélhetési válság költségvetése lesz.
Az államháztartás hiánya a következő években tizedszázalék-pontossággal megfelel a konvergencia-

programban megfogalmazott céloknak, 2009-re eléri a 3 százalék körüli szintet – mondta a kormányfő. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a jövő évi büdzsében kevesebb pénzt irányoznak elő az állam működésére. Ez az összeg 2006-ban 2200 milliárd forint volt, jövőre azonban 1900 milliárd forintra csökken. A miniszterelnök hozzátette: az államháztartás elsődleges egyenlege 2008-ban pozitív lesz, az adó- és járulékcentralizálás, vagyis az adók és járulékok GDP-hez viszonyított aránya 2007 után csökken. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: nagyobb költségvetési tartalékot terveznek a jövő évi büdzsében. Ezzel kapcsolatban hozzátette, lesznek úgynevezett fejezeti általános tartalékok, amit majd csak akkor lehet elkölteni, ha a tárcák negyedévente beszámolnak költségvetésük addigi alakulásáról. A kormányfő néhány területről szólva elmondta: megjelenik a költségvetésben az államigazgatás átalakítása, ezen belül a regionalizálódás finanszírozása, az új gyógyszerár-szabályozás és a vizitdí j, a rokkantnyugdíjak új rendszere, a felsőoktatás átalakuló struktúrája, illetve „új ösztönzők a kistérségi együttműködésre”. Ahogy a miniszterelnök elmondta, 2007-ben a GDP 1,7 százaléka lesz az európai uniós forrásokból is megvalósuló fejlesztések aránya, majd az év végére ez az arány 3,3–3,4 százalékra emelkedhet.
Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint a jövő évi költségvetés a megszorítások, az adóemelések és a megélhetési válság költségvetése lesz. Véleménye szerint a családok élete jövőre egyre nehezebb lesz, hiszen éreztetni fogják hatásukat az adóemelések, a bércsökkenés és a megszorító intézkedések. Hangsúlyozta: ma Magyarországon, ellentétben a kormány kommunikációjával, nem reformok, hanem pénzbehajtás folyik, mert a Gyurcsány-kormány dilettáns és hazug kormányzását az emberekkel akarja megfizettetni. (mti)
A jövő évi költségvetés konszolidált bruttó bevétele 11.613 milliárd forint, a kiadás 13.330 milliárd, a deficit 1718 milliárd forint lehet, elérve a GDP 6,8 százalékát – közölte Veres János pénzügyminiszter. Újabb adócsomag nem lesz, csak a jogértelmezési bizonytalanságokat megoldó módosítások – mondta el a miniszter kérdésre válaszolva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KÉSZ-hangverseny

Győr. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezete hagyományos hangversenyét a 250 éve… Tovább olvasom