Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Elkészült a legveszélyeztetebb fajok tízes listája

A legveszélyeztetebb fajok tízes listájával készült a WWF a vadon élő állat- és növényfajok kereskedelméről szóló konferenciára. Az emberszabású majmokat például hobbiállatnak fogják be, húsukat pedig megeszik.
Idén június 3-15. között 171 ország részvételével rendeznek konferenciát a veszélyeztetett vadon élő növény- és állatfajok nemzetközi kereskedelméről. A WWF egy tízes listát állított össze a legveszélyeztetettebb fajokról, amelyek a velük való kereskedelem miatt kerültek a kipusztulás szélére.

A listán vannak olyan fajok, például a tigris, afrikai elefánt, melyeket már több mint 30 éve veszélyeztet a kereskedelem, míg mások, mint az európai angolna, a piac változó igényei miatt most kerültek napirendre. Az illegális kereskedelemből nyerhető haszon a drogkereskedelem nyereségével vetekszik, és szervezett bűnözés keretében folytatják – nyilatkozta Kecse-Nagy Katalin, a WWF és az IUCN közös programjának, a TRAFFIC munkatársa.

Az emberszabású majmok (gorillák, csimpánzok és orangutánok) vadon élő populációi továbbra is gyorsan fogyatkoznak az élő állatok illegális befogása (általában hobbiállatnak), a húsukért való orvvadászat, a betegségek terjedése és az élőhelyük szétszabdalása, lerombolása eredményeként.

Az emberszabásúak kereskedelme ugyan már jelenleg is szigorúan tilos, a WWF mégis nyomatékosan kéri az érintett kormányokat és CITES hatóságokat, hogy a törvények betartatásával és elrettentő hatású büntetések kiszabásával szüntessék meg végre a velük folytatott kereskedelmet.

A heringcápa egy erőteljes testalkatú, középtermetű, vándorló cápafaj. Ízletes húsa és uszonya miatt túlhalászták és ezért fogyatkozott meg az állománya. A tüskéscápa karcsú, kisebb méretű, fehér pettyes cápa, amely körülbelül egy méter hosszúra nő meg és csapatosan vándorol. Világszerte megtalálható a hideg, partmenti vizekben: ismeretes szirti lazacként is, húsa az Egyesült Királyságban a népszerű „fish and chips" egyik alapanyaga, Németországban „Schillerlocken" néven árult füstölt csemege készül belőle.

A fűrészes ráják hét fajának állományai drámaian megfogyatkoztak. Élő állatként akváriumi bemutatóknak adják el őket, valamint uszonyukért és húsukért is kereskednek velük. Levágott fűrész-szerű orrukból emléktárgyat és kultikus fegyvert készítenek, míg más testrészeiket hagyományos gyógyszerekhez használják fel.

Az elefántok folyamatos orvvadászata és az illegális nemzetközi elefántcsontkereskedelem néhány afrikai és ázsiai országban folyó féktelen elefántcsont eladásokból tartja fenn magát. A korábbi CITES rendelkezések és bizonyos országok erőfeszítései ellenére ezek a piacok továbbra is léteznek.

A valódi mahagóni az egyik legértékesebb dél- és közép-amerikai esőerdei fafaj, amely 2002-ben került fel a CITES II. függelékébe az illegális favágás és kereskedelem okozta állománycsökkenés miatt. Csupán egy ország maradt, amely még mindig nagykereskedelmi mennyiségben exportálja: Peru, és mivel öt év után ez a probléma még mindig fennáll, koncentrált cselekvésre van szükség.

A tigrisek egyik fő veszélyeztető tényezője élőhelyeik folyamatos csökkenése, az erdők irtása. A velük való kereskedelem azonban majdnem ugyanilyen mértékben járul hozzá kipusztulásukhoz. Testrészeiket a hagyományos kínai orvoslásban használják. Újabb veszély leselkedik rájuk, Kínában ugyanis felmerült, hogy úgynevezett tigrisfarmokról legálisan lehessen kereskedni velük. Ez ellenőrizhetetlen folyamatokat indítana el és az utolsó vadon élő példányok végét jelenthetné.

Az ázsiai orrszarvúk nagymértékű pusztulásának fő oka élőhelyük zsugorodása, a síkvidéki erdők irtása. Az orvvadászat ugyan mára némileg már csökkent, de mivel tülkük a hagyományos ázsiai orvosságok értékes alkotóeleme, nem szűnt meg és az orvvadászok az utolsó populációkból is vámot szednek.

A vörös és rózsaszín korall a legdrágább valamennyi értékes korall közül. A két fajt több mint 5000 éve gyűjtik és használják ékszerként és díszítésre. A túlzott mértékű begyűjtésük, valamint a fenékvonóhálós halászat egész koralltelepeket tűntetett már el, drámai hanyatlást eredményezve állományukban.

Az európai angolna elterjedt faj Európában, tengerben és édesvízben egyaránt megtalálható. Állománya az elmúlt néhány évtized során a túlhalászás és az orvhalászat következtében nagymértékben megfogyatkozott. Jelentős a nemzetközi piaci igény e faj iránt, mind az élő fiatal angolnákra, melyeket Európából Ázsiába szállítanak zártrendszerű termelésbe, ún. akvakultúrákba, mind pedig a felnőtt példányok értékes húsára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kémiával, földrajzzal, ének-zenével folytatódik az érettségi

A kémia írásbelivel folytatódik reggel nyolc órától az érettségi időszak. Idén 3244 diák maturál… Tovább olvasom