Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Elkészült a NATO-radartorony Medinán

A radarberendezést a tervek szerint augusztusban helyezik el a létesítményben.
Elkészült a NATO-radarállomás 28 méter magas betontornya a Tolna megyei Medinán, a radarberendezést a tervek szerint augusztusban helyezik el a létesítményben - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

A radartorony és a kiszolgálóépület teljes felépítéséhez 1166 köbméter betont és 205 tonna betonacélt használnak fel, a beruházás 1,05 milliárd forintos költségéből a vasbeton szerkezet építése 360 millió forintot tesz ki - írta a HM sajtóosztálya.

A tájékoztatás szerint 2013 márciusában kezdődik a radart védő csonkagömb, az úgynevezett radom telepítése, amellyel együtt az építmény magassága meghaladja majd a 45 métert, magát a radart pedig augusztusban építik be.

A tárca korábban azt közölte, hogy a jelenleg üzemelő orosz gyártmányú radar helyett az olasz Selex Sistemi Integrati cég háromdimenziós berendezését állítják üzembe.

A komplexum műszaki átadásának határideje 2014. január 31., az új radart 2014. áprilisban tervezik hadrendbe állítani - közölte a sajtóiroda.

A telepítendő radarnak a medinai helyszínre számított felderítési lehetősége a deciméteres hullámhosszon használt L-frenkvenciasávban bizalmas adat, de a közepes hatótávolságban használt S-sávban a jelenleg alkalmazott P-37M típusú orosz felderítő radar 270-300 kilométeres felderítési lehetőségét jelentősen meghaladja - tájékoztatott a HM.

Az egyes meglévő radartípusokat ugyanakkor nem lehet összehasonlítani a telepítendő berendezéssel, összehasonlítást a régi és az azt felváltó új radarrendszerek között lehet tenni - írták.

A medinai 3D-s radarállomás a magyar légteret ellenőrző rendszer harmadik eleme lesz, a másik két háromdimenziós radarállomás Bánkúton és Békéscsabán működik.

A minisztérium megerősítette: a három radarállomást speciális helyzetekben mobil radarokkal egészítik ki. A Dunántúl domborzati viszonyai miatt Medina a bázisa lesz egy mobil radarcsoportnak - írta a tárca sajtóosztálya.

Olvasóink írták

 • 3. deszkás 2013. január 10. 10:12
  „Ez a "korszerűtlen" radar hullámhossza is deciméteres. 1972 óta! A lefedettség hiánya amit KLJ is említ na az a nem semmi. Csak a szerencsén múlik hogy ne legyen lekvár. Tudtommal az un "izraeli gép" berepülése is így történhetett meg. Aminek a következményei a mai napig nem tisztázott!”
 • 2. klj-54 2013. január 09. 22:15
  „Köszönjük meg Bazsarózsás Lacikának és a többi hazaárulónak azt, hogy telepítünk egy olyan radar rendszert mely köztudottan alkalmatlan 100 % -ban lefedni a 360°-ot!
  Oka egyszerű, amiatt a három szál bánáti bazsarózsa miatt hatalmas rész kiesik a látószögből, emiatt kénytelenek kisegítő radart üzemeltetni, melyet persze a NATO bolond lenne fizetni.
  Tehát akik anno szövegeltek azok mostantól fizessenek!”
 • 1. jozko 2013. január 09. 22:12
  „A P37 M hatótávolságát sem csak a a teljesítménye és a választott frekvencia határozza meg.
  A Föld felültének görbülete határt szab annak.
  A refrakcióval számolva a felderítési távolság 400 kilóméternyire, a szuperrefrakciót is bekalkulálva még nagyobbra nőhet a frekvenciától és az antennarendszertől függően.
  "Közbeszól" persze a felderítési irányban lévő domborzat...
  A ruszkik lokátorainál egyébként kevesen csinálnak jobbakat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztett börtönre ítélték Tomcatet

Közösség elleni izgatás miatt első fokon egy év két hónap, öt év próbaidőre felfüggesztett börtönt… Tovább olvasom