Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Elkészült a taxisrendelet tervezete

A taxi - az első üzembe helyezéstől számítva - nem lehet tíz évnél régebbi - egyebek mellett ezt tartalmazza a kormányrendelet tervezete.
Legfeljebb tízéves autóval lehet taxizni, amelyet ötévente külön le kell vizsgáztatni erre a funkcióra - egyebek mellett ezt tartalmazza "a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról" címet viselő kormányrendelet tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

A rendelet külön kezeli a klasszikus taxi-, illetve a személygépkocsis személyszállító szolgáltatást. Ez utóbbiba tartozik például a szállodai utasszállítás, vagy a repülőtéri - minibusz - szolgáltatás is. A taxiban - a vezetőn kívül - legfeljebb 4-6 fő utazhat, és kötelező a taxaméter beépítése. A személygépkocsis személyszállító szolgáltatást végző jármű 4-8 utast szállíthat, és nem kell viteldíjkijelzőt beleépíteni.

Mindkét szolgáltatás csak tevékenységi engedély birtokában végezhető. A taxisengedély csak meghatározott földrajzi területre szól, de ha a vezető a maga területén veszi fel az utast, átviheti másik területre. A személygépkocsis engedély viszont az egész országra szól.

A tevékenységi engedély feltétele a személyes megbízhatóság, a szakmai alkalmasság és a pénzügyi teljesítőképesség. Az első feltétel azt jelenti, hogy a vállalkozás szakmai irányítóját nem tiltották el korábban a taxizástól. A szakmai alkalmasság a szükséges vizsga letételét, míg a pénzügyi teljesítőképesség köztartozás-mentességet jelent. Ebbe a körbe tartozik a kocsinként - és szállítandó utasonként - 100-100 ezer forint vagyoni biztosíték letétele, amelyet elkülönített számlán kell tartania a fuvarozónak.

A bérautókat B-kategóriás jogosítvánnyal és PÁV II. kategóriás pályaalkalmassági engedéllyel lehet vezetni. Ekkor a hatóság külön vezetői engedélyt állít ki, amely öt évig érvényes.

A taxi jobb első ajtajára, legalább tíz centiméteres karakterekkel fel kell írni a tevékenységi engedély számát, továbbá a területi érvényességet.

A taxi - az első üzembe helyezéstől számítva - nem lehet tíz évnél régebbi. A motorja legalább Euro 3-as kell hogy legyen, és kötelező felszerelés a blokkolásgátló. A jelenlegi engedélyek 2014. március 31-ig maradnak érvényben a tervezet szerint.

Olvasóink írták

 • 1. Emberségetavilágnak 2012. október 31. 08:19
  „2014. március 31-ig.
  Ügyes.
  Választások áprilisban lesznek, addig még megkopasztják a taxisokat.
  Akinek ez a főállása, össze kell, hogy kaparja a pénzt, amilt letétbe kell helyezni, autónként 400 ezret.
  Ráadásul, addigra birtokolnia kell az extra műszaki engedélyt (EME), amit nem a nyuszi hoz húsvétra.
  Az is biztos, hogy addigra kiépül az a szervízhálózat, amelyik jogosult lesz elvégezni az extra műszaki vizsgálatot (EMV).
  Azzal a gépkocsival, amelyik 2014-ben tinikorba lép, már nem dolgozhat a polgár, újat kell venni, ha életben akar maradni.
  Ha nincs elegendő pénztartalék, akkor hitelből.
  Hitelt akkor kap, ha nincs tartozása és nyereséges.
  Aztán fizeti a törlesztést, a kamatot, az összes adót és járulékot, a fenntartásának rezsijét, meg az állami extra-packa minden költségét, illetékét és áll a vártán, amikor felelősségre vonják, hogy miből, mert a megelőző 5 évben a járulékain felül csekély összegű személyi jövedelemadót fizetett.
  Kimunkálnak majd egy szép kövér összeget, a vélelmezett eltitkolt bevételt és csontig bírságolják a "csalót"
  Mert talpon mert maradni. Mert nem pusztult bele a szorongatásba.
  Szinte látom, ahogy Csókos ott rágja a körmét a függöny mögött, ugrásra készen, mert le lett söprögetve neki a járda, indulhat az adóparadicsomi székhelyű verda.
  Rohadt egy világot élünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedre hozták a súlyosan sérült 12 éves fiút

A fiatal fiú elektromos kerékpárral közlekedett, amikor elütötte egy autó Orosházán. Tovább olvasom