Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 6°C | 14°C

Elkészült a Tisza-tó télre szóló vízszint-csökkentő menetrendje

Szolnok - Október végén kezdődik meg a Tisza-tó téli időszakra meghatározott és jövő tavaszig érvényben lévő vízszintjének beállítása.
A november közepéig tartó műszaki művelet során több tíz millió köbméter vizet engednek le a 124 négyzetkilométer vízfelületű tározóból - közölte az érdekeltekkel folytatott egyeztetés után Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövizig) szakaszmérnöke az MTI-vel.

A vízszint csökkentése azért indokolt, hogy elhárítsák a téli időjárásból fakadó veszélyeket, és megakadályozzák a tavon kialakuló jégtakaró partrombolását - tette hozzá a szakember.

Tájékoztatása szerint a Tisza-tavat várhatóan október 25-én kezdik el apasztani, és a vízszintcsökkentést november közepén fejezik be. A csökkentés üteme az első két napon 10-10 centiméter, lesz, majd következő napokban meteorológiai helyzet és a halvándorlás figyelembevételével 7-8 centiméter között változik. A Tisza-tó téli vízszintje több mint 1 méteres vízszintcsökkentés után a Kisköre-felső vízmércénél 610 centiméter körül mozog.

A Köti-kövizig a tározótó vízszint-csökkentési ütemét a horgászegyesületek, a szabadtéri vízi létesítményeket üzemeltetők, a vízi rendőrség valamint több hatóság és turisztikai szervezet véleményét figyelembe véve határozta meg.

A tavaszi vízszint emelésének várható időpontja március közepe-vége, a hidrometeorológiai helyzet figyelembe vételével.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavonta a hivatal egy szlovák pb-gázforgalmazó engedélyét

Budapest - Visszavonta a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal (MBFH) az 1.SPS nevű szlovák… Tovább olvasom