Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Elkészült az évfordulóra a Sortűz után

Erdélyi János filmrendező Zsigmond Dezsővel együtt 1989-ben készítette el a Vérrel és kötéllel című alkotását. A tragédia fél évszázados évfordulóján újra forgatócsoport járt a Lajta partján. A Sortűz után című filmet az évfordulón Mosonmagyaróváron is bemutatják.
Békés tüntetők vonultak végig Mosonmagyaróváron a határőrlaktanya elé 1956. október 26-án. A katonák váratlanul a Szózatot éneklő tömegbe lőttek. A percekig tartó esztelen lövöldözésnek, kézigránát-dobálásnak máig bizonytalan, de 50–100 halálos áldozata volt. Erdélyi János filmrendező 1989-ben Zsigmond Dezsővel dokumentumfilmet forgatott a sortűzről.
Még elég „kényes” időszak volt az, 33 év hallgatás után szólaltak meg az egykori sebesültek, az áldozatok hozzátartozói, felidézve nyilvánosan és magányosan a máig tartó döbbenetet, fájdalmat. Az alkotók megkeresték a fegyvereket kezelő ÁVH-s határőr sorkatonákat is. Kamerák elé állt a sortűzre állítólag parancsot adó egyik tiszt és a sortűz után a laktanyából elmenekülő parancsnok, Dudás István is. A film emléket állított a máig temetetlen holtaknak, felvillannak benne részletek a kirakatpertől a titkos kivégzésen át a máig tartó megaláztatásokig, amelyekben a hozzátartozóknak részük volt.
Erdélyi János – mint arról már lapunkban korábban beszámoltunk – újra forgatott a Lajta-parti városban. Az új film elkészült, az évfordulóra a rendező is ellátogat Mosonmagyaróvárra, ahol bemutatja az alkotását. Most megkeresésünkre közölte: a helyi bemutató időpontjának még nincs meg a pontos dátuma. Elmondta azt is: a forgatásnak kettős oka volt: egyrészt a szomorú történés 50. évfordulója, másrészt az, hogy 1989-ből előkerültek olyan tekercsek, melyeket elveszettnek hittek. Például, amikor Dudással találkoztak Kiskunhalason a mosonmagyaróváriak. Az új film az azóta előkerült és kimaradt felvételek bemutatása mellett azt tűzte ki célul, hogy utánaeredjen: mi változott majd húsz év elteltével a sortűz megítélésében, a résztvevők sorsában.
A Sortűz után című, 50 perces filmet a Hír TV október 22-én este fél tízkor vetíti elsőként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harc a mellrák ellen

Egész napos tájékoztató és figyelemfelkeltő rendezvényt tartott a nagyközönség számára a Lánchíd… Tovább olvasom