Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Elkészült az ókori Róma teljes digitális reprodukciója

Hétfőn számítástechnikai szakértők mutatták be az ókori Róma digitális reprodukcióját, a város fénykorában, Kr.u. 320-ban. A kutatók szerint ez a legnagyobb és legteljesebb szimulációja egy történelmi városnak, mely valaha is elkészült
A virtuális Róma látogatói még azt is meg tudják tenni, amit az ókori rómaiak. Átkúszhatnak a Colosseum gyomrán, melyet oroszlánketreceket és primitív liftek tarkítanak, emellett részletesen megtekinthetik a síkdomborműveket és feliratokat a diadalívek tetején.

A Virginiai Egyetem programjának honlapja

Bernard Frischer, a Virginiai Egyetem kutatója szerint, "ez az első lépés a virtuális időgép megalkotása terén, melyet gyerekeink és unokáink arra használnak majd, hogy tanulmányozzák Róma és számos más nagyváros történelmét".

A 2 millió dolláros szimulációt a kutatók kísérletekre használják majd, többek között meghatározhatják az ókori épületek tömegbefogadó képességét. Emellett tudományos folyóiratként is alkalmazható, melyet minden egyes alkalommal frissíteni lehet, amikor felfedeznek valami újat Róma csodáiból. Frischer szerint a virtuális várost diákok és turisták is alkalmazhatják az ókori Róma megismerésére.

A szimuláció mintegy 7000 épületet rekonstruál Konsztantinusz császár idejéből, amikor Róma vibráló, kozmopolita város volt mintegy 1 millió lakossal. A modern Rómáról készült lézeres képek és régész szakemberek tanácsai alapján, a szakemberek szinte az egész várost felépítették eredeti, 20 kilométer hosszú falain belül ugyanazon számítógépes programok segítségével, melyeket az építészek használnak az új konstrukciók megtervezéséhez.

A szimuláció még 30 épület belső felépítését is tartalmazza, ezek között megtalálható a Szenátus, a Colosseum és a Maxentius építette bazilika. Ezeket freskókkal és díszítésekkel egészítették ki. A szimuláció szobrokat és emlékműveket is megjelenít, ahogy a szennyezés által hátrahagyott sötét foltok nélkül kinéznének. A szakemberek még a jelenleg már csak romokban létező épületeket is képesek voltak pontosan rekonstruálni, ilyen a Vénusz istennőnek állított templom és a Meta Sudans - a Colosseum mellett valamikor helyet kapott szökőkút.

A programot mintegy 10 év alatt fejlesztette ki régészek, építészek és számítástechnikai szakemberek nemzetközi csapata a Virginiai Egyetemről és az UCLÁ-ról, valamint olasz, német és brit kutatóintézetekből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a BRFK Toroczkai László elleni pere

Megkezdődött a BRFK Toroczkai László ellen indított kártérítési pere, amelyben a rendőrség mintegy… Tovább olvasom