Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Elkészültek a tárcáknál a spórolási javaslatok

A kabinet a követekző ülésen dönt a költségvetési tervekről, ugyanis minden tárca megtette a javaslatait a határidőig.
Minden egyes tárca megtette javaslatait a költségvetési kiigazításokról a múlt heti határidőig, a kabinet a következő ülésein dönt a tervekről - írta a Világgazdaság kedden a Kormányszóvivői Iroda közlése alapján.

A lap emlékeztet, hogy a kormány összeg említése nélkül februárban szólította fel az érintett tárcákat: február 29-ig és március 14-ig nyújtsák be ötleteiket, hogyan spórolható meg pénz az idén és jövőre a fővárosi tömegközlekedés és a gyógyszerkassza átalakításával, valamint az elektronikus útdíj 2013. júliusi bevezetésével.

A Világgazdaság úgy tudja, a gyógyszerkasszát érintően több javaslat is a kabinet elé került, részben azért, mert a januári adatok alapján az idei, a 2011-eshez képest százmilliárd forinttal csökkentett büdzsét sem sikerül tartani, részben azért, mert a megszorítások újabb variációi közül a kormány nem tartja elfogadhatónak azt, amely a betegterheket növelné. Ilyen lenne például az, amely minden vényköteles orvosságra kiterjesztené a jelenleg a 100 százalékos támogatottságúaknál kötelező 300 forintos receptdíjat. Van olyan javaslat is, amely a készítmények támogatásánál vezetne be újabb szigorításokat, hogy mérsékeljék a pénzkiáramlást - írta a lap.

A BKV finanszírozásáról a Főpolgármesteri Hivatal a Világgazdaság megkeresésére annyit közölt: a főpolgármester továbbra is tárgyal a kormány képviselőivel.

Az elektronikus útdíjjal kapcsolatban a lap az index.hu korábbi információját idézi, amely szerint a díj teherautókra vonatkozna, és a megtett kilométer után kellene fizetni, eleinte 20 forintot, később akár ennek dupláját. A rendszer kiépítése 50 milliárdos tétel, az üzemeltetési költségekkel csökkentett bevétel pedig az első teljes évben csaknem 90 milliárd lenne.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A többség egyetért a kormány üzeneteivel

Orbán Viktor kormányfő március 15-i beszédének főbb üzeneteivel a Nézőpont Intézet legújabb… Tovább olvasom