Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Elkezdődött a 13. melegfesztivál Budapesten

"Egy társadalmi csoport csak akkor nyeri el méltóságát, ha láthatóvá válik" - mondta Lévai Katalin szerda este a budapesti Művész moziban a 13. Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Kulturális Fesztivál megnyitóján (LMBT Fesztivál).
Az európai parlamenti képviselő köszöntőjében hangsúlyozta: a melegfesztivál felvonulói nem arra büszkék, hogy melegek, hanem arra, hogy a korábbi atrocitások ellenére mernek utcára vonulni. Steigler Sándor, az LMBT fesztivál programszervezője történelmi pillanatnak nevezte a megnyitót, mert 13 év után most először a Himnusszal kezdődött, mint minden ünnep.

Lévai Katalin köszöntőjében kiemelte: egyszer talán eljutunk oda, hogy olyan társadalomban éljünk, amely elfogadja a különféle szexuális orientációk egymás mellett élését. Ma Magyarországon a kirekesztő ideológiák jelenléte erősebb, mint valaha - fogalmazott a képviselő. Amikor nemzetközi összeesküvőnek tekintik a zsidókat, deviánsnak a melegeket, alacsonyabb rendűnek a nőket, nem hallgathatunk - mondta az EP-képviselő.

Egy társadalmi csoport csak akkor nyeri el méltóságát, ha láthatóvá válik - folytatta a képviselő. A meleg közösség az elmúlt években bebizonyította, hogy képes erre. Ebben az országban sokféle ember él, és mindenkit egyenlő bánásmód illet meg. "Mi valamennyien - folytatta a képviselő - nők és férfiak, fiatalok és idősek, melegek és heteroszexuálisok, zsidók és keresztények, romák és nem romák, egészséges és speciális igényű emberek - szeretnénk békében élni egy olyan országban, ahol a gyűlölet üzeneteinek egyre kevesebben adnak hitelt". A meleg fesztivál felvonulói nem arra büszkék, hogy melegek, hanem arra, hogy a fenyegetések, korábbi atrocitások és az előítéletek ellenére mernek utcára vonulni - mondta végezetül Lévai Katalin.

Steigler Sándor programszervező emlékeztetett arra, hogy tavaly a melegfelvonulás résztvevői szenvedő alanyaivá váltak a homfóbiának. A programszervező arra szólított fel mindenkit, hogy most szombaton minél többen menjenek el az Erzsébet térre, ahonnan délután háromkor indul a kétórás Meleg Méltóság Napi felvonulás. Nem hagyják, hogy megfélemlítsék őket - tette hozzá.

A szerdai megnyitón három díjat is átadtak. Pálfi Balázs rádiós újságíró Meleg Közéleti elismerésben részesült. Douglas Conrad amerikai melegjogi aktivista a Háttér Társaság Kulturális Díját kapta meg. Szetey Gábor, volt államtitkár, aki tavaly nyáron az LMBT Fesztivál megnyitóján vállalta nyíltan homoszexualitását, szintén Meleg Közéleti Díjat kapott. A megnyitót atrocitás nem zavarta meg.

A vasárnap estig tartó meleg fesztiválon a felvonulás mellett egyebek mellett beszélgetésekkel, bulikkal, filmvetítésekkel és közös piknikkel várják az érdeklődőket a szervezők.

Tavaly csaknem kétezren vettek részt a budapesti felvonuláson. A melegparádét ellentüntetők zavarták meg, a felvonulókat ásványvizes flakonokkal és tojásokkal dobálták meg. A rendőrség nyolc embert állított elő a tavalyi felvonulás után.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. iola 2008. július 04. 21:23
  „Beteg emberek ne magukat mutogassák, hanem gyógyuljanak otthon, azzal többre mennek. Így csak a kedélyeket borzolják és saját magukat járatják le. Azzal nem büszkélkednek, amikor a Népligetben embereket szólítanak le. Csodálkoznak, hogy megruházzák őket!”
 • 32. KristoGergely 2008. július 04. 08:47
  „21. pan.cser, buta vagy. Te magad irod, hogy genetikai okok, aztan meg azt targyalod, hogy ragalyos, es at lehet adni masoknak. Ezt a tobbi szelsojobbos baratod mondta neked? Buta vagy, kisgyerek”
 • 31. kulfoldon-elo 2008. július 03. 23:27
  „Egyszeruen nem akarom elhinni, hogy ennyi primitiv ember van otthon. Meg sem erdemlitek a jobb eletet, az agyatok tul szuk hozza. Ti annyira ostobak vagytok, mint a sotet kozepkorban a boszorkany egetok. Ha megkerdezik toletek:
  - Mert kell elegetni? (Szinte latom a buta tekinteteket)
  - ???? ... hat me csak.
  Ti, akik nagy hazafiasan veritek a melleteket, inkabb ti vagytok ennek a nemzetnek a szegyenei. Az a szerencse, hogy sokkal kevesebben vagytok, mint ahogy azt hiszitek, csak ti azert tudjatok hallatni a szavatokat, mert annyira sotet az agyatok, hogy mindenfele kontroll nelkul kimondjatok meg a legnagyobb marhasagokat is... nem hiaba, hulyek vagytok! Olyan fogalmak moge bujtok, amit szerintem nem is tudtok mit jelentenek. Ha megkerdeznem mit jelent a keresztenyseg... (megint azok a buta tekintetek neznek ram) hmm...???”
 • 30. 4 2008. július 03. 22:11
  „Végre most nyiltan mindenki előtt, büntetlenül kiverhetik egymás f.szát az utcán.”
 • 29. dodó 2008. július 03. 21:23
  „"Lévai Katalin köszöntőjében kiemelte: egyszer talán eljutunk oda, hogy olyan társadalomban éljünk, amely elfogadja a különféle szexuális orientációk egymás mellett élését. Ma Magyarországon a kirekesztő ideológiák jelenléte erősebb, mint valaha - fogalmazott a képviselő."

  -lévaikatika már sokat tett a másság elfogadtatásáért. Többször figyelmeztette a demokráciában még nem eléggé fejlett országokat (FranciaO, OlaszO. stb), hogy nem eléggé toleránsak saját bűnözőcigányaikkal, akik véletlenül katika tezstvírkéi. Éppen ideje volt másfajta másságra és itthon is felhívni a figyelmünket, de kérjük, ne álljon itt le, támogassa a többi másságot is! Gondolok itt a nekrofilokra, pedofilokra és a liberálisokrais, akikre tényleg ráfér a segítség! Addig is szívesen látnánk katikát egy felvonuláson, ahol írástudatlan nagycsaládos leszbikus roma nők élén kerekezne, így is rámutatva a kirekesztés borzalmaira! Ja és javasolhatna még néhány jóravaló másfélét is kitüntetésre!”
 • 28. white power 2008. július 03. 21:15
  „Én is buzi vagyok és vállalom sőt BÜSZKE VAGYOK RÁ!”
 • 27. Dawee 2008. július 03. 20:07
  „Dezsőke régen nem szarhatott ki az anyja ilyen selejtet mint te mert rögtön agyonütötték!”
 • 26. Karii 2008. július 03. 20:05
  „undoritóak vagytok szélsőjobbos cigányok!”
 • 25. Davidd 2008. július 03. 20:04
  „Dögöljenek a szélsőjobbos barmok!”
 • 24. Davidd 2008. július 03. 20:04
  „Éljenek a melegek!”
 • 23. exluzer 2008. július 03. 18:36
  „Miért nem januárban vonulnak?

  Nem kellene az Andrásy úton lakóknak fűteni, és elolvadna a hó.
  Ezért követelek Szegedre is Meleg felvonulást....... a télen.

  Van összefüggés a felvonulás és a globális felmelegedés között?”
 • 22. Szélsőjobbos 2008. július 03. 18:07
  „Mocskos buzik!és azok is akik támogatják ezeket!”
 • 21. pan.cser 2008. július 03. 16:19
  „A homoszexualitás genetikai okokra vezthető vissza a férfiak 35 a nők 18 százalékánál, etz egy svéd intézet közölte a minap . A 65 illetve a 82 % hogyan lesz az ami? A környezet által. Tehát a homónak szóló reklám növeli a létszámukat. Ilyen szempontból kedves Lévay Katalin a melegfelvonulás kárt okoz. A fajfenntartási ösztön bármely elfajulása súlyos hiba. Nem véletlen az sem hogy a vén buzik fiatal fiukra utaznak, erről nekem is vannak tapasztalataim, de a család megvédett, apám péppé rugta volna az öreg tökeit, ha összejön neki. Mi van akkor ha sikerül félrevezetrni a szerencsétlen fiút, mert nincs családja, nem világosítják fel, vagy éppen azt tanítja neki LÉVAY Katalin, hogy a vén buzi érdeklődése természetes ? Az lesz, hogy ő is homokos lesz és így tovább! Szóval HAJRÁ ELLENTÜNTETŐK!”
 • 20. pocoloco 2008. július 03. 12:06
  „én hetero vagyok, mégsem vonulok fel...-mert hetero vagyok..
  remélem elpicsázzák a buzikat szombaton az oktogonon..
  ha "másként" érzi magát intézze el ezt diszkrétan a háloszobájába, nem kell ezért utcár vonulni, gusztusztalanok..”
 • 19. Tök mindegy, h ki... 2008. július 03. 09:55
  „Dezsőke, remélem a az egyik gyereked meleg lesz és Neked kell majd lehajítani...
  Primitív.
  Magyarország, 2008...”
 • 18. KristoGergely 2008. július 03. 09:39
  „14. Magyari, te sosem leszel ugyved, mert buta vagy.

  13. @@, "felelmetes", ahogy azt irta is, nem Magyarorszagon el, jobban figyelj...

  8. "felelmetes": Veled maximalisan egyetertek. En is kulfoldon elek, es nagyon orulok annak, hogy minden negativ magyar szokasomat elhagytam az idok alatt. Es remelem, soha nem fognak visszaterni. Allando acsarkodas, irigykedes, gyuloletkeltes, esztelen duhonges, ez jellemzi a magyart, kedves honfitarsaimat. Szomoru.”
 • 17. KristoGergely 2008. július 03. 09:26
  „4. falusi, bennuk is olyan buszkeseg van, mint ami minden emberben ott lapul. Embernek, erzo lenyeknek erzik magukat. Ugy, mint ahogy te is valoszinuleg. A fesztival pedig nem csak (!) a felvonulasrol szol, amit egyebkent en sem helyeslek.

  5. Hitler sajnos igenis foglalkozott a melegekkel. Ennek epp ugy nem szabadott volna megtortennie, mint a ciganyok, a zsidok es barmely mas csoport uldoztetesenek.”
 • 16. Csak érdeklődöm! Nem megyek! 2008. július 03. 09:15
  „Busz honnan indul Szegedről?”
 • 15. No.6-Sy 2008. július 03. 08:55
  „10: Hát ez most mellément, de nagyon.

  Először is, ott, ahol az volt szokásban, hogy szikláról hajigáltak "selejt"-nek titulált ember(palántácskákat), éppenhogy az volt a társadalmilag elfogadott és az etalon,, hogy "igaz szerelem csak két férfi között létezhet", a nő pusztán anyaméh, egyébként a cseléddel egyenlő, minden tekintetben. Nos, ez a kiváló, nem-selejtekre építkező állam igen gyorsan meg is bukott, merthogy nem tudta, hogy egy nép akkor a legerősebb, ha a legkülönfélébb embereket tartalmazza.

  A magyar ember homofób, az kétségtelen. Tisztelet a kivételnek. Nem csak homofób, de nagyjából semmiféle másságot nem tolerál, csak azt, amit úgy tekint, hogy "szerinte" megfelelő. Ennek a gondolkodásnak a gyökere javarészt egy halom kislány-anyuci, akikkel telis-teli vannak a "színmagyar" családok, és akiknek a gyermekei között bizony szép számmal akadnak látnes buzik. Tessék csak a minden lukat meghágni akaró Don Giovanni-típusra gondolni. Nomármost, aki látnesen buzi, az a felszínen "irtózik" és vadul ágál a buziság vagy a melegség vagy a másság bármely formája ellen.

  13: MI toleránsak vagyunk, de...ugye?

  A tolerancia elfogadást jelent, de nélkül. Ebbe az is beletetartozik, hogy nem mi mondjuk meg bárkinek is, hogy mikor és mely körülmények esetén fogadnánk el őket, mert az már nem elfogadás, hanem a részünkről, mint agresszorok részéről a részükre, mint alávetettek részére irányuló kontrolláló magatartás. Magyarul: "elfogadlak, ha azt teszed, amit mondok és úgy viselkedsz, ahogyan én előírom neked."

  Ez minden, csak nem tolerancia.

  Részemről mindenki azt tesz és úgy él, ahogyan akar, addig, amíg az életmódjával nem sért másokat, beleértve engem is. A felvonulás egyfelől bátor dolog, másfelől - tekintve az általános mentális értékrendet és színvonlat, kicsit buta is. Pirosra izzott hisztériás közegben mindenáron bűnbakká nyílvánulni hősleg, kissé botor dolog - de ők tudják.”
 • 14. Magyari 2008. július 03. 08:53
  „Nem azzal van a gond hogy valaki homokos, hanem hogy ezt
  nyíltan gusztustalan módon ki is nyílvánítják! Ha ügyvéd
  lennék biztosan perelnék közerkölcs megsértése miatt!
  Bár sajnos az SZDSZ van hatalmon, így nehéz lenne valamit
  is elérni ez ügyben. Ezt a pártot minden eszközzel el kell
  távolítani a politikai életből, ez maga a fertő!!!! Takarodjanak
  vissza izraelbe meg amerikába, (ugyanaz) ott rontsák a leve-
  gőt! Remélem a normális emberek nem fogják engedni hogy
  ezek a génselejtek jól érezzék magukat a felvonuláson. Lenne
  egy ötletem: meggyel kellene megdobálni őket az úgyis most
  nagyon olcsó, ráadásul a szétfröccsent színe is rájuk illik!!!”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli parlamenti ülést javasol az MDF

A Magyar Demokrata Fórum az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását javasolja, hogy… Tovább olvasom