Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Elkezdődött a Magyar Gárda pere

Több tucat rendőr biztosítja a rendet a Fővárosi Bíróság épületénél, ahol hétfő délelőtt 10 órakor megkezdődött a Magyar Gárda pere. A környező utcákban több rabszállító és tűzoltóautó is készenlétben áll.
A Fővárosi Főügyészség azért kezdeményezte korábban a Magyar Gárda megszüntetését, mert szerintük a szervezet tevékenysége ellentétes számos jogszabállyal, és sérti a cigányság emberi méltóságát az a felvonulás, amelyet a Pest megyei Tatárszentgyörgyön szerveztek 2007. december 9-én.

Vona Gábor: Célunk a nemzetért végzett szolgálat

Vona Gábor, a Magyar Gárda Egyesület elnökeként azt mondta, az Egyesület célja a nemzetért végzett szolgálat, tevékenységük törvényes, azzal együtt, hogy az Egyesület egyetlen tagja sem gárdista, a Magyar Gárdát testvéri szervezetként tartják számon. Hangsúlyozta, hogy nem áll szándékukban senki hátrányos megkülönböztetése, és bár elismerte, hogy az Egyesület léte és eszméi megosztják a magyar társadalmat, de szerinte hasonlóan megosztja a társadalmat sok más párt és szervezet, többek között az MSZP, a MAZSIHISZ és az ÖCO is. Azt is kijelentette, szerinte a gárda ügye nem jogi, hanem politikai kérdés.

Vonul a Gárda, sokan nem nézik jó szemmel Fotó: Miskolczi Róbert
Vonul a Gárda, sokan nem nézik jó szemmel.
Fotó: Miskolczi Róbert

Elsőként a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége jogi képviselője, Egri Oszkár hangsúlyozta, hogy a Magyar Gárdára is igaz az a törvényes követelmény, hogy egyetlen olyan társadalmi szervezet sem működhet Magyarországon, amelynek tevékenysége mások jogainak sérelmével jár. Ezután példákkal illusztrálta, hogy a Magyar Gárda rendezvényein olyan kijelentések is elhangzottak, amelyek - álláspontja szerint - sértik mások emberi érzéseit. Egri Oszkár szerint az olyanfajta megjegyzések, mint amiben "kaftános urakra" utalnak, ellenérzést válthatnak ki. Meggyőződése, hogy a Magyar Gárda tevékenysége félelmet válthat ki olyan idős, vallásos zsidókban, akik már szörnyű időket éltek át. A későbbiekben Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is arról beszélt, hogy a hazai cigányságban félelmet kelt a Magyar Gárda létezése és tevékenysége.

"Az, hogy a Gárda tagjai egyenöltözéket viselnek, ízlés dolga"

Gaudi-Nagy Tamás, a Magyar Gárda Egyesület jogi képviselője mindenek előtt hangsúlyozta, hogy a perbe vont Magyar Gárda Egyesület nem azonos a Magyar Gárdával. Ettől függetlenül kiemelte: "a Magyar Gárda rendezvényein eddig semmilyen módon nem jelent meg az erőszak, és az erőszakkal való fenyegetés sem". Szerinte az, hogy a Gárda tagjai egyenöltözéket viselnek, ízlés dolga. Hangsúlyozta, ha ízlésbeli kérdések miatt betiltanának szervezeteket, az olyan lavinát indíthatna el, ami a jogállam létét veszélyeztetné. Az ügyvéd indítványozta a per felfüggesztését és azt, hogy a bíróság keresse meg a jogi problémával kapcsolatban az Alkotmánybíróságot.

Az első tárgyalást is nagy érdeklődés kísérte

Március 12-én tartották az első tárgyalást, akkor is nagy volt az érdeklődés, sokan akkor sem jutottak be a tárgyalóterembe. Tömegjelenetek voltak a folyosón, többen pedig azt állították, hogy gárda tagjai igazoltatták a tárgyalásra érkezőket. A második tárgyalási nap előtt már előzetesen regisztráltatniuk kellett magukat az újságíróknak és a látogatóknak, csak így engedték be őket.

A rendőrség kordonnal zárta le a Markó utcát a Fővárosi Bíróság előtti részen, a Bihari János utca és a Nagy Ignác utca között. Itt már vasárnap este 8 órától megállási tilalmat vezettek be.

Három ponton ellenőrizték a regisztrációt

A Magyar Gárda felszámolásáért indított polgári peres eljárás második tárgyalási napját tartják hétfőn a Fővárosi Bíróságon, az első tárgyalási nap március 12-én volt. Az újságíróknak és az érdeklődőknek korábban regisztráltatniuk kellett magukat, csak így juthatnak be a bíróság épületébe. Az elzárt területen körülbelül 40-50 rendőr dolgozik. Három ponton ellenőrizték a regisztrációt: a kordonnál, a bíróság épületének kapujánál és a tárgyalóteremnél.

Morvay Krisztina jogász azt mondta, hogy próbálta magát regisztráltatni, de ez nem sikerült, mivel a neve egyik listán sem szerepelt. A kordonon ennek ellenére átengedték, majd a kapun is be tudott lépni, arra hivatkozva, hogy élni szeretne alkotmányos jogával, és egy másik tárgyaláson venne részt. Morvay Krisztina elmondta azt is, hogy szerinte a nagy tárgyalótermet kellett volna megnyitni a gárda perére, mert ott minden érdeklődő elférne.

A Fővárosi Bíróság épületénél, a Bihari János utcában körülbelül száz, egyenruhás gárdista és néhány szimpatizánsuk várakozik, csendben.

Közben a gárda ügyének tárgyalásán megkezdték a peres felek számbavételét. A Fővárosi Főügyészség mellett felperesi beavatkozó lett ugyanis a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az Országos Cigány Önkormányzat.

Olvasóink írták

66 hozzászólás
 • 66. patron 2008. május 24. 22:46
  „Hát ne végy benne részt...”
 • 65. Szemlélet 2008. május 23. 21:34
  „A véleményetektől nem lettem okosabb. Haraggal még választásokon sem lehet nyerni, de itt sem. Gratulálok a marakodásotokhoz! Ebben nem szeretnék résztvenni.”
 • 64. patron 2008. május 22. 20:05
  „Kedves szemlélet!

  Azért nincs, mert a jobboldal egyik fele liberálisok által létrehozott módusulat, akik ezt megakadályozzák. A pintért belügyminiszternek kinevező, eu belépési szerződések leghátrányosabbjait létrehozó, stb. ov nem jobboldal. Ő csak szerepben van. Nem véletlen, hogy a liberális média hatalmon tartja az állandó támadásokkal.”
 • 63. patron 2008. május 22. 20:02
  „:)))


  Vicceseket írsz.


  Én csak bólogattam az önkritikádra. Vagy visszavonod te is, mint nagy elődeid az mszmp-ből meg az oroszoknál? :))))  ov engem nem érdekel.

  A szavaim pedig ne forgasd ki, mint jó liberálisok teszik, hanem maradj a tényeknél. Én azt írtam, hogy tanulta és nem azt, hogy vele vitázott. Tanulni pedig a tiszteletet, érvekelési képességet lehet. Anyázni minden utcakölyök tud, ahhoz nem kell sok ész.”
 • 62. Állampolgár 2008. május 22. 12:43
  „És hogy a témánál maradjunk, Orbán Viktor első értelmes mondata évek óta:
  "Orbán kitért a Magyar Gárdára is. Azt mondta, ha kormányra kerül, úgy fog tenni, mint Horthy a nyilasokkal: kioszt nekik két pofont, és hazazavarja őket."
  http://index.hu/politika/belfold/orban5208/”
 • 61. Állampolgár 2008. május 22. 12:33
  „És igen, azt ígértem befejezem. De mivel látom, hogy zavarok itt egyeseket, azért is folytatom, de látom észérvekkel nálatok nem lehet semmit elérni. Miért is lehetne, olyannal, aki az édesanyja körreműködésével tanult "vitakultúrát". Nálunk "komcsiknál" léteik még tisztelet mások iránt, főleg a szülők iránt, de látom te már anyáddal is csak perlekedni tudtál.”
 • 60. Állampolgár 2008. május 22. 12:29
  „:-D Látom nálatok a cél mindig szentesíti az eszközt. A nevemben írsz, és van pofás engem hazugnak nevezni... Gratulálok, annyit tudsz. A köreid ennyit tudnak.”
 • 59. patron 2008. május 22. 10:52
  „58. hozzászólással teljesen egyetértek. Igazat írsz "állampolgár" magadról.”
 • 58. Állampolgár 2008. május 21. 23:44
  „Jaj, most látom, hogy mekkora ökör vagyok, nem csak az a baj velem, hogy mindenféle balfaszságot összeírok, de tisztán látszik a szavahihetetlenségem is. (Vagy tíz hozzászólásommal ezelőtt azt ígértem, hogy befejezem.)
  Persze tőlünk, komcsiktól megszoktátok már, hogy összevissza hazudunk...”
 • 57. Állampolgár 2008. május 21. 23:20
  „Hát igen... Kinek a vita, kinek a kultúra.”
 • 56. patron 2008. május 21. 22:13
  „50!

  Valami érv? Anyu ennyit adott neked vitakultórából? Kinek milyen az anyja...”
 • 55. Állampolgár 2008. május 21. 17:49
  „Én megmondom, bár utaltam rá talán. Azért, mert mindenki a saját malmára akarja a vizet hajtani. Hatalmat akar a fidesz, az MDF és a jobbik is. Csak épp egyeduralom formájában. Előző hozzászólásomhoz: ma láttam egy hófehér MB clk200-as luxus sportkocsit. Rajta árpádsávos nagy Magyarország matrica. A rendszámtábla német. Ő ugyanúgy lopja a néptől a pénzt, mert nem a hazájába adózik. Ez van. Csak ha ez van, akkor hungarizmus szájak befog, és elkezdenek dolgozni a Hazáért és nem magukért és ideológiákért!!!”
 • 54. Szemlélet 2008. május 20. 22:40
  „Van itt olyan személy aki a saját mondókája mellett válaszra is méltatna? Lehet itt két jó szót kapni egyáltalán?
  Valaki megmagyarázná, hogy miért nincs a jobboldalon, az ellenzékiek között összefogás? Vagy tűnjek el erről a topicról? Utoljára kérdeztem.”
 • 53. ssdfsfsd 2008. május 20. 21:23
  „51. Nálad van a pont! De szerintem most én+Te ezért a saját hazánkban most cigányok, zsidók, buzik, liberálisok, szocialisták, hazaárulók, meg az Isten tudja mik lettünk. Ez van.”
 • 52. dsfsfs 2008. május 20. 21:20
  „56-os, és aki odaült, az kijelentette, hogy zsidó???? Te egy nagyon nagy barom vagy, szerinted, mi magyarok (én is az vagyok, hiába fogtok köpködni) nem vagyunk aljadékok egymással? olvassatok már vissza! Ennyi csőlátássú f.szt régen láttam! Nem cigányozni, gárdázni, zsidózni, liberálbolsevikozni kellene,hanem tenni a probéma ellen! De mindenki csak fröcsög és ugat a gép előtt!!! Gratulálok Magyarország! Ez már tiszta Balkán!”
 • 51. Állampolgár 2008. május 20. 21:19
  „A gárda csak egy hataloméhes párt birkanyája. Vajon az a bajor luxusautó az Index videóján a Vonáé? A nagymamgyarországos matrica ott virít rajta. Megint ki sír? Akinek van. Ugyanaz kell nekik is, csak más ideológia mögé állnak. Persze, hisz ennek az ideológiának a gyűlölet az alapja és ebben itthon nincs hiány.”
 • 50. libsibolsikomcsizsidesz 2008. május 20. 21:16
  „patron, az ilyen liberálbolsevikozó baromtól is megvonnék 1-2 dolgot! Hülye segg!”
 • 49. fsfsd 2008. május 20. 21:12
  „26. tudod az a baj, hogy pár évvel ezelőtt leszarták az Árpádsávot, Székely Himnuszt, stb... Most meg mindenki olyan, de olyan "magyar"... Szar emberre mindig szükség lesz. A Gárdával az a legnagyobb bajom, hogy egy politikai párt hozta létre, aki eszköznek használja. De nem baj, lehet tovább cigányozni, zsidózni! A jelenlegi problémákat biztos, hogy orvosolja!”
 • 48. 56-os 2008. május 20. 21:11
  „Hogy ne változzon; ott is mint itt a Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Cigány Önkormányzat keveri.

  De most kérdem, mi az hogy "Önkormányzat" pl. Aki MO-on él jogosann az MAGYAR állampolgár. Itt semmi "KISSEBSEGI" önkormánzytnak nincs helye.

  Ami a zsidókat illeti ; mit tesznek hittársaik 1948-óta a palesztonokkal ? Két Impérailasta állam egymásra talált;
  USA + Israël

  Pár éve, sorba állva egy gy?ri virágboltba, milyen nagy volt a meglepetésem, ?lyesmihez nem vagyok szokva, amikor 2 cigány, a járdára parkolva, befut az üzletbe és mindenki elött szolgáltatja magát. És, senki nem szólt semmit, mert mint kiderült, nem szabad bántani a kisebbségek akármilyen neveletlenek is!

  Két éve Ferihegyen várva, egy francia család ült mellettünk;
  az egyik lánynak WC-re kellett menni. A család közepébe lév? pillanatnyilag üresenn maradt székre azonnal oda ült egy zsidó,
  anélkül hogy legalább megkérzte volna az embereket hogy
  "SZABAD-E".

  ILyen emberek akarnak mást illemre tanitani ?”
 • 47. Pöce 2008. május 20. 15:43
  „Érdekes hogy a drogosokról és a Gárdáról szóló cikkeket egymás mellé helyezte a szerkesztő. Egy Délmagyartól mást nem is vártam!”
66 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látogatási és betegfelvételi tilalom a tüdőszanatóriumban

Teljes zárlatot rendeltek el a Baranya Megyei Kórház két osztályán, és összesen három osztályra nem… Tovább olvasom