Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Elkezdődött az Egymásért - Egy-Másért Alapítvány pere

A vád ismertetésével és a vádlottak meghallgatásával megkezdődött pénteken Földesi-Szabó László, az Egymásért - Egy-Másért Alapítvány elnökének és 7 vádlott-társának büntetőpere a Fővárosi Bíróságon.
Földesi-Szabó Lászlót és az alapítvány tevékenységében közreműködő Herba Hungary Zrt. vezetőit azzal vádolják, hogy 2004 májusa óta összesen csaknem 1,4 milliárd forintnyi élelmiszert csempésztek Magyarországra az alapítványon keresztül. Az ügyészség szerint az árut úgy tüntették fel, mintha azt az alapítvány kapta volna, de később állítólag kiderült, hogy az élelmiszert több üzletláncnak eladták. Az ügyben parlamenti vizsgálat is indult annak idején, miután közismertté vált, hogy az alapítvány kuratóriumában volt illetve aktív nemzetbiztonsági tisztek is tevékenykedtek. A vizsgálat megállapítása szerint a híresztelésekkel ellentétben az alapítvány nem volt a Nemzetbiztonsági Hivatal fedőcége.

A csempészettel és sikkasztással vádolt, büntetlen előéletű, nyugalmazott rendőrtiszt, Földesi-Szabó László a pénteki tárgyaláson nem tett vallomást, mindössze ártatlanságát hangoztatta. A bíróság ezután ismertette Földesi-Szabó László korábbi, a nyomozás során tett vallomásait, amelyekben az elsőrendű vádlott hangsúlyozta, hogy a "társadalom legelhanyagoltabb rétegeit" kívánták támogatni, és jótékonysági akcióik közül példaként megemlítette Mehmet Károly hazahozását Törökországból.

A pénteki tárgyaláson a másodrendű vádlott, a Herba Hungary Zrt. vezérigazgatója is ártatlannak mondta magát, és vallomást ő sem tett.

A tárgyalást június 15-én, hétfőn folytatja Kenéz Andrea büntetőtanácsa a Fővárosi Bíróságon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonságosabbak a hátrafelé néző gyerekülések

Egy pénteken megjelent brit tanulmány szerint a gyerekeket legalább négyéves korukig biztonságosabb… Tovább olvasom