Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Elkezdődtek az elbocsátások a pénzügyi válság miatt

Már Magyarországon is elérték az ezres nagyságrendet a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság miatti elbocsátások. Európában a legnagyobb létszámcsökkentést eddig Franciaországban jelentették be. Elsősorban az autóipart érte el eddig a recesszió.
Az elmúlt időszakban több nagy multinacionális cég jelentett be különböző mértékű létszámcsökkentést, főképpen az autóiparban. Az elbocsátások száma még viszonylag csekély, egyedül a francia Renault határozott nagyobb számú, 6 ezres létszámcsökkentésről. Ennek többszöröse azonban a bérelt alkalmazottak szerződéseinek felbontása. A cégek a gyártás átmeneti szüneteltetésével is igyekeznek átvészelni a nehéz időket. Olyan óriások zárják be átmenetileg gyáraikat, mint az Opel (részlegesen a magyar, szentgotthárdi üzemet is), a BMW, a Mercedes, a Skoda, a Fiat, a Ford, a L'oreal, a Michelin. Az ezek által bejelentett elbocsátások még csak körülbelül 7 ezer embert érintenek, de bérelt alkalmazottak tízezreinek szerződéseit fogják felbontani sokfelé a kontinensen.

A magyarországi létszámcsökkentések száma - legalábbis nagyobb cégeknél - még nem éri el a kétezret, de az európai számokkal összevetve az arány meglehetősen magasnak mondható. A bérelt alkalmazottak kezdi a német Bosch, amely szintén elsősorban autóipari beszállító. A német cég 68 bérelt munkás szerződését nem hosszabbítja meg hatvani üzemében. A teljes átmeneti leállás mellett döntött a Péti Nitrogénművek, amely 2-4 hétig a felgyülemlett raktárkészletet árulja, elbocsátást eddig nem jelentett be. Jelentős mennyiségű alkalmazott kerül az utcára az amerikai General Electric itteni gyáraiból. Kilenc üzeme közül nyolcból küldik el az embereket, a 15 ezres létszámból 500-at. Körülbelül ezer ember állása szűnik meg az Elektropont elektromos termékeket forgalmazó áruházláncnál, amely bezárta egész hálózatát, 70 üzletet, miután a pénzügyi válság miatt a bank felmondta a finanszírozási szerződést. Egyelőre bizonytalan, hány embert küldenek el a Piszke Papír lábatlani gyárából. A cégnél hivatalosan még nem nyilatkoztak, az értesülések 100 és 250 fős létszámcsökkentésről szólnak.

Olvasóink írták

 • 9. a barátod 2008. november 01. 16:35
  „Kedves Kolompár Rómeó barátja!

  Igaz, voltak jó lépések, de én nem a politikáról beszéltem. Mert egy rendszerváltással még nem változik meg annak az embernek a gondolkodásmódja, aki már 20 éve egyféleképpen gondolkozik a munkáról.

  6 hónap kell egy rendszerváltáshoz
  6 év a gazdaság megváltozásához
  60 év a társadalom megváltozásához

  Nem hüvelykujj szabály, de van benne igazság (új, más gondolatiságú generációnak kell felnőnie...)”
 • 8. frissssss hír, de tényleg... 2008. november 01. 16:17
  „Obama ma bejelentette, hogy a gazdasági világválság oka egyértelműen: Gyurcsány Ferenc, majd több 10 ezer amerikai honfitársával a Magyar Nagykövetség elé vonult, és kiabálták, hogy : "Gyurcsány takarodj, monnnnnyon le"”
 • 7. Kolompár Rómeó barátja 2008. november 01. 14:26
  „1.
  sajnos nem 18 év volt különösen szánalmas és kétségbeejtő, hanem 2002-től terjedő időszak.

  2.
  @joshibarat:
  attól, hogy világválság van, nem kellene/kellett volna ennyi külföldi tőkét beengedni, és elkótyvetyélni az országot. Abban viszont igazad van, hogy világválsági hatás is érvényesül.
  Ettől azonban itt sokkal nagyobb gáz van... :-(”
 • 6. Jenő Rejtő 2008. november 01. 13:47
  „Prehistoric..

  Barátom ez annyit ért, mint Fülig Jimmy levelei a Rejtő könyvekben.
  Illetvel nem ,mert azok legalább szórakoztatóak!

  Edus 36 nak: Mond Prehistoric!Mit tegyünk?

  Gyerünk a kocsmába és rúgjunk be ! /copy Jenő Rejtő /”
 • 5. Na most mi van 2008. november 01. 11:47
  „Azért ilyenkor jobban fókuszálnak az olcsó, és minőségi munkaerőre ("ár/érték arány előtérbe kerül jobban").

  Ha még magasabb minőségű munkaerő lenne vidéken, akkor ez éppen jól is jöhetne. Csak hát a jó munkaerő nem marad helyben, nem marad vidéken.

  Hazafiságon nem veszel kenyeret, nem adnak élelmet azért, mert a boltban azt mondod hazafi vagy.

  Viszont ha folyamatosan képzed magad, értékesebb leszel, lehet jobb munkád (persze nem másnap), és kapsz még fizetést is, azon viszont már tudsz venni "kenyeret".

  A néplázítók mindig a könnyebb utat szeretnék: ők akarnak hatalomra kerülni, uralkodni, rendelkezni a beszedett járulékok felett, ja és persze a legfontosabb: nekik nem nagyon kell dolgozni (legalábbis nem kemény munkát), eltartják azok, akiken uralkodnak. Csak el kell ültetni az emberekben a kérdéseket, lázítani kell őket, és máris hatalomra emelnek. Mindegy mi ez az eszme, hazafiság, vallás, stb... Nagy vonalakban mindegyik ilyen kb. erről szól. A legjobb szektavezérnek lenni, akkor te alkotod a szabályokat, stb.

  Csak ez nincs benne a törikönyvben, de az évszámokat napra (néha napszakra) pontosan kellett tudni... de MINEK? Egy állásinterjún, munkahelyen sem kérdeztek még dátumot (furcsa is lenne)!!! Pláne ha nem is éltem akkor, akkor felesleges a dátum. Az események sorrendisége (és párhuzamossága) a fontos, nem a nap. És ugye amit nem használunk, elfelejtjük.”
 • 4. Grabowski 2008. november 01. 11:30
  „A törő-zúzó huligánokat a rendőrségnek lenne a kötelessége kiszűrni a békés demonstrálók közül.
  Ehelyett általánosítanak (az a könnyebb megoldás): aki tüntet, az biztos garázda gazember, és belelőnek a békés tömegbe.
  Nem vagyok biztos abban, hogy nem fizetett provokátorokról van szó (ezeken a fórumokon is lehet találni néhányat), akik szándékosan negatívan befolyásolják a tömeget.
  Ez ma a demokrácia.
  Kussolj és nem bántanak.
  Sőt, még kitüntetést is kapnak (Görényi Péter öcsém, te kis ügyefogyott).
  Hogy mi lenne a megoldás?
  A látszat szakszervezetek helyett erős civil szervezetek, akik kontroll alattt tudnák tartani a politikusokat és a köréjük szerveződő maffiacsoportokat.
  Ha másképp nem, hát egy országos sztrájkkal.”
 • 3. joshibarat 2008. november 01. 10:54
  „Örülök, hogy anonymként lehet hozzászolni, mert félek ha egy két "hozzászóló" tudná a szemályazonosságom, akkor akár bomba is robbanhatna a kocsimban :) Kedves ´Prehistoric´, ha nem vetted volna észre, akkor világválságról beszélünk nem pedig izolált magyar válságról. Az igaz,h ogy nyílvánvalóan minket is érint, talán jobban, mint a többi országot, mert nincs versenyképes iparunk. De meg kell mondjam, hogy szerintem az ilyen vészmadarak mint amilyen Te is vagy, ezek ártanak a legtöbbet!!!!! És ami a legrosszabb, van olyan ember aki hallgat is rád...Szőrnyű!!!!És majd jön egy újabb nemzeti ünnep és majd törnek, zúznak...Lerombolják azt a keveset is, amit a nagyszüleink, apáink felépítetek..Van fogalmad róla, hogy mekkora károkat okoznak az ilyen szélsőséges elemek a hazánknak? Én teljesen pártatlan vagyok politikai szempontból. És azt is megmondom őszintén tudom, hogy vannak a politikusok közt is korruptak..de ha valaki esetleg jobban ért ehhez, mint ők..akkor ott a lehetőség, tessék: kezdjen politizálni, nyerjen meg minket, választópolgárokat! De nem kocsiborigatással, gyűlöletbeszéddel ám! És még utalva a kis hozzászolásodra..Ha megdönetnéd a kormány hatalmát, akkor hogy csinálnál pénzt a semmiből? Hmm? Mert attól válság még lesz, és az 1929-es válság jó példa rá, hogy több évig fennáll függetlenül attól, hogy jobb, vagy bal oldal van hatalmon..Mindenki akkor segít, ha teszi a dolgát és nem hallgat egyik szélsőségre sem!! Ez sem a legjobb, mert olyan most nics, de legalább nem ront a meglévő helyzeten!”
 • 2. edus36 2008. november 01. 10:52
  „Mond Prehistoric!Mit tegyünk?”
 • 1. Prehistoric 2008. november 01. 09:54
  „Emberek!

  Miért kell megvárni, hogy ránk omoljon az a korhadt tákolmány, amit néhány száz hiteltelen politikus és parlamenti maffiózó eszkábált össze 18 év alatt?!? Miért vártok a csodára? Miért hiszitek azt, hogy a parlamentben ülő bitang pártok által delegált szerencsevadászok cseppet is törődnek az érdekeitekkel? Talán azt gondoljátok, hogy majd magától minden jobbra fordul, csak ki kell várni a végét?

  Talán azt gondoljátok, hogy az elseftelt harmadik köztársaság akár csak a kisujját is megmozdítja majd állampolgárai védelmében? Nem. Magyarország hála ezeknek a gazembereknek, a világgazdaság hajójának a 4. osztályán utazik, jóval a vízvonal alatt. A hajó léket kapott, dől a víz, nincs hová menekülnünk és azok akik az utazásra bíztattak bennünket, most az első osztályon mentőmellényben pezsgőznek.

  Honfitársaim!

  Vegyétek már észre, hogy közvetlen akaratunk nélkül nem tudunk kitörni ebből a helyzetből. Családunk, gyermekeink jövője a tét! Sőt nemcsak a jövő, már fizikai létünk is kérdéses! Mit tesztek akkor, ha holnap a munkahelyeteken kezetekbe kapjátok a felmondást, ha fizetés nélkül maradtok és bedőlnek a hiteleitek, amelyekkel becsaptak benneteket, ha nem tudjátok fizetni gyermekeitek iskoláztatását, ha már csak morzsák kerülnek a családi asztalra? Mit tesztek akkor, ha elfogy körülöttetek a bizalom, ha a kölcsönökből anyagi javakhoz, anyagi biztonsághoz szoktatott környezet elfordul tőletek?

  Miért várjátok meg a legteljesebb nyomort? Miért nem léptek? Talán arra vártok, hogy egy öltönyös briganti, egy halmozottan hazug pártvezető bejelentse sokadszorra is hogy van kiút? Nem veszitek észre, hogy csak nekik van kiút a maguk építette hajóról, nekünk soha nem lesz? Nem veszitek észre, hogy az a bizonyos kiút 18 év alatt a mi számunkra a teljes kilátástalanságba vezetett? Nem látjátok, hogy eközben gyermekeink felnőttek, kinevetnek bennünket, majd keserűen itt hagyják ezt a kirabolt, elárvult országot? Elmenekülnek miközben mi a kifosztott generáció skizofrén módon tapsolunk nekik? Miben bíztok még Honfitársaim?

  Ne reménykedjetek! A magyar gazdaság összeomlik, mert a hazugságra, a seftelésre épült és nem a munkára. Nincs olyan hatalom, amely képes lenne megmenteni egy olyan országot, amely eleve feltett kézzel - nemzetgazdaság nélkül - gyalogolt bele a globalizmusba. Magyarország ma áru a tőzsdén, licitálni lehet és az viszi, akinek pénze van rá.

  Ne reménykedjetek! Magyarország gyilkosai az utóbbi 18 évben megszüntettek minden olyan struktúrát, amellyel nemzeti érdekeinket megvédhettük volna. A kiárusított bankrendszer, az energiaszektor, a hazai termelőágazatok, a belső piac, a megszüntetett honvédség, a verőlegényekből álló, lezüllesztett rendőrség már nem minket szolgál, hanem szálláscsinálói azoknak, akik felvásárolják Magyarországot. Egyedül egy dolgot nem szüntethettek meg: A nép közvetlen hatalomgyakorlását!

  Talán abban bíztok, hogy majd az új megszállók méltányosan fognak bánni veletek? Ne reménykedjetek! A gyávaságnak sehol nincs hitele, a megszálló mindig megszálló marad, a hatalmas lenézi a gyengét, nemcsak miránk, hanem gyermekeinkre is rabszolgasors vár!

  A saját érdekeinket csak közösen tudjuk érvényesíteni. Gyakorolnunk kell egyetlen hatalmi jogosítványunkat, a népfelség elvét, amelyre mind a történelmi, mind a jelenlegi 1949/XX. tákolmány is lehetőséget ad! Gyakorolnunk kell, mert Magyarország az államcsőd küszöbén áll, újabb százezres munkanélküli tömeg kerül utcára, vállalkozások ezrei jelentenek csődöt. És mindez miért? Mert azok, akikben két évtizeden keresztül megbíztatok, katasztrófába kormányozták ezt a szerencsétlen országot!

  Honfitársaim!

  Valódi tettekre van szükség, nem holmi vásári komédiákra, szalonforradalmárokra, álhősökre és megmondó emberekre. Ma már nincs idő várni. Ma Honfitársaim rátok van szükség! Nektek, nekünk kell döntenünk, diákok, munkavállalók, vállalkozók, értelmiségiek és közalkalmazottak! Készüljünk, vegyük a birtokba azt, ami a miénk! Mentsük meg Magyarországot!

  Tatár József”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyertyagyújtással tiltakoznak az egri kórházvédők

Néma gyertyagyújtással búcsúznak el pénteken éjjel az egri Markhot Ferenc Kórháztól a magáncég… Tovább olvasom