Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Ellenőrzik a hasznosítást

– A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) ellenőrzi a SAPARD- és AVOP-támogatások hasznosulását – adta hírül lapunknak Soproni Horváth Lajos sajtófőnök.
Az elmúlt négy évben összesen csaknem 6600 pályázó szerzett jogosultságot az Európai Unió (EU) és a magyar költségvetés által „társfinanszírozott" SAPARD-, illetve AVOP agrár- és vidékfejlesztési célú támogatásra. (Részükre a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal – MVH – eddig már mintegy 105 milliárd forintot át is utalt.)

Számon kérik

A támogatások folyósítása a nyertes pályázókkal (kedvezményezettekkel) kötött támogatási szerződések szerint történik, ezek tartalmazzák azon kötelezettségeket, amelyek a támogatás fejében a kedvezményezettekre hárulnak. A projekt megvalósításához és működtetéséhez kötődő jogszabályok betartását az MVH következetesen ellenőrzi s számon kéri.

Öt évig folyamatosan

Az utóellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a kedvezményezettek jelentős hányada nem tesz eleget a szerződés előírásainak. Közöttük sokan vannak, akikben – noha a szerződés ezt egyértelműen tartalmazza – nem is tudatosult, hogy a támogatás fejében öt évig folyamatosan fennáll a támogatási szerződésben vállaltak teljesítésének ellenőrzéséhez szükséges adatszolgáltatási kötelezettségük.

Tájékoztatási kötelmek

Az MVH a napokban levélben hívja fel az érintett kedvezményezettek figyelmét, hogy a SAPARD-, illetve AVOP-támogatással létrehozott projekteket legkevesebb öt évig üzemeltetniük kell, s be kell tartaniuk a pályázatukban vállalt foglalkoztatási, munkahely-teremtési kötelezettségeket. Ezen túlmenően ugyancsak öt évig tájékoztatási (jelentéskészítési és adatszolgáltatási) kötelezettségeik is vannak: a projektben bekövetkezett esetleges változásokat, módosítási igényeket írásban kell bejelenteniük az MVH területileg illetékes regionális illetékességű megyei kirendeltségének.

Ez utóbbi egyben lehetőséget is biztosít a kedvezményezetteknek arra, hogy szükség esetén, bizonyos feltételek mellett, eltérhessenek a támogatási szerződésben rögzített feltételektől, s hogy kötelezettségeik elmulasztása miatt ne kelljen esetleg visszafizetniük a folyósított támogatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Küszöbön a megszorító csomag

Szeptemberben és októberben lép hatályba az adó- és illetékmódosítások jelentős része. Szeptembertől… Tovább olvasom