Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Ellentétek szításával vádolta meg Észtországot Putyin

Ellentétek szításával vádolta meg burkoltan Észtországot szerdán az orosz elnök a győzelem napja alkalmából rendezett katonai díszszemlén Moszkvában mondott ünnepi beszédében.
A Vörös Téren tartott parádén mintegy hétezer katona vett részt. Vlagyimir Putyin ünnepi beszédében méltatta az orosz katonák hősiességét és a Hitler-ellenes koalíció szerepét a nácizmus elleni harcban. Felhívta a figyelmet arra, hogy a győzelem nemcsak az orosz polgárokat kovácsolta egybe, de az Oroszországgal szomszédos országokat is. A háborús nemzedék átadta a mai generációnak a barátság és a szolidaritás hagyományát, a közösségvállalás és kölcsönös segítség "megszenvedett" tapasztalatát.

"Éppen ezért azok, akik ma megkísérlik megalázni ezt a felbecsülhetetlen tapasztalatot, s akik meggyalázzák a háborús hősök emlékműveit, azok megsértik saját népüket, ellentétet és újfent gyanakvást szítanak az államok és az emberek között" - jelentette ki Putyin.

Az orosz elnök nem említette ugyan név szerint Észtországot, de nyilvánvaló, hogy a fenti mondat elsősorban Tallinn-nak szólt. A két ország között április végén robbant ki diplomáciai viszály, amikor az észt hatóságok áthelyezték a Tallinn központjában lévő világháborús szovjet emlékművet egy külvárosi katonai temetőbe.

A Bronzkatona lábánál kedden, a II. világháború európai lezárásának évfordulója alkalmából, virágokat helyeztek el az észt kormány tagja. A rövid, szónoklat és zene nélküli megemlékezésen, az észt kormánytól kapott meghívó alapján, részt vettek az antifasiszta koalíciót alkotó győztes hatalmak tallinni nagykövetei is - kivéve Oroszországét.

Az orosz elnök szerdai szónoklatában felhívta a figyelmet arra: nem szabad elfeledni, hogy minden háború okai elsősorban a békeidők tévedéseiben, gyökerei pedig a konfrontáció és a szélsőségesség ideológiájában keresendők. Putyin szerint manapság sem csökkennek ezek a fenyegetések, hanem csak "átalakulnak, megváltoztatják külsejüket".

Oroszország május 9-én ünnepli a fasizmus feletti győzelem napját. A második világháború Európában hivatalosan május 8-án este 23 órakor ért véget (ekkor írták alá a Wehrmacht vezetői a kapitulációs okmányokat Berlin-Karlshorstban), de az időeltolódás miatt az akkori Szovjetunióban már kilencedike volt.

hirado.hu/MTI
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz volt az idei matematika érettségi

Rendben befejeződtek kedden a matematika írásbeli érettségi vizsgák az ország 1208 középszintű és… Tovább olvasom