Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Ellenzék: menesszék a NAV-elnököt!

Az MLP szerint teljesen nyilvánvaló, milyen hatást gyakorol az adófizetési morálra, ha a NAV elnökét vádolják gazdasági bűncselekményekkel.

Liberálisok: azonnal menesszék a NAV-elnököt!


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének azonnali menesztését követeli a Magyar Liberális Párt (MLP).

Szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményükben a Liberálisok felszólították Vida Ildikót, hogy azonnal mondjon le tisztségéről. Ha ezt nem teszi meg, Orbán Viktor miniszterelnök felelőssége meneszteni az adóhatóság "korrupciógyanúba keveredett elnökét" - írták.

Szerintük távozniuk kell azoknak az érintetteknek is a NAV-tól, akiket Vida Ildikó név nélkül, munkatársaiként emleget, s akik szintén a kitiltottak listáján szerepelnek.

Az MLP szerint teljesen nyilvánvaló, milyen hatást gyakorol az adófizetési morálra, ha az adóhatóság elnökét vádolják gazdasági bűncselekményekkel. Magyarország elemi érdeke, hogy ilyen személy egyetlen percig se tölthesse be a NAV elnöki tisztséget, és más állami feladatot se láthasson el - tették hozzá.

A liberálisok arra is választ várnak a kormánytól, miért tagadták, hogy tudják, kik szerepelnek a listán, holott Vida Ildikó most elismerte, tájékoztatást adott a kormánynak kitiltásáról.

Együtt-PM: Orbán Viktor váltsa le az érintett NAV-vezetőket!


Az Együtt-PM arra szólítja fel a miniszterelnököt, hogy haladéktalanul váltsa le Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) "beutazási botrányban" érintett vezetőit.

A pártszövetség szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták: "fontos, de korántsem elegendő" Vida Ildikó NAV-elnök szerdán megjelent nyilatkozata, amelyben elismerte kitiltását, ugyanis a hivatal első embere azt is állította, hogy "a kormány tudott az ügyről". Az Együtt-PM szerint ez "felháborító", mivel ha tudtak erről a kormányban, a helyzet még rosszabb. Felszólították a kormányt is, hogy "valljon színt": ha tudtak Vida Ildikó és munkatársai kitiltásáról, miért "hazudták azt, nem tudják, kik az érintettek"?

Az Együtt-PM szerint a társadalom bizalma jogosan rendült meg az állam intézményeiben, különösen a NAV-ban, és mindez olyan szintre jutott, hogy a kormányfőnek kell beavatkoznia. Közleményükben felszólították Orbán Viktort, hogy váltsa le a "beutazási botrányban" érintett NAV-vezetőket. Hozzátették: a közbizalmat helyre kell állítani, hogy az adóhivatalra a korrupció gyanújának árnyéka se vetülhessen.

Felszólították Polt Péter legfőbb ügyészt is, hogy a Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke és Szelényi Zsuzsanna, az Együtt elnökségi tagja által korábban tett feljelentés alapján indítson eljárást, és arról tájékoztassa a nyilvánosságot.

Tóbiás: mondjon le a NAV-elnök!
Lemondásra szólította fel Vida Ildikót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökét Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője, miután a NAV-elnök elismerte, hogy az Egyesült Államokba való beutazását az amerikai nagykövetség nemkívánatosnak minősítette.

Tóbiás József szerdán Budapesten sajtótájékoztatón közölte, ha nem mond le az adóhivatal vezetője, akkor Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek azonnali hatállyal fel kell mentenie, hogy már ezen a napon se végezhessen munkát.

Szólaljon meg az a kormánytag, aki az elmúlt két hétben tudott a NAV-elnök, illetve más kormány- és köztisztviselők kitiltásáról, és közölje, kik érintettek még az ügyben! - mondta az ellenzéki politikus.

Az elmúlt két hétben vajon miért tagadta a kormány, hogy nincs információja az érintettek köréről? "A kormány hazudott az elmúlt két hétben a közvéleménynek ebben a kérdésben?" - kérdezte.

Tóbiás József a NAV-elnök által tervezett vizsgálatról azt mondta: "Vida Ildikó fordítva ül a lovon", nem ő vizsgál, hanem őt kell vizsgálni. Mint mondta, támogassa a kormány az Országgyűlés előtt lévő ellenzéki kezdeményezést, amely a NAV-vizsgálóbizottság létrehozására vonatkozik.

Emlékeztetett arra, hogy Vida Ildikó már elrendelt egy vizsgálatot a szervezeten belül, amikor Horváth András volt NAV-munkatárs ismertette az áfacsalásokkal kapcsolatban tudomására jutott információkat. Akkor egy hétvége alatt lezárták a vizsgálatot, és közölték, nincs semmi alapja Horváth András kijelentéseinek - ismertette a pártelnök, aki szerint a NAV-elnök mostani vizsgálatra vonatkozó kezdeményezése éppen ezért hiteltelen.

LMP: Vida Ildikó nem maradhat a NAV élén


Az LMP szerint Vida Ildikó nem maradhat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) élén, a hivatalt pedig át kell világítani.

Az ellenzéki párt társelnöke, Szél Bernadett az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében úgy foglalt állást, hogy Vida Ildikó beismerése nem oldja meg a NAV egy éve tartó korrupciós botrányát.

Érthetetlennek nevezte, hogy miért gondolta az adóhatóság vezetője, hogy "hetekig bujkálhat a kérdések elől, gyanúba sodorva az általa irányított intézményt".

Szél Bernadett szerint Vida Ildikó nyilatkozata ugyanis több kérdést hagy nyitva, mint amennyit megválaszol, többek között azt: kinek szólt Vida Ildikó a kormányból, és felszólítja-e Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter távozásra a NAV elnökét.

"Ezek után nem egy újabb, két nap alatt lezavart belső vizsgálatra van szükség, hanem a NAV teljes átvilágítására, és a parlamenti vizsgálóbizottság felállítására". Orbán Viktor miniszterelnöknek "pedig meg kell szólalnia azok után, hogy miniszterei folyamatosan hazudoztak a botrány kirobbanása óta" - áll az LMP közleményében.

DK: Orbán Viktor mentse fel Vida Ildikót!
A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy mentse fel Vida Ildikót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökét állásából a beutazási tilalom ügyében való érintettsége miatt.

A NAV vezetője a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent interjúban mondta el, hogy azok között van - a NAV több más munkatársa mellett -, akiknek beutazását az Egyesült Államokba az amerikai nagykövetség nemkívánatosnak minősítette.

Vadai Ágnes, a DK politikusa, országgyűlési képviselő szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, Vida Ildikó lebuktatta a fél kormányt, amikor azt mondta, egy valakit tájékoztatott a kitiltásáról. "Vagy Orbán Viktor vagy Varga Mihály vagy Szijjártó Péter vagy Lázár János hazudott, amikor azt mondta, semmilyen információja nincs a kitiltásról" - fogalmazott a politikus.

Jelezte, hogy a DK írásbeli kérdéssel fordul Varga Mihályhoz, Szijjártó Péterhez, Lázár János és Orbán Viktorhoz, hogy melyikük tudott Vida Ildikó kitiltásáról. Felhívta a figyelmet arra is, hogy André Goodfriend, az Egyesült Államok ideiglenes ügyvivője korábban bejelentette: a magyar kormány kapott olyan információt, amely alapján, ha akart volna, el tudott volna járni. Ennek alapján a DK felszólította Orbán Viktort és Polt Pétert arra, hogy azonnal indítsanak eljárást az ügyben.

A Jobbik lemondásra kéri a NAV elnökét


A Jobbik azt kéri a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökétől, hogy mondjon le pozíciójáról.

Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján ellentmondásosnak minősítette, hogy Vida Ildikó közlése szerint tájékoztatta a kormány egy illetékesét az Egyesült Államokból való kitiltásáról, a kormánytagok ugyanakkor ezzel ellentétes nyilatkozatokat tettek az elmúlt hetekben.

Az elnök korábbi nyilatkozatával párhuzamot állítva felvetette: ha a kormány hazudott, akkor megjelent a korrupció is?

A jobbikos politikus sajtóhírekre hivatkozva azt mondta, hogy az áfacsalásokat kifogásoló étolajipari cégnek, a Bunge-nak azt ajánlották informális úton, hogy legyen a kormány stratégiai partnere és a megnőtt bevételeiből 10 százalékot utaljon át egy kormányközeli alapítványnak. Szilágyi György arra vár választ, hogy ugyanezt a rendszert alkalmazták-e a többi, több tucat külföldi partnercéggel is.

Kijelentette: az érintetteknek le kell vonni a következtetéseket, s a NAV elnökének le kell mondania tisztségéről, mert ezzel mentheti meg a hivatalt attól, hogy korrupcióra épülő szervezetként éljen a köztudatban.

A képviselő beszélt arról is, hogy a kormánynak változtatnia kell a gazdaságra hatással lévő hivatalok eljárásain is és az emberek, vállalkozások érdekeit kell szolgálnia. Problémaként jelölte meg, hogy a Forbes magazin leggazdagabb magyarjait összesítő listájának 16. helyén megjelent Simicska Lajos, aki - mondta - sikeres közbeszerzések, állami megrendelések hatására lett az egyik legbefolyásosabb ember.

Szilágyi György reagált arra is, hogy André Goodfriend amerikai ügyvivő további magyarok beutazási tilalmát helyezte kilátásba. Azt mondta: Magyarország szuverén, nem szeretnék, ha bárki beavatkozna belügyeibe és gazdaságába, abba, hogy gázvezetéket, atomerőművet akar építeni vagy más országokkal fűzné szorosabbra kereskedelmi kapcsolatait. Nem szeretnék azt sem, ha Ukrajnához hasonlóan Magyarországot is destabilizálnák és a lehallgatási botrányok során gyűjtött adatokat saját gazdasági érdekeikre használnák fel - fogalmazott.

A jobbikos politikus kérdésre azt is elmondta: szeretné hinni, hogy az eddig amerikai kitiltások megalapozottak voltak, de azt várná el egy szövetséges országtól, hogy ha információi, bizonyítékai vannak bűncselekményekről, akkor közölje.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Békésben

Tehergépkocsi és mezőgazdasági munkagép ütközött össze Zsadány és Mezőgyán között. Tovább olvasom